‘Al ruim 10.000 kmo-jobs verloren in 2013’

© reuters

Het jobverlies bij de kmo’s in ons land blijft aanhouden. In het tweede kwartaal van 2013 daalde de tewerkstelling bij de kmo’s met 0,24 procent, na een terugval met 0,4 procent in het eerste kwartaal. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener SD Worx.

Sinds januari dit jaar wordt het totale banenverlies bij de kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) in België geraamd op 10.600 voltijdse equivalenten. Het is overigens het zesde kwartaal op rij dat de tewerkstelling bij de kmo’s daalt.

Als het volledige jaar 2012 wordt meegerekend, dan zijn er intussen al 22.300 kmo-banen gesneuveld. “Dat is vier maal de sluiting van Ford Genk”, voegt SD Worx-woordvoerder Dirk Van Bastelaere eraan toe.

Van de 10.600 banen die dit jaar al verloren gingen bij kmo’s, gingen er 3.700 verloren in Vlaanderen, 200 in Brussel en 6.700 in Wallonië. Wallonië ziet de tewerkstelling sterker dalen omdat de sterke groei in de quartaire sector in de periode 2008-2012 is stilgevallen. Die quartaire sector – lokale besturen, maatschappelijke dienstverlening, gezondheidszorg, onderwijs en , dienstencheques – leverde de voorbije jaren heel wat jobs op, maar kan het jobverlies in industriële sectoren niet langer compenseren.

Vooral industriële kmo’s in sectoren als textiel, chemie of bouw bloeden. Dat heeft tot gevolg dat het vooral de arbeiders zijn die hun baan verliezen. “Er is een malaise over de hele lijn in de industrie, al anderhalf jaar lang”, aldus de SD Worx-woordvoerder.

Het gros van de jobs gaat verloren in kleinere kmo’s (maximaal 20 werknemers), terwijl de iets grotere kmo’s standhouden. En het zijn vooral de jongeren die moeten opstappen wanneer er ontslagen vallen. Oudere werknemers blijven vaak aan boord. “De anciens zijn het menselijk kapitaal van kmo’s. Hun ervaring is nodig voor de continuïteit van het bedrijf”, verduidelijkt Van Bastelaere.

Veel beterschap is er niet meteen in zicht, volgens SD Worx. KMO’s blijken namelijk steeds minder geneigd personeel aan te werven. Mogelijk neemt de werkgelegenheid in het derde kwartaal wat toe.

SD Worx benadrukt het belang van kmo’s voor de tewerkstelling in ons land. In de privésector werken meer dan 1,6 miljoen Belgen bij een kmo, wat overeenstemt met 59 procent van de volledige tewerkstelling binnen de privésector. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content