Al ruim 275 werkgevers nemen deel aan werkpleklerenproject ‘Welt’ van Voka

© ImageGlobe

Al meer dan 275 werkgevers hebben zich geëngageerd om deel te nemen aan Welt (Werkervarings- en leertrajecten), een nieuw traject rond werkplekleren van werkgeversorganisatie Voka, met de steun van de Vlaamse overheid en in samenwerking met arbeidsbemiddelaar VDAB. Dat heeft Voka woensdag bekendgemaakt, in aanwezigheid van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

De bedrijven in kwestie zullen in de komende maanden een intensief traject opstarten. Dat begint met een diepgaand intakegesprek en een uitgebreide screening van het personeelsbeleid van het bedrijf. De werkgever en coördinator van Welt werken vervolgens een actieplan uit en de werkgever gaat een engagement aan met een arbeidsbemiddelaar om een of meerdere leerplaatsen te creëren.

“Er zijn in Vlaanderen nooit zoveel mensen aan de slag geweest als vandaag. Aan de ene kant is door het succesverhaal van de Vlaamse economie krapte op de arbeidsmarkt, aan de andere kant zijn er mensen die nog steeds niet aan de bak geraken. Het is die kloof die we willen aanpakken”, aldus Muyters.

Ervaring opdoen

Op de arbeidsmarkt van morgen zullen we alle handen nodig hebben”

Volgens de minister ontbreekt het die werkzoekenden vaak aan ervaring. “En het is die ervaring die we hen willen bieden. Het spreekwoord ‘al doende leert men’ gaat hier zeker op. Maar daarvoor hebben we de steun van de bedrijven nodig, en dit vergt een inspanning van hen. Maar uiteindelijk levert het een triple win op: voor het bedrijf, voor de werkzoekende en voor de maatschappij.”

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, benadrukt dat steeds meer ondernemers op zoek zijn naar talent om hun vacatures in te vullen. “Toch blijkt dit niet evident, en op de arbeidsmarkt van morgen zullen we alle handen nodig hebben.”

Ook VDAB-topman Fons Leroy wijst erop dat de arbeidsmarkt onder druk zal komen door demografische veranderingen. “Er zijn vandaag zowat 100.000 langdurig werklozen en er is een nieuwe instroom van vluchtelingen. Dit zorgt voor een gigantisch potentieel aan talent dat we zullen moeten benutten. Werkplekleren is de enige manier om de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te dichten.”

Partner Content