Akkoord tussen AB InBev en Amerikaanse concurrentiewaakhond

© reuters
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

AB InBev en het Amerikaanse ministerie van mededinging bereikten een akkoord over de Mexicaanse importbieren van Grupo Modelo.

AB InBev en het Amerikaanse ministerie van mededinging bereikten een akkoord over de Mexicaanse importbieren van Grupo Modelo.

Op vijdag 5 april bereikten beide partijen al een voorakkoord, nu troffen AB InBev en het Amerikaanse ministerie een overeenkomst voor een definitieve schikking.

Einde januari trokken de Amerikaanse mededingingsoverheden naar de rechtbank tegen AB InBev. De zaak ging over de verkoop van Mexicaans bier in de Verenigde Staten. De wereldbrouwer wil de Mexicaanse marktleider Grupo Modelo kopen. Maar omdat de Mexicanen ook de marktleider zijn in importbier in de Verenigde Staten (met vooraan Corona Extra) vreesden de Amerikaanse mededingingsoverheden dat het Mexicaanse importbier duurder zou worden. Grupo Modelo heeft 5,7 procent van de VS markt in omzet.

AB InBev probeerde diverse bezwaren weg te halen. De prijzen van de importbieren zullen de volgende jaren trager klimmen dan de inflatie. Maar vooral wordt de bierstroom vanuit Mexico naar de Verenigde Staten volledig door de Amerikaanse invoerder, Crown Imports, gecontroleerd. Crown Imports wordt een volle dochter van de Amerikaanse drankenverkoper Constellation Brands, die geen aandeelhoudersbanden heeft met AB InBev. Crown Imports koopt de brouwerij van Grupo Modelo in Mexico, die het bier brouwt dat bestemd is voor de markt in de Verenigde Staten.

Dat voorstel ontvouwde AB InBev half februari. Het hoopte op die manier de bezwaren van de mededingingsoverheden te ontzenuwen. Daarop werd de rechtszaak opgeschort, op zoek naar een akkoord. Dat is nu gelukt.

AB InBev wil de overname van Grupo Modelo in juni afronden. Dat zal dan ook betekenen dat in de raad van bestuur bij de wereldbrouwer twee Mexicanen komen. Bij hen de eerste vrouw bij de brouwer, María Asunción Aramburuzabala.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content