Agfa-Gevaert kondigt reorganisatie aan

© .

De Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert gaat reorganisatiemaatregelen doorvoeren om het rendement te verbeteren.

Agfa leed in 2011 een verlies van 73 miljoen euro tegenover een winst van 105 miljoen euro in 2010, zo blijkt uit het persbericht over de jaarcijfers van Agfa. Het verlies is groter dan analisten hadden verwacht. De omzet kwam 2,5 procent hoger uit op 3,02 miljard euro.

Gedelegeerd bestuurder Christian Reinaudo verklaarde woensdagmorgen tijdens een toelichting dat de omzet in het vierde kwartaal beïnvloed werd door het zwakke economische klimaat, vooral dan in de divisie Agfa Graphics. De CEO liet daarbij verstaan dat hij zich vooral zorgen maakt over de evolutie van de brutomarge, die de verhouding van de brutowinst ten opzichte van de omzet weergeeft. Die marge zakte vorig jaar van 33,9 naar 28 procent. Daardoor heeft Agfa-gevaert beslist om ’tijdig maatregelen te nemen voor de ondersteuning van onze rendabiliteit”, aldus de topman.

Het is de bedoeling van de beeldvormingsgroep om de kostenstructuur in lijn te brengen met de marktsituatie. Omgerekend trekt Agfa-gevaert 43 miljoen euro extra uit om de kosten te drukken, wat de som van de totale reorganisatie voor 2011 op 93 miljoen euro brengt. Het blijft evenwel onduidelijk wat de impact van de maatregelen zal zijn op de zowat 12.000 werknemers die de groep wereldwijd tewerkstelt, van wie 3.500 in ons land.

Volgens de vakbonden zijn er geen zware herstructureringen gepland in Mortsel. Wel zou sprake zijn van de intentie tot sluiting van Agfa Dotrix in Gent, waar druksystemen gemaakt worden. De directie bevestigde het bericht dat in Gent mogelijk 37 van de 53 banen op de helling komen te staan. (Belga/KVDA/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content