Baas Commerzbank vertrekt eind 2020, zoektocht opvolger uitgebreid

© belga

Topman Martin Zielke van Commerzbank vertrekt uiterlijk aan het einde van het jaar bij de Duitse bank. Dat is hij met de raad van toezicht van de financiële instelling overeengekomen. Voor een opvolger zou nu ook buiten de eigen gelederen worden gezocht. Tot die is gevonden, blijft Zielke aan.

Zielke vertrekt onder druk van aandeelhouders. Dat geldt ook voor president-commissaris Stefan Schmittmann. Hij vertrekt begin augustus. Met name grootaandeelhouder Cerberus Capital Management verwijt de leiding van de bank slecht beleid. De kritiek heeft onder meer betrekking op de kosten en winstgevendheid. Het aandeel Commerzbank verloor dit jaar op de beurs van Frankfurt ongeveer een kwart van zijn waarde.

De Nederlander Roland Boekhout geldt als topkandidaat om Zielke op te volgen. Hij werkt sinds begin dit jaar bij Commerzbank als leidinggevende bij de tak voor zakelijke klanten. Ook de huidige financieel directeur Bettina Orlopp wordt genoemd als mogelijke opvolger.

Toch lijkt de bank ook externe kandidaten te polsen. Investeerders zouden niet helemaal overtuigd zijn van de capaciteiten van Boekhout. Jutta Dönges, een oud-bankier van Goldman Sachs en tegenwoordig werkzaam voor de Duitse overheid, zou naar verluidt zijn gevraagd om de zoektocht naar een nieuwe baas voor Commerzbank te leiden.

Zielke was eigenlijk van plan om een grootscheepse reorganisatie aan te kondigen tijdens een bijeenkomst op 1 juli. Dat plan omvatte een verlies van 10.000 banen. Verder zou de bank ook het aantal bankfilialen met honderden terugbrengen.

Partner Content