ABN Amro schrapt nog eens 1.500 banen

© REUTERS

De Nederlandse bank ABN Amro voert zijn bezuinigingen verder op en verwacht dat daarbij nog eens 1.500 banen verloren gaan. Dat maakte de bank bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

De nieuwe bezuiniging moet zo’n 400 miljoen euro aan besparingen opleveren en komt bovenop de reorganisatieplannen die de afgelopen maanden al zijn gemeld. ABN Amro verwacht de besparing te kunnen realiseren door verdergaande digitalisering van werkzaamheden en door efficiënter te gaan werken. De operatie kost dit kwartaal naar verwachting 150 à 175 miljoen euro.

Extra besparingen

In september maakte ABN al bekend in de periode tot 2020 zowat 1.375 banen te gaan schrappen, vooral bij ondersteunende en controlerende functies zoals op personeelszaken, de financiële administratie en risicomanagement. Daarbij liet de bank al weten de mogelijkheden voor verdere besparingen te onderzoeken, terwijl ook eerder al stevige ingrepen voor de komende jaren waren aangekondigd.

De werkgelegenheid bij de bank zakt de komende jaren door alle ingrepen met 13 procent, tot ongeveer 23.000 banen in 2020. Nu is er bij ABN werk voor 26.500 medewerkers, waarvan er 4500 extern worden ingehuurd. De reorganisaties treffen ongeveer 10 procent van het personeel in vaste dienst, terwijl er 25 tot 30 procent minder werk zal zijn voor externe arbeidskrachten.

ABN voert de nieuwe reorganisatie wereldwijd door, liet een woordvoerder weten. De gevolgen in afzonderlijke landen staan volgens hem nog niet vast.

ABN Amro zag zijn nettowinst vorig kwartaal met bijna een vijfde stijgen, naar 607 miljoen euro. De eerste negen maanden van dit jaar leverden een plus op van 1,7 miljard euro. Dat is 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De bank voerde zijn kredietverlening afgelopen maanden op, trok daarbij meer spaargeld aan en wist zijn kapitaalbuffer verder te verhogen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content