Amazon moet 250 miljoen euro belastingvoordeel terugbetalen

© REUTERS

De Amerikaanse webwinkel Amazon moet aan de Luxemburgse fiscus voor ongeveer 250 miljoen euro aan illegale belastingvoordelen terugbetalen. Dat heeft Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager woensdag beslist. Bijna drie vierde van de winst van Amazon is onbelast gebleven.

De fiscale ruling die Luxemburg in 2003 met Amazon overeenkwam en in 2011 werd verlengd, verlaagde volgens de Commissie de door Amazon betaalde belastingen “zonder geldige reden”.

“Door de ruling kon Amazon het leeuwendeel van zijn Europese winsten verschuiven van een bedrijf van de Amazon-groep dat in Luxemburg belastbaar is (Amazon EU) naar een bedrijf dat daar niet belastbaar is (Amazon Europe Holding Technologies)”, verduidelijkt de Commissie.

“Met de ruling werd met name de betaling van royalty’s door Amazon EU aan Amazon Europe Holding Technologies goedgekeurd, waardoor de belastbare winst van Amazon EU aanzienlijk lager uitviel.” Dit betekende dat Amazon vier keer minder belastingen betaalde dan ander ondernemingen die onder dezelfde nationale belastingregels vallen. Zulke “selectieve belastingvoordelen” zijn in strijd met de Europese regels rond staatssteun.

De Commissie berekende dat het concurrentievoordeel voor Amazon op zo’n 250 miljoen euro wordt geraamd, plus rente. Het is nu aan de Luxemburgse fiscus om het precieze bedrag te bepalen en vervolgens te innen.

In een eerste reactie ontkent Amazon dat het een voorkeursbehandeling kreeg. Het betaalde in Luxemburg belastingen conform de Luxemburgse en internationale wetgeving, luidt het.

Partner Content