ABN Amro is Belgisch staatspapier liever kwijt dan rijk

© belga

ABN Amro, de Nederlandse bank die volledig genationaliseerd is, heeft in het derde kwartaal beslist de portefeuille met Italiaanse en Belgische overheidsobligaties af te bouwen.

ABN Amro stond eind september nog voor 1 miljard euro bloot aan Belgische staatsobligaties, blijkt uit vrijdag gepubliceerde kwartaalcijfers. Eind 2010 had de bank nog voor 2,6 miljard euro aan Belgische leningen in de boeken staan.

De Nederlandse bank leed in het derde kwartaal een nettoverlies 54 miljoen euro, terwijl er over de eerste 9 maanden van het jaar een winst van 810 miljoen euro werd geboekt.

Griekse en Portugese overheidsobligaties heeft ABN Amro niet meer in portefeuille, maar wel nog ‘notes’ en leningen aan Griekse staatsbedrijven die door de Griekse overheid zijn gegarandeerd. De bank zou in totaal 1,4 miljard euro van die gegarandeerde bedrijfsleningen in haar bezit hebben.

“Hoewel tot op heden aan alle verplichtingen wordt voldaan, kan als gevolg van de verslechtering van de situatie in Griekenland de kwaliteit van die garantie verminderen”, verklaarde topman Gerrit Zalm vrijdag. Daardoor werd in het derde kwartaal een kredietvoorziening getroffen van 500 miljoen euro voor belasting op een deel Griekse overheidsgegarandeerde leningen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content