AB InBev verhuist deels naar Zwitserland
AB InBev verhuist de topdirectie van zijn wereldwijde aankoopdienst naar het Zwitserse kanton Zug. In België ligt de brouwer in de clinch met de fiscale inspectie over zijn wereldwijde aankoopactiviteiten.
Het Zwitserse Zug wordt wel eens omschreven als het meest fiscaalvriendelijke kanton in de wereld. SABMiller, het nummer twee dat vorig jaar werd gekocht door AB InBev, heeft er sinds 2010 zijn divisie voor wereldwijde aankopen.
AB InBev huisvest die dienst sinds 2010 in Leuven. Het Global Procurement Office heeft er zeventig werknemers en koopt overal ter wereld onder meer flessen, blikken, mout of hop. De divisie wordt geleid door Tony Milikin. De Amerikaan is lid van het wereldwijde directiecomité onder CEO Carlos Brito. Milikin verhuist de komende maanden, samen met zijn topmedewerkers, naar het kantoor van SABMiller in het Zwitserse Zug.
AB InBev bestudeert nog waar uiteindelijk het wereldwijde aankoopcentrum zal komen. Normaal was de knoop dit jaar doorgehakt, maar dat lukt wellicht niet. “We zullen de meest geschikte locatie voor onze wereldwijde aankooporganisatie blijven onderzoeken zodra er meer duidelijkheid is over het internationale zakenklimaat”, luidt het in een intern document.
Problemen met de fiscus
Dat de top naar Zug verhuist, kan een slecht signaal zijn voor de wereldwijde aankooporganisatie in Leuven. Die afdeling zit deels gegroepeerd in de vennootschap Ampar, en die heeft problemen met de Belgische fiscus. Die eist ruim 30 miljoen euro bijkomende belastingen van Ampar. Het AB InBev-filiaal kreeg in de zomer van 2012 een fiscale ruling voor ‘overwinsten’ (excess profit ruling), internationale winsten waarop de Belgische dochter geen belastingen moet betalen. In het boekjaar 2015 betaalde Ampar 2,9 miljoen euro belastingen op een nettowinst vóór belastingen van 73 miljoen euro. Circa 4 procent dus, ruim onder het geldende tarief van 33,99 procent vennootschapsbelasting. De Bijzondere Belastinginspectie vecht de ruling aan, en eist dus extra belastingen. CEO Carlos Brito liet in een interview met de Belgische media half november 2014 daarover zijn ongenoegen blijken. Hij eiste dat de Belgische overheid duidelijke fiscale regels oplegt. Als de regels voortdurend wijzigen, zou dat tot een afbouw van activiteiten in België kunnen leiden.
Ook de Europese Commissie vindt het Belgische stelsel van overwinsten ondoorzichtig, en startte begin 2015 een onderzoek. Dat onderzoek wordt aangevochten door de Belgische staat, daarin gesteund door AB InBev.
Hoofdkantoor blijft in Leuven
Een verhuis van de wereldwijde aankoop betekent niet dat de brouwer uitvlagt naar het Alpenland. Het wereldwijde hoofdkantoor blijft in Leuven. Dat werd de voorbije zomer al bekendgemaakt. Van de 750 werknemers in Leuven zijn er ruim 200 ingeschakeld voor internationale functies zoals financiën, techniek, aankoop, export, O&O en juridische zaken. Ruim 500 medewerkers zijn actief voor de afdeling Europa, en uiteraard ook België. Een tweede hoofdkantoor is gevestigd in New York, waar 160 mensen werken.
Ook de maatschappelijke zetel van AB InBev huist in België, aan de Grote Markt 1 in Brussel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier