Autodelen wordt populairder: 3 redenen waarom

© Belga
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Cambio, dat autodelen in België introduceerde, zag zijn gebruikersbestand met een derde toenemen sinds vorig jaar. Wat maakt autodelen zo populair?

Tien jaar geleden introduceerde Cambio autodelen in ons land. De organisatie startte met zeven wagens in Gent. Vandaag is Cambio actief in negentien gemeenten en maken 8100 Vlamingen gebruik van de dienst. “De toegang tot mobiliteit wordt voor mensen belangrijker dan het bezit van een wagen”, zegt Geert Gisquière, coördinator bij Cambio.

Het is goedkoper

Volgens Cambio bespaart een klant die een auto deelt jaarlijks 1100 euro als hij 7000 kilometer per jaar rijdt. Bestuurders die 3500 kilometer per jaar afleggen, besparen 2100 euro. Het prijsverschil met auto-eigenaars die 10.000 kilometer per jaar afleggen, bedraagt maar 264 euro. “Mensen die meer dan 10.000 kilometer per jaar rijden, moeten de afweging maken of Cambio iets voor hen is. Het systeem is ontwikkeld voor mensen die weinig gebruikmaken van een wagen”, verduidelijkt Gisquière.

Maandelijks betalen de gebruikers van Cambio 4 of 8 euro aan abonnementskosten, naast een uur-en een kilometerprijs. Ze kunnen ook aanspraak maken op kortingen bij het openbaar vervoer.

Zorgeloos gebruik

De wagens staan altijd op gemakkelijk te bereiken standplaatsen. In Gent bijvoorbeeld zijn er 38 locaties. “Dankzij die vaste standplaatsen hoeven de gebruikers zich nooit af te vragen of ze parkeergelegenheid vinden”, vertelt Gisquière.

Herstellingen, technische controles en onderhoud vallen onder het abonnement. “Elke wagen beschikt over een parkeerkaart, zodat de gebruikers voor hun huis kunnen stationeren”, vult Gisquière aan. Achteraf moeten ze de wagen parkeren op een standplaats.

Klanten kunnen zowel voor korte als voor lange uitstappen gebruikmaken van de wagens. Het aanbod varieert van een luxewagen voor een zakenbezoek, tot een bestelwagen voor een verhuizing.

Milieuvriendelijk

Cambio wil de gebruikers doen stilstaan bij hun verplaatsingen. “Eén Cambio-wagen vervangt tot dertien private wagens. Bovendien worden duurzame alternatieven zoals de fiets en het openbaar vervoer een stuk aantrekkelijker als mensen afstand doen van hun eigen wagen voor de deur”, aldus Gisquière. Volgens de coördinator haalt Cambio ongeveer 3480 privéwagens van de straat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content