Stijn Fockedey

Applaus voor Clear2Pay en Layerwise

Stijn Fockedey Algemeen hoofdredacteur van Trends-Kanaal Z

Het is jammer dat de beloftevolle Vlaamse techbedrijven Clear2Pay en Layerwise in buitenlandse handen zijn gevallen. Maar met een infuus van Vlaams spaargeld waren die bedrijven nog slechter af. Ze hebben méér nodig dan enkel geld.

Telkens als een grotere buitenlandse speler hier een jong en beloftevol technologiebedrijf opkoopt, weerklinkt dezelfde klaagzang: wat is het toch zonde dat die bedrijven niet in Vlaamse handen blijven. Dat ze zich om verder te kunnen groeien moeten verkopen aan concurrenten met diepere zakken. En dat terwijl er voor 255 miljard euro op de Belgische spaarboekjes staat te roesten. Nu de samenleving bovendien ook eindelijk een return kan zien van die zware investeringen in onderwijs en infrastructuur, ziet het die grotendeels versluisd worden naar een buitenlandse speler.

Het is belangrijker talentvolle mensen de wijde wereld in te zenden, dan hun te verplichten iedere dag thuis te zijn voor het avondeten

Die redenering is fout. Zelfs al hadden we Layerwise of Clear2Pay massaal met Vlaams spaargeld gesteund en zo beter in de Vlaamse klei laten wortelen, dan nog waren die ondernemers niet beter af geweest. In de techindustrie is Vlaams geld vaak ‘dom’ geld, zeker in jongere sectoren zoals software, internetbedrijven en 3D-printing. Door de overnames krijgen Layerwise en Clear2Pay gemakkelijker toegang tot nieuwe klanten en knowhow. Belangrijker nog: de ondernemers in kwestie komen in contact met investeerders en managers die al veel meer ervaring hebben met het uitbouwen van dergelijke groeibedrijven.

Bovendien zijn de grootste talenten niet meteen succesvolle ondernemers. Oud-Apple-baas Steve Jobs heeft in zijn carrière drie keer een bedrijf bijna de grond ingeboord. Maar de vierde keer tijdens zijn tweede periode bij Apple, was het raak. Sterke bedrijven zijn een bijproduct van slim ondernemerschap, een vaardigheid die oefening vereist.

Vlaanderen moet nog leren goede techbedrijven te bouwen. Hier zijn veel beloftevolle techondernemers, maar ze spelen internationaal een klasse of twee lager dan de wereldtop. Ze weten zelf ook dat ze nog veel moeten leren. Daarom trekken beloftevolle starters zelfs weg uit Vlaanderen. Ook in dat geval moeten we niet klagen, maar applaudisseren. Op dit moment is het belangrijker die talentvolle mensen de wijde wereld in te zenden, dan hun te verplichten iedere dag thuis te zijn voor het avondeten. De ervaring die ze opdoen, zal op lange termijn veel meer renderen voor het Vlaamse bedrijfsleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content