Adviseurs verdienen 1 miljard dollar aan SAB-InBev-deal
De overname van SABMiller door AB InBev is de grootste deal van het jaar, na de overname van Allergan door Pfizer. Adviseurs krijgen 1 miljard dollar uit de overname.
De fusie van SABMiller en AB InBev, de nummers één en twee in de bierbranche, is een complexe operatie. Het is de grootste overname van 2015, op de overname van Allergan door het farmabedrijf Pfizer voor 160 miljard dollar na. Maar de overnameprijs voor SABMiller en AB InBev is nog niet zeker. Pas in het najaar van 2016, als de deal wordt afgerond, zal echt duidelijk zijn wat de transactie waard is.
De teller stond op 21 december op 123 miljard dollar, inclusief de financiële schulden van SABMiller. Als die worden weggezuiverd, gaat het om 111 miljard dollar. Dat is 3 miljard dollar meer dan bij de aankondiging op 11 november. Toen was het bedrag 108 miljard dollar.
Ruim een derde van het overnamebedrag wordt betaald via de uitgifte van nieuwe AB InBev-aandelen, voor een maximum van 326 miljoen nieuwe aandelen. Een koersbeweging met 5 procent van het AB InBev-aandeel heeft een impact van 2 miljard dollar op de overnamewaardering. Op 11 november was dat pakket nieuwe aandelen 37,7 miljard dollar waard, op 21 december 40,5 miljard dollar.
Bij bankiers rinkelt de kassa
Bij de grootverdieners bij de overname behoren advocaten, accountants, fiscalisten, revisoren en bankiers. Zij halen 1 miljard dollar uit de overname. AB InBev sloot bovendien een recordlening van 75 miljard dollar af bij onder meer Deutsche Bank, Barclays, BNP Paribas en Bank of America Merrill Lynch. Daarvoor moet de brouwer aan die instellingen 458 miljoen dollar betalen. Over de rentevoeten mag AB InBev niet meteen klagen: die variëren tussen 1,42 en 1,67 procent. De duurste rentevoet van 1,67 procent is voor één schijf van 10 miljard dollar, op een termijn van vijf jaar.
AB InBev leent daarmee heel goedkoop. Ter vergelijking: de gemiddelde rentevoet voor kredieten aan Belgische ondernemingen bedroeg in oktober 2,02 procent, het recentst beschikbare cijfer. Ook die 2,02 procent voor een bedrijfskrediet is historisch bekeken uitzonderlijk laag.
De totale lening komt neer op een jaarlijkse interestlast van 1,32 miljard dollar. AB InBev zal die lening pas opnemen als de overname echt doorgaat. Dat moet in het najaar van 2016 gebeuren, nadat onder meer de mededingingsoverheden van diverse landen het licht op groen hebben gezet. AB InBev heeft met de brouwer Miller in de Verenigde Staten wel al een akkoord bereikt voor de verkoop van een deel van SABMiller. De transactiewaarde bedroeg 12 miljard dollar. AB InBev zal daarvan netto 7,5 miljard dollar overhouden, bij een officiële belastingvoet van 37,5 procent.
SABMiller houdt nog een stok achter de deur, als de transactie toch nog zou afspringen. Uiterlijk op 11 mei 2017 moeten alle eventuele problemen zijn opgelost. Anders moet AB InBev een boete van 3 miljard dollar betalen aan SABMiller.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier