Stijn Fockedey

‘Apple wordt te groot en te complex’

Stijn Fockedey Algemeen hoofdredacteur van Trends-Kanaal Z

De productlijn van Apple wordt te groot en te complex. Of de Apple Watch de kerstbal te veel is die de boom doet omvallen, valt nog af te wachten. Maar de boom begint in ieder geval vervaarlijk te wiegen, oordeelt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

Door een spectaculaire groei botst Apple intern stilaan tegen zijn limieten. Intern leiden alle wegen bijvoorbeeld naar de Britse sterdesigner Jony Ive Apple. Ongeveer vijftien jaar geleden vertrouwde Steve Jobs hem het design van de iMac toe, de felgekleurde computer waarmee Apple weer rechtkrabbelde. Ook de blockbusters die volgden, iPod, iPhone, iPad,… dragen allemaal de handtekening van Ive. Sinds twee jaar is hij niet alleen verantwoordelijk voor het uitzicht van de hardware. Tim Cook, de opvolger van Jobs, gaf hem de eindbeslissing over het design van Apples software, zowel voor klassieke computers als voor mobiele toestellen. En daar bovenop heeft hij het laatste woord over de look & feel van het nieuwe hoofdkwartier in aanbouw.

‘Apple wordt te groot en te complex’

Ook in andere divisies is talent een probleem. Dat is al jaren zichtbaar in de software van Apple. Het bedrijf doet jaarlijks een update van zijn twee besturingssystemen. Dat is een verschroeiend tempo en door groeiende productlijn beginnen er kwaliteitsproblemen op te duiken. Apple lanceert te vaak software met te veel fouten. Het is zich daarvan bewust, maar talent is duur en schaars. Ingenieur is bijna overal te wereld een knelpuntberoep. De hoofdzetel van Apple ligt dan nog in Silicon Valley, het tech-mekka van de VS. Bedrijven vechten er om goede softwareontwikkelaars, vooral als ze gespecialiseerd zijn in de mobiele toestellen van Apple.

Apple zelf is wel verplicht om ook buiten de VS te zoeken, het rekruteert zelfs in België. Maar buitenlandse werknemers aantrekken, kost veel tijd en is duur door de strenge Amerikaanse immigratiewetgeving.

Te afhankelijk zijn van een sterspeler en niet snel genoeg vacatures kunnen invullen, zijn natuurlijk luxeproblemen. Maar ze zetten wel een rem op de groei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content