ArcelorMittal schrapt 581 banen
De directie van ArcelorMittal in Luik heeft de sluiting van de warme lijn bevestigd. Daardoor sneuvelen 581 banen. Dat melden de vakbonden.
De directie maakte tijdens de bijzondere ondernemingsraad vrijdagmorgen bekend dat de warme lijn onherroepelijk dicht gaat. Het bedrijf gaat daardoor 220 bedienden en kaderleden ontslaan. Ook 361 arbeiders verliezen hun baan.
‘Gedwongen ontslagen vermijden’
Volgens CEO Joao Felix da Silva wil het staalbedrijf – in het kader van een constructieve sociale dialoog – gedwongen ontslagen vermijden. “We willen de sociale gevolgen van de geplande maatregelen zo minimaal mogelijk houden”, aldus da Silva in een mededeling.
Te veel structurele nadelen
De CEO gaf na de ondernemingsraad ook wat meer duiding rond de sluiting. Volgens da Silva kampt de vestiging in Luik met te veel structurele nadelen ‘die onmogelijk te compenseren’ zijn. Da Silva wees in dat verband op de ‘handicap’ van de Luikse vestiging, die de staalreus naar verluidt 50 euro per ton meer kost dan de andere vestigingen van ArcelorMittal. De topman verwacht bovendien dat de vraag naar staal in Europa pas binnen 6 of 7 jaar herstelt. Stoppen en heropstarten heeft geen zin, volgens hem.
De directie legde ook uit welke activiteiten door het stopzetten van de warme lijn geraakt worden: de metaalsintering, de hoogovens van Ougrée en Seraing, de staalfabriek en de staalwalserij van Chertal. De energiesectoren, de cokesfabriek en de ondersteunende departementen moeten aangepast worden, luidt het.
Ondernemingsraad verliep rustig
De ondernemingsraad bij ArcelorMittal ging vrijdag even na 10.00 uur van start. De ondernemingsraad werd aanvankelijk voor (gisteren) donderdag gepland, maar werd uitgesteld omdat de directie bevreesd was voor mogelijke reacties van de werknemers, zoals de gijzeling vorige week. De directie stelde donderdag voor bijeen te komen in Brussel, maar de vakbonden wilden daar niet van weten. Uiteindelijk vond de ondernemingsraad van vrijdag dan toch plaats in Flémalle.
De directie was vrijdagmorgen trouwens al om 06.00 uur aanwezig in het centre acier, de hoofdzetel van de Luikse site, allicht om pers en werknemers te snel af te zijn. Een honderdtal personeelsleden verzamelde vrijdagmorgen voor de gebouwen, maar de ondernemingsraad kon in alle rust plaatsvinden.
Acties op til
De vakbonden hebben donderdagavond en vrijdagochtend verscheidene informatiesessies gehouden voor het personeel om de plannen tot sluiting en de gevolgen daarvan toe te lichten. Vast staat dat er vakbondsacties volgen tegen de sluiting van de warme lijn. “Het is de bedoeling de volledige de bevolking te mobiliseren om de schade aan te tonen die Mittal aanricht”, aldus Egidio Di Panfilo, algemeen secretaris van de socialistische bediendebond BBTK. De eerste sensibiliseringsactie vindt vrijdag plaats op de markt van Seraing. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier