Airbnb verdubbelt aantal Belgische accommodaties op jaar tijd
Airbnb, de online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties, heeft het aantal aangeboden accommodaties in België in de afgelopen twaalf maanden verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers die op een persconferentie voorgesteld zijn.
Wereldwijd worden ongeveer 2 miljoen accommodaties aangeboden. In ons land zijn dat er 10.400. De meeste daarvan (5.500) in Brussel, gevolgd door Vlaanderen (3.600) en Wallonië (1.400). Goed 61 procent daarvan zijn volledige woningen.
36 dagen per jaar
De Belgische Airbnb’s kregen dit jaar 350.000 gasten over de vloer, die gemiddeld 2,9 dagen bleven. Zowat 80 procent daarvan komt uit Europa, 10 procent is Belg. Van september vorig jaar tot augustus dit jaar verbleven 176.500 toeristen in een Airbnb in Brussel. Vlaanderen was goed voor 139.300 toeristen, Wallonië 34.800.
Opmerkelijk: nog meer Belgen, 434.000, overnachten in het buitenland in een Airbnb.
Gemiddeld wordt een accommodatie 36 dagen per jaar verhuurd aan 70 à 80 euro per nacht. Vlaanderen ligt pal op dat gemiddelde, in Brussel ligt het met 39 dagen per jaar iets hoger. Het gemiddelde jaarinkomen dat daaruit voortkomt is 2.300 euro. Dat is ook het gemiddelde voor Brussel terwijl Vlaanderen daar iets hoger ligt (2.400 euro).
Uit de studie blijkt ook dat iets meer dan de helft van de verhuurders (52 procent) Airbnb nodig heeft om de eindjes aan elkaar te knopen.
Gevraagd naar de problematiek van de fiscaliteit, liet Nicolas Ferrary van Airbnb Frankrijk weten dat het bedrijf bereid is mee te werken aan een oplossing.
Nieuwe directeur
Op de persconferentie werd ook de kersverse directeur van Airbnb België voorgesteld: Philippe Coulon. “Hij zal verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de Airbnb community in België”, klinkt het. Voordien werd de Belgische tak samen met Frankrijk vanuit Parijs beheerd.
Airbnb, dat in Europa enkele honderden mensen tewerkstelt, wordt gefinancierd door commissies. Voor elke geboekte reservering worden bij gasten 6 à 12 procent servicekosten in rekening gebracht, terwijl de gastheer 3 procent afstaat. Over de omzet communiceert het bedrijf niet maar volgens de Wall Street Journal ligt het om en bij de 900 miljoen dollar in 2015.
Intussen hebben kiezers in San Francisco, waar de hoofdzetel van het bedrijf gevestigd is, dinsdag tegen een “anti-Airbnb”-wetsvoorstel gestemd. In het voorstel werd de kortetermijnverhuur van een eigen woning beperkt in aantal dagen. Waar men tot nu toe maximum 90 nachten per jaar mocht onderverhuren als men zelf niet in het huis aanwezig was, lag het voorstel, “Proposition F”, op tafel om dat te reduceren tot maximum 75 dagen, of de eigenaar thuis was of niet. Nog niet alle stemmen waren woensdag geteld maar de kloof is duidelijk: 55 procent van de kiezers stemde tegen het voorstel. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier