Ageas verwacht beterschap in het VK

Bart De Smet © belga

Provisies in het Verenigd Koninkrijk drukten fors op de winst in het vierde kwartaal van Ageas. Maar de verzekeringsgroep ziet beterschap. Kostenbesparingen moeten de Britse divisie weer rendabel maken.

Tegenvallers in het Verenigd Koninkrijk noopten Ageas tot het aanleggen van 107 miljoen euro aan provisies. Mede daardoor kwam de groepswinst over het vierde kwartaal uit op amper 18 miljoen euro. De winstwaarschuwing van vorige week kon niet verhinderen dat de koers van Ageas vandaag opnieuw met 5 procent daalde.

Analisten maken zich zorgen over de gang van zaken in het Verenigd Koninkrijk. De provisies die Ageas aanlegde, heten nochtans eenmalig te zijn. Ze hadden betrekking op de sluiting van een kantoor in Glasgow, de versterking van de reserves voor speciale risico’s en een herziening van de Britse verzekeringsregels, waardoor Ageas besliste de reserves voor de uitkering van schadevergoedingen voor lichamelijke letsels op te trekken.

Verenigd Koninkrijk

De Britse divisie van Ageas klokte het boekjaar af met een verlies van 56 miljoen euro. In alle andere regio’s maakt de verzekeraar winst. Azië was de koploper met 394 miljoen euro, op de voet gevolgd door de 391 miljoen euro winst die Ageas boekte in zijn thuismarkt België.

Ook de premie-inkomsten in het Verenigd Koninkrijk daalden, van 2,5 miljard euro in 2015 tot 2,2 miljard euro vorig jaar. Die daling valt volgens Bart De smet, de CEO van Ageas, volledig toe te schrijven aan de waardevermindering van het pond. In de lokale Britse munt was er een heel kleine omzetstijging, stipte De Smet aan.

De verhouding schade-uitkeringen/premie-inkomsten (de zogenaamde combined ratio) lag in het Verenigd Koninkrijk op 106 procent. Dat is ruim boven de 97 procent die Ageas als doel hanteert. Als de verhouding boven 100 procent ligt, keert de verzekeraar meer geld uit aan schadeclaims dan er geld binnenkomt van nieuwe premie-inkomsten.

Het VK is sowieso een moeilijke markt voor verzekeraars. De concurrentie is groot en de combined ratio ligt er hoger dan in andere Europese landen omdat de schadekosten er hoger uitvallen. Dat komt omdat veel schadeclaims voor auto-ongevallen via een advocatenkantoor passeren, wat de kosten opdrijft.

Ageas is in het VK enkel in schadeverzekeringen actief. De groep zag het aantal klanten de voorbije jaren dalen tot 3,6 miljoen. “Dat komt omdat we de technische rendabiliteit belangrijker vinden dan eventuele volumegroei”, zegt De Smet. Hij wil de combined ratio in het VK onder 100 procent duwen, vooral door verder de kosten te verminderen. “Als we jaarlijks de kosten met enkele procenten kunnen verminderen, levert dat automatisch een betere rendabiliteit op”, aldus de topman van Ageas.

De toekomst van het VK als divisie van Ageas stelt hij niet ter discussie: “Er is uitzicht op beterschap. We denken dat we de zaak recht kunnen trekken. Bovendien geloven wij sterk in diversificatie. De ene markt doet het al eens slechter dan de andere. Nu is het moeilijk in het VK, en eerder hadden we wat problemen in Turkije. Door in verschillende landen en regio’s actief te zijn, beperken we de groepsrisico’s. Bovendien is het VK een markt waar je als verzekeraar veel kunt leren. In innovatie en digitalisering lopen ze voorop. Het is dus zeker niet de bedoeling onze Britse activiteiten van de hand te doen.”

Fortis-schikking

De problemen in het VK verdoezelden de sterke jaarprestatie van Ageas’ andere verzekeringsactiviteiten. Die leverden de groep een jaarwinst van 821 miljoen euro op, een toename met 9 procent in vergelijking met 2015. Na aftrek van de kosten voor de schikking van het Fortis-verleden bleef er 127 miljoen euro groepswinst over.

Op 24 maart buigt een Nederlandse rechtbank zich over de Fortis-dading. Enkele partijen hebben al voorbehoud aangetekend, maar Ageas schat dat 95 procent van de klagers zich bij de schikking zal aansluiten. “De rechtbank kijkt naar twee zaken om de dading bindend te verklaren: de representativiteit van de partijen en de redelijkheid van de vergoeding. Wij denken dat we op beide punten goed zitten”, zegt chief risk officer Filip Coremans. “Als de rechter dat vraagt, zullen we verduidelijking geven. We mikken op een uitspraak net na de zomer.”

Zodra de schikking bindend verklaard is, kunnen de gedupeerde aandeelhouders zich registreren. Coremans schat dat 150.000 tot 200.000 oud-Fortis aandeelhouders voor de regeling in aanmerking komen. Zij zouden drie tot zes maanden krijgen om hun claim in te dienen. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste schadevergoedingen in de loop van 2018 uitgekeerd worden.

Dividend

Ageas besliste ten slotte om 2,10 euro dividend per aandeel uit te keren. Daarmee wil CEO De Smet het signaal geven dat de winstcapaciteit van de groep intact is, en ook voor de komende jaren gegarandeerd is: “Ik heb er vertrouwen in. België blijft sterk presteren. Ondanks integratiekosten in Portugal deed de afdeling continentaal-Europa het goed. En in Azië zet de tweecijferige groei zich door, met een gunstige effect op de marge. Blijft over het Verenigd Koninkrijk, waar we het alleen maar beter kunnen doen.”

Partner Content