Accent pleit voor anoniem aanwervingsproces: ‘Er is géén tekort aan kandidaten’
Accent rekent sinds september dankzij een innovatief geanonimiseerd aanwervingsproces af met vooroordelen, onbewuste discriminatie en spiegelrekrutering in de zoektocht naar talent. “Interne vacatures geraken gemiddeld tweemaal zo snel ingevuld, met meer diverse profielen”, getuigt CEO Anouk Lagae.
Zelfs met de krapte op de arbeidsmarkt houden nog te veel organisaties en hr-managers krampachtig vast aan een strikt lijstje van selectiecriteria. Die aanpak werkt vooroordelen in de hand, waardoor kandidaat-medewerkers niet altijd voldoende kansen krijgen om hun talent te bewijzen. Om daar een einde aan te maken en bedrijven te tonen hoeveel gemotiveerde en geschikte medewerkers er beschikbaar zijn, hanteert Accent voortaan open-minded hiring, voor al zijn klanten. De werkgever ontmoet de kandidaten met een beperkte voorkennis van hun persoonlijke gegevens.
Die aanpak kreeg eerst vorm bij de interne rekrutering. Om als medewerker aan de slag te gaan bij Accent, hoeven mensen sinds september 2022 niet langer hun cv in te sturen. Initialen, een e-mailadres en een telefoonnummer volstaan. Dat maakt onder andere discriminatie op basis van culturele achtergrond onmogelijk. “Gegevens als leeftijd, naam of woonplaats kunnen al onbewust vooroordelen oproepen, terwijl ze niets vertellen over iemands kwaliteiten”, benadrukt Anouk Lagae, de CEO van Accent. Vervolgens doorloopt de kandidaat online een vragenlijst die checkt hoe goed de persoonlijke waarden van de sollicitant matchen met de waarden en de bedrijfscultuur van Accent. “Als blijkt dat er geen culturele match is, geven we daarover feedback.”
Gegevens als leeftijd, naam of woonplaats kunnen al onbewust vooroordelen oproepen, terwijl ze niets vertellen over iemands kwaliteiten’ ANOUK LAGAE, CEO ACCENT
Is die match er wel, dan volgt er een gesprek waarin de kandidaten zichzelf, hun parcours en hun motivatie kunnen voorstellen. De kandidaat heeft mee inspraak in hoe dat gesprek verloopt: telefonisch, via een digitale meeting of op een creatieve manier. “We hebben zelfs iemand gehad die dat gesprek wilde voeren tijdens een spelletje padel”, lacht Anouk Lagae. “Daar zijn we ook op ingegaan, en dat is uitgedraaid op een memorabele anekdote én een aanwerving.” Zo komt Accent ook tegemoet aan de verwachtingen van de nieuwe generaties die hun eerste stappen zetten op de arbeidsmarkt, klinkt het.
Straffe resultaten
De nieuwe rekruteringsflow werkt, blijkt uit de cijfers. Sinds het met de nieuwe manier van rekruteren begon, ontvangt Accent dubbel zoveel spontane sollicitaties per maand. Ook dienen zich opvallend meer profielen aan die voordien minder aangesproken werden door een job bij Accent: meer 40-plussers, meer mensen met een basisdiploma of zonder, meer schoolverlaters, meer alleenstaande ouders, meer kandidaten met een hoofddoek, en ook meer mensen met bepaalde uiterlijke kenmerken zoals een tatoeage, een piercing, een opvallende haarkleur enzovoort.
“Opvallend is ook dat de gemiddelde invultijd van een vacature terugvalt van 32 naar 20 dagen”, vertelt Anouk Lagae. “Het is nog te vroeg om te zien of de rekruteringsflow ook een positieve impact heeft op de retentie, en mensen dus langer bij ons aan de slag blijven. Dat volgen we de komende maanden nauwgezet op.”
Iedereen mee aan boord
Accent vernieuwde niet alleen zijn eigen rekruteringsproces. Het ging eind vorig jaar ook aan de slag met tien klanten om een nieuw systeem van open-minded hiring te testen, waaronder Schoenen Torfs en Henrion Jardins. “We zijn aangenaam verrast over de brede interesse bij werkgevers”, stelt Anouk Lagae. “We hoopten op tien moedige gamechangers, maar uiteindelijk stelden meer dan honderd bedrijven zich kandidaat.” Omdat de resultaten boven alle verwachtingen waren, rekruteert Accent sinds februari 2023 voor al zijn klanten en voor alle functies op deze manier.
Na de eerste screening door Accent ontvangen de bedrijven de cv’s met enkel informatie over de competenties en de ervaring van de kandidaten, hun persoonlijke informatie wordt geanonimiseerd. De CEO vat het nog eens samen: “Er zijn genoeg kandidaten in ons land om de openstaande vacatures in te vullen, maar op basis van hun cv lijken mensen misschien niet altijd het juiste profiel te hebben. Via open-minded hiring kunnen kandidaten op zijn minst een eerlijkere kans krijgen op een sollicitatiegesprek. Zo rekruteert men diverser en geraken de vacatures wel, en vaak sneller ingevuld. Dit is dus een win-winsituatie.”
Drie getuigen
DALLILA CHAHBI (31)“Door mijn hoofddoek ondervond ik best wat moeilijkheden bij het zoeken naar en uitoefenen van een job. Een van mijn vorige werkgevers vroeg me bijvoorbeeld of ik mijn hoofddoek af kon zetten op de werkvloer. Soms werd ik op basis van mijn buitenlandse naam niet uitgenodigd om op gesprek te komen. Dit systeem vind ik veel eerlijker: iedereen krijgt kansen op basis van talenten en ervaring. Ik werk sinds november bij Accent als consultant. De principes die mij mee aan een job geholpen hebben, pas ik nu ook toe bij anderen: ik begeleid mensen naar een passende job en breng bedrijven in contact met geschikte kandidaten.”
LEVY CHUNG (42)“Ik vind het schitterend dat mensen via deze rekruteringswijze de kans krijgen zichzelf en hun talenten te tonen, ook al hebben ze op het eerste gezicht misschien niet het best passende profiel of de verwachte diploma’s. In Nederland behaalde ik een bachelor marketing en communicatie. Ik werk nog maar net bij Accent, sinds 13 maart, in een kantoor in Turnhout: alles is nog heel nieuw. Wat ik vooral onthoud van het sollicitatiegesprek? Dat ik meteen kennis kon maken met de collega’s op kantoor. Dat had ik nooit eerder meegemaakt.”
BO HAEGEMAN (28)“Na een rugoperatie kon ik mijn staande job als verkoopster in een broodjeszaak niet langer uitoefenen, en ging ik op zoek naar een kantoorbaan. Eind vorig jaar solliciteerde ik bij Accent, waar ik sinds 9 januari als junior consultant aan de slag ben. Ik deed dat op aanraden van mensen die daar al werkten. Na de persoonlijkheidstest zat de sfeer bij mijn sollicitatiegesprek al meteen goed. Momenteel doorloop ik nog opleidingen die mij helemaal klaarstomen voor mijn job.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier