Accountancy- en advieskantoor SBB blijft op overnamepad

RAF DOM EN BART NELISSEN "Het blijft een uitdaging om mensen met ervaring te vinden." © Koen Bauters
Alain Mouton
Alain Mouton Journalist

Met zes overnames in minder dan twee jaar surft SBB mee op de consolidatiegolf in de accountancy- en consultancybranche. “SBB wil voor ondernemers een belangrijke adviespartner blijven. Daarom zetten we zowel in op schaalvergroting in onze accountancy-activiteiten als op de verbreding van het aanbod”, zegt CEO Raf Dom.

Fiscalon in Londerzeel. Certacc in Leuven en het Waasland. Moors en Meekers in Oudsbergen. Het zijn slechts drie van de zes accountancykantoren die SBB Accountants & Adviseurs sinds midden 2023 heeft overgenomen. “SBB wil voor ondernemers een belangrijke adviespartner blijven. Daarom zetten we zowel in op schaalvergroting in onze accountancy-activiteiten als op de verbreding van het aanbod”, zegt CEO Raf Dom op de hoofdzetel in Leuven.

Om schaalvergroting te realiseren ligt de klemtoon op de acquisitie van kantoren met 5 tot 25 werknemers. “Er zijn nog kleinere spelers die zich bij ons aansluiten, maar dat noem ik geen overname. Dan ben je eerder medewerkers aan het overnemen”, legt Dom uit. “Accountants hebben meerdere redenen waarom ze hun kantoor overlaten. Ze kunnen het werk vaak niet meer behappen. De wetgeving verandert heel snel. Ik hoor soms: ‘Wij doen in het weekend niets anders dan nieuwe wetgeving lezen en nieuwe software op onze server zetten.’ Bovendien kampen ze met een personeelstekort en kunnen ze de vacatures niet invullen.”

42 procent groei

De overnames droegen de voorbije twee jaar bij aan de groei van het bedrijf, maar daarnaast groeit SBB ook organisch. Het accountancy- en adviesbedrijf draaide in 2020 nog een omzet van 50,5 miljoen euro. Ondertussen is dat 72 miljoen euro. Het aantal medewerkers steeg van 539 naar 650. “We zijn in vijf jaar met 42 procent gegroeid”, blikt Raf Dom terug. “De vergelijking met andere spelers is soms moeilijk te maken. Sommige groeien sterk door overnames te doen, andere wat minder. De markt groeit globaal met 10 procent op jaarbasis. SBB komt ongeveer aan datzelfde percentage.”

Behalve boekhoud- en accountancy-opdrachten, waaronder ook de behandeling van fiscale dossiers valt, doet SBB ook adviesverlening, met onder meer consultancy-opdrachten. “In het bedrijfsadvies merken we niet direct een negatieve druk op de markt”, weet commercieel directeur Bart Nelissen. “Ondanks het onzekere economische klimaat zitten de bedrijven nog altijd met veel vragen. De voorbije jaren is het adviessegment zelfs het sterkst gegroeid, deels doordat nieuwe activiteiten zoals corporate finance aan belang hebben gewonnen. We zijn niet actief op de markt van de heel grote ondernemingen, waar de geldkraan voor consultancy hier en daar wordt dichtgedraaid. Onze klanten zijn vooral kmo’s.”

‘Kmo’s die leveren aan grote bedrijven worden nog altijd geraakt door de rapporteringsverplichting’

Raf Dom, SBB

SBB ontstond in 1971 uit de Boerenbond. Aanvankelijk waren de klanten dan ook vooral landbouwbedrijven. Vandaag komt een derde van de omzet nog altijd van de land- en tuinbouw. De andere twee derde komt van andere kmo’s, de socialprofitsector zoals woon-zorgcentra, jeugd- en gehandicaptenzorginstellingen, en vrije beroepen (vooral medici). Aanvankelijk gestart als een bedrijf dat was gespecialiseerd in boekhouding en het verwerken van facturen en btw-aangiftes, is SBB uitgegroeid tot een gespecialiseerd adviesbedrijf.

“Wij bieden een totaalpakket aan”, zegt Bart Nelissen. “Wij kunnen onze klanten adviseren in alle fases van hun bedrijfsvoering, vanaf de opstart van hun onderneming over juridische zaken en omgevingsadvies tot groene investeringen. Onze experts combineren hun ervaring met de kennis van beroepsverenigingen en andere organisaties. Zo werken we samen met Bouwunie en Unizo. Op die manier houden we een vinger aan de pols van het ondernemersklimaat en de evoluties in de diverse sectoren.” SBB heeft de kritische massa om op grote schaal te werken. Op een moment dat de markt consolideert, wil het zich niet in de hoek laten duwen.

Vertrouwenspersoon voor het bedrijf

Opvallend aan SBB is de decentrale structuur met bijna dertig kantoren in heel Vlaanderen. Het bedrijf ziet die nabijheid als troef. “Op die manier staat SBB kort bij zijn medewerkers en zijn klanten. Voor beiden is persoonlijk contact cruciaal. Die decentrale aanpak blijft ook behouden na een overname”, legt Raf Dom uit. “We hebben bovendien een kenniscentrum met een twintigtal medewerkers die niets anders doen dan de wetgeving naar de praktijk te vertalen en die direct bruikbaar te maken voor onze medewerkers in de kantoren door gerichte opleidingen te geven. We communiceren in een taal die de klant begrijpt. Geen vakjargon, maar meteen toepasbaar. Iedere klant heeft een vast aanspreekpunt dat fungeert als een coach en vertrouwenspersoon.”

SBB zet ook sterk in op sectorspecialisatie en heeft daarvoor een samenwerking uitgebouwd met diverse partnerorganisaties. Bart Nelissen geeft het voorbeeld van de artsen, specialisten, tandartsen, dierenartsen en kinesisten in het klantenbestand: “SBB gaat verder dan accountancy en fiscaal advies. In samenwerking met Domus Medica (de grootste huisartsenvereniging in Vlaanderen en Brussel, nvdr) bieden we een totaalpakket aan, zoals advies over nieuwe organisatievormen. Neem groepspraktijken van huisartsen. SBB zorgt ervoor dat die juridisch goed geregeld zijn.”

“Behalve voor schaalvergroting kiezen we al een tijd ook voor een verbreding van het dienstenaanbod”, gaat Raf Dom verder. Met het oog daarop werd vorige maand Ameleo uit Hasselt overgenomen. Dat bedrijf is gespecialiseerd in changemanagement en organisatieontwikkeling, en begeleidt kmo’s die geconfronteerd worden met veranderpijnen. Die uiten zich bijvoorbeeld in een bemoeilijkte interne samenwerking, projecten die uitlopen of uitdoven, of mensen die vertrekken.

‘Veel bedrijven hebben inspanningen gedaan voor hun compliance, maar wie is er beter van geworden? De consultants’

Raf Dom, SBB

Ecologische voetafdruk

Begin april raakte bekend dat SBB en The Ecological Entrepreneur (TEE) de krachten bundelen. TEE, opgericht in 2020, is een duurzaamheidsadviesbureau dat bedrijven, sectorfederaties en organisaties ondersteunt in hun transitie naar duurzame en conforme operaties. Raf Dom: “Met die participatie is SBB het eerste accountancy- en advieskantoor dat die stap zet. TEE krijgt daardoor toegang tot het uitgebreide netwerk en de middelen van SBB. Tegelijk zet SBB een stap om zijn duurzaamheidsadvies uit te bouwen. Dat past in de rapporteringsverplichtingen over duurzaamheid die bedrijven opgelegd krijgen, ook al heeft Europa een voorstel uitgewerkt om die maatregel deels aan te passen.”

De vraag rijst of zo’n overname nog prioritair moet zijn, want met de nieuwe Omnibusregeling heeft de Europese Commissie de wettelijke duurzaamheidsrapportering aanzienlijk bijgestuurd, waardoor enkel de grote bedrijven nog een duurzaamheidsrapport moeten neerleggen. Kmo’s ontspringen de dans. “De wettelijke rapportering vermindert inderdaad”, geeft Dom toe. “Veel bedrijven hebben inspanningen gedaan voor hun compliance, maar wie is er beter van geworden? De consultants. Anderzijds zal er nu misschien meer aandacht zijn voor de essentie: een bedrijf dat inspanningen wil leveren om zijn gebouwen milieuvriendelijker te maken. Bovendien worden kmo’s die leveren aan grote bedrijven nog altijd geraakt door de rapporteringsverplichting.”

Dom geeft het voorbeeld van bedrijven met tien of twintig werknemers die producten leveren aan supermarktketens. Die krijgen van die klanten nog altijd vragenlijsten in verband met hun governance, hun CO2-uitstoot en hun ecologische voetafdruk. “Daar verandert de Omnibusregeling niets aan”, benadrukt Dom. “Die klanten met pakweg vijf werknemers komen bij mij en vragen: ‘Raf, hoe moeten we dat invullen?’ Hun input blijft nodig voor de rapportering van data in verband met de waardeketen.”

‘Instroom richting opleidingen accountancy en fiscaliteit is gestegen’

Vorig jaar heeft SBB iets meer dan negentig medewerkers aangeworven. CEO Raf Dom: “Het blijft een uitdaging om mensen met ervaring te vinden. De arbeidskrapte speelt echt wel, al is die iets verminderd. Wat helpt, zijn acties om het beroep aantrekkelijker te maken.” Samen met andere kantoren voert SBB een campagne om het imago te verbeteren. “Veel mensen die ik ontmoet, denken dat het werk saai is en dat je hele dagen achter een pc zit en facturen moet verwerken”, verzucht Dom. “Dat is vandaag slechts een deel van onze werkzaamheden. Onze taak bestaat er vooral in te praten met de ondernemers en hen helpen iets te realiseren. Een voorbeeld: een bakkerij die allang klant is, hebben we begeleid bij hun uitbreidingsplannen, waardoor de productie is vervijfvoudigd.”

“Ondertussen merk ik toch dat de instroom richting opleidingen accountancy en fiscaliteit gestegen is. Dus zal die vijver ook groter worden en zullen we meer kandidaten hebben.” Verder hoopt Dom dat die accountants ook voor de branche blijven kiezen. Want hij merkt dat iemand die SBB verlaat niet onmiddellijk naar een concurrent gaat, maar voor een andere sector kiest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content