ArGEN-X sluit alliantie met biofarmagroep Shire

Het jonge Gentse biotechbedrijf arGEN-X heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de Brits-Ierse biofarmagroep Shire.

ArGEN-X gaat antilichamen ontwikkelen voor zogenaamde targets, eiwitten die ziektes kunnen veroorzaken, die door Shire worden aangeleverd. Shire levert meer bepaald targets voor zeldzame genetische aandoeningen.

Financiële details van het akkoord kunnen niet worden gegeven, zegt Tim Van Hauwermeiren, de Vlaamse CEO van het in Nederland opgerichte arGEN-X. Maar Shire betaalt sowieso voor de toegang tot de technologie van arGEN-X, voor onderzoekskosten en zal ook betalen voor het behalen van mijlpalen in de creatie en ontwikkeling van de antilichamen. Later maakt arGEN-X aanspraak op royalty’s op de verkoop van producten op basis van het onderzoek in Gent.

ArGEN-X houdt met het nieuwe akkoord woord. Begin vorig jaar sloot het een samenwerkingsakkoord met de Amerikaanse farmagroep Eli Lilly. Van Hauwermeiren voorspelde toen al een nieuwe farmadeal in het eerste kwartaal van 2012.
Het gaat arGEN-X daarmee duidelijk voor de wind. Eind november haalde het nog 27,5 miljoen euro op in zijn tweede financieringsronde.

Bert Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content