Advocatenkantoren bereiden golf van ontslagen voor

© belga

“Dit jaar verwacht ik een sociaal bloedbad doordat ondernemingen verhuizen en herstructureren”, zegt Chris Engels van Claeys & Engels, een advocatenkantoor gespecialiseerd in arbeidsecht.

“De gevolgen op de werkgelegenheid zullen erger zijn dan bij de vorige crisis. We bereiden ettelijke dossiers op korte termijn voor. Dat is ongezien, want meestal willen werkgevers ontslagen vermijden in de periode van de sociale verkiezingen, die nu volop bezig is. De vakbonden zijn dan immers militanter dan in andere periodes.”

“De meeste ontslagen komen na de sociale verkiezingen”, voorspelt Herman Van Hoogenbemt van de Antwerpse branchegenoot Tilleman-Van Hoogenbemt.

Engels verwijs naar de hoge loonkosten als bepalende factor van ontslagen bij internationale ondernemingen. “Als men ons land vergelijkt met Oost-Europa is de keuze snel gemaakt”, stelt hij. “Maar ook tegenover regio’s als Nederland doet ons land het slechter. Ooit scoorde onze beroepsbevolking met productiekracht en inzet. Dat is voorbij. De indexaanpassing van 3,5 procent doet ons imago ook geen goed.”

Engels noch Van Hoogenbemt meent dat de eventuele verhuizing van vestigingen naar het buitenland een gevolg is van de kostenverhogende maatregelen van de regering. “De voorbereiding is al veel langer bezig”, weet Engels. “De oorzaak ligt dieper dan de hoge belastingen. De Belgische economie zelf wordt fundamenteel ter discussie gesteld.” (H.B)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content