‘Alarmerend: aantal startende zelfstandigen daalt met 11 procent’ (NSZ)

Het aantal startende ondernemingen is de eerste 9 maanden van dit jaar met elf procent afgenomen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Het aantal startende ondernemingen is de eerste 9 maanden van dit jaar met elf procent afgenomen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat besluit het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) uit een analyse op basis van cijfers van het onderzoeksbureau B-information. NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws noemt die cijfers “alarmerend”. Ze wijst erop dat het aantal faillissementen bovendien maand na maand piekt.

“Er is een kleinere instroom van ondernemers, en een grotere uitstroom”, meent Mattheeuws. “Het ondernemerschap in ons land gaat serieus achteruit.” Ze wijt die achteruitgang aan de economische crisis, maar “vooral aan het weinig ondernemingsgezind beleid van de regering-Di Rupo: de heksenjacht op ondernemers, de verhogingen van belastingen en het gebrek aan krachtige relancemaatregelen. Het is begrijpelijk dat potentiële starters aarzelen om hun zaak te lanceren”.

Tijdens de eerste drie kwartalen van 2012 werden 49.280 nieuwe ondernemingen opgericht. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 55.349. “Opvallend is ook dat de daling kwartaal na kwartaal scherper uitvalt”, aldus Mattheeuws. “Zonder grondige relancemaatregelen zal die trend nog verder toenemen.”

Het NSZ stelt voorts vast dat de meeste starters kiezen voor “faillisementsgevoelige sectoren, zoals de zakelijke dienstverlening, bouw, kleinhandel en horeca.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content