Alken-Maes: ‘Investeringen komen in het gedrang als accijnzen worden verhoogd’

© belga

Alken-Maes, brouwer van de bieren Maes, Affligem en Grimbergen, vreest dat toekomstige investeringen in het gedrang zullen komen als de Belgische regering de accijnzen opnieuw verhoogt. “Al het geld zal dan nodig zijn om de accijnsverhoging te compenseren”, aldus Loebrecht Lievens, Legal & Corporate Relations Manager bij Alken-Maes.

Vrijdag raakte bekend dat de Belgische brouwers van Europa het deksel op de neus hebben gekregen over de forse accijnsverhoging (+160 procent) in Frankrijk.

Volgens de Europese Commissie zijn er geen bewijzen van protectionisme. De export van Belgisch bier naar Frankrijk kelderde hierdoor met 13,6 procent, wat zorgde voor een flinke inkomstenderving.

Tegelijk stegen ook de accijnzen in België, met 8 procent. De Belgische brouwers trekken aan de alarmbel: een nieuwe accijnsverhoging is absoluut te mijden.

Alken-Maes vreest dat de federale coformateurs, in hun zoektocht naar een sluitende begroting, de accijnzen op alcohol opnieuw zouden verhogen. “De sector, goed voor duizenden banen, is al danig op de proef gesteld. Om competitief te kunnen blijven in het buitenland moeten de Belgische brouwers kunnen rekenen op goede lokale werkomstandigheden”, staat er in een persbericht.

Alken-Maes verwijst naar ‘bierland’ Duitsland als voorbeeld, waar de accijnzen extra laag worden gehouden. “We doen een beroep op de verantwoordelijkheidszin en de nationale trots van de federale onderhandelaars”. Alken-Maes investeerde recentelijk nog 8 miljoen euro in een nieuwe lijn, “en dat in een krimpende markt”, aldus Lievens. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content