AkzoNobel vangt 1,3 miljard dollar voor onderdeel

AkzoNobel verkoopt voor 1,3 miljard dollar (1,04 miljard euro) het bedrijfsonderdeel National Starch aan het Amerikaanse Corn Products International. Met de opbrengst wil de Nederlandse verffabrikant onder andere overnames doen in groeimarkten in Azië.

Afhankelijk van goedkeuring van de mededingingsautoriteiten verwacht AkzoNobel de verkoop in het derde kwartaal af te ronden. Corn Products neemt van AkzoNobel ook de pensioenverplichtingen bij Starch over.

De toeleverancier aan de voedingsindustrie National Starch is gevestigd in Bridgewater in de Verenigde Staten en had vorig jaar een omzet van 1,2 miljard dollar. Het bedrijf telt wereldwijd 2250 werknemers.

De verkoop van Starch stond al een tijdje op de agenda van AkzoNobel. Met de overname van het Britse verf- en chemieconcern ICI (toen eigenaar van Starch) in 2008 kreeg AkzoNobel het bedrijfsonderdeel in de maag gesplitst. Het ging AkzoNobel bij de overname van ICI vooral om de verfonderdelen van ICI.

“De verkoop is een goede zet van AkzoNobel”, aldus analist Mark van der Geest van Fortis Bank. “Het onderdeel past niet in de strategie van AkzoNobel. Bovendien vangen ze er een keurige prijs voor.”

Ook op de beurs in Amsterdam werd de verkoop goed ontvangen. Het aandeel AkzoNobel opende maandagochtend ruim 4 procent hoger.

AkzoNobel is ’s werelds grootste verffabrikant. Om de grootste te blijven, zoekt het bedrijf uitbreidingsmogelijkheden in vooral opkomende landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content