AXA wijzigt structuur om sneller te besparen

© Belga

De Franse verzekeraar AXA gaat zijn structuur herschikken om zo sneller kosten te kunnen besparen. Dat kondigde topman Thomas Buberl dinsdag aan op de ‘investor day’ van het bedrijf. Er wordt gesnoeid in de verschillende managementniveaus en de groep wil zich ook focussen op een aantal kernmarkten. Dat moet zo’n 300 miljoen euro besparingen per jaar opleveren.

AXA wil zich in de toekomst gaan toeleggen op markten waar het over voldoende schaalgrootte beschikt of landen waar er veel potentieel is. Een deel van de Amerikaanse activiteiten wordt naar de beurs gebracht, zo raakte maandag al bekend. Dat zou in de lente van volgend jaar gebeuren.

AXA Verzekeringen is de nummer twee op de Belgische markt, terwijl AXA Bank België slechts de nummer zes is. In de presentatie van Buberl wordt de Belgische verzekeringsactiviteit beschouwd als een kernactiviteit, terwijl de bank ondergebracht wordt bij de 26 kleinere entiteiten. Die zouden niet langer prioriteit zijn en riskeren dus verkocht of afgebouwd te worden. Ook de Luxemburgse activiteiten van AXA staan in deze lijst.

Maar AXA Bank België, bij monde van woordvoerder Wim Pauwels, meent dat ze niet in vraag wordt gesteld door de moedermaatschappij. ‘Het is logisch dat we ondergebracht worden bij de kleinere entiteiten, want we zijn nu eenmaal een kleinere bank. Maar van afbouw is geen sprake.’

‘Enkele maanden geleden zijn we gestart met de uitrol van een groeistrategie, waarvoor we op volle steun kunnen rekenen van onze enige aandeelhouder: AXA groep.’ De woordvoerder wijst erop dat AXA Bank België vier jaar geleden al een besparingsoperatie heeft doorgevoerd, die goed is gelukt. ‘Nu willen we weer groeien.’

De langetermijndoelstelling van AXA groep blijft om 2,1 miljard euro per jaar te besparen vanaf 2020.

Partner Content