Amazon lijft Whole Foods Market in voor 13,7 miljard dollar

© Reuters

Webwinkel Amazon neemt de bio-supermarktketen Whole Foods Market over voor 13,7 miljard dollar.

Amazon betaalt 42 dollar per aandeel voor de keten, zo maakten beide bedrijven vrijdag bekend. Daarmee komt de deal uit op ongeveer 13,7 miljard dollar.

John Mackey, mede-oprichter en CEO, blijft Whole Foods Market leiden. De overname wordt allicht in de tweede helft van het jaar afgerond. Het hoofdkantoor van Whole Foods blijft gevestigd in Austin, in de staat Texas.

Met de overname van Whole Foods voltooit de e-commercereus de grootste overname ooit. Tot vandaag vond de grootste overname plaats in 2014, toen de video-gameservice Twitch Interactive – met 55 miljoen gebruikerswerd ingelijfd voor 970 miljoen dollar in contanten,

“Miljoenen mensen houden van Whole Foods Market, omdat ze het beste natuurlijke en biologische voedsel aanbieden, en ze het voor de mensen leuk maken om gezond te eten”, aldus Jeff Bezos, CEO van Amazon, in een toelichting bij de overname van de bio-supermarktketen.

Whole Foods Market telt 461 supermarkten, volgens de recentste cijfers uit het voorjaar. Het merendeel van die winkels bevindt zich in de VS (440). Daarnaast telt de keten ook 12 winkels in Canada en 9 in Groot-Brittannië. Het bedrijf is in 1978 opgericht en is gespecialiseerd in hoogwaardige, en dus ook duurdere, voedingsmiddelen.

De deal veroorzaakt een schokgolf in zowel de online als fysieke retailsector. Door de overname gaan immers twee merken samen in zee, die niet als voor de hand liggende huwelijkspartners golden. Whole Foods kwam dit jaar echter onder druk te liggen om een koper te vinden. Investeerder Jana Partners LLC verkreeg immers een aandeel in het bedrijf en begon druk uit te oefenen.

“Amazon wil duidelijk actief zijn op de boodschappenmarkt’, aldus Michael Pachter, analist bij Wedbush Securities, in een reactie aan het persagentschap Bloomberg. ‘Het bedrijf gelooft dat die markt hen een concurrentievoordeel geeft. Vermoedelijk kunnen ze met fysieke vestigingen andere producten op lokaal niveau beter verdelen. Dat betekent dat in theorie binnen de 5 minuten geleverd kan worden”.

Partner Content