Autoverkoop valt terug met 18 procent

© belga

In ons land werden in februari 43.716 nieuwe personenwagens ingeschreven, of een daling met 17,7 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

De autoverkoop in ons land start het nieuwe jaar in mineur, blijkt uit gegevens van de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer en sectorfederatie Febiac.

Over de eerste twee maanden van 2012 werden 88.448 nieuwe personenwagens ingeschreven. Dat zijn er 16,9 procent minder dan in 2011.

Er worden ook dalingen genoteerd bij de lichte bedrijfsvoertuigen (-8,4 procent), de zware voertuigen van meer dan 16 ton (-21,6 procent) en de gemotoriseerde tweewielers (-12,5 procent). Enkel het segment van de distributietrucks (tussen 3,5 en 16 ton) ontsnapt met een toename van 8,6 procent aan de terugval in februari.

Sectorfederatie Febiac ziet drie oorzaken voor de negatieve cijfers ondanks een ‘groot’ autosalon in januari in Brussel. De sector voelt namelijk nog steeds de weerslag van het wegvallen van de federale eco-korting voor voertuigen die minder dan 115 gram CO2 per kilometer uitstoten. Het sneuvelen van de steunmaatregel op 31 december 2011 leidde eind vorig jaar tot een groot aantal inschrijvingen.

Voorts is er de algemene economische context. Ook de invoering van een nieuwe BIV (belasting op inverkeersstelling) in Vlaanderen heeft heel wat kopers hun aankoop doen uitstellen, stelt Febiac. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content