AB InBev-topman Carlos Brito verdient bonus van 133 miljoen euro

© Belga

Mega AB InBev-bonus voor Brito en co.

Het topmanagement van de wereldbrouwer AB InBev heeft zijn reuzenbonus binnen. Die werd in november 2008 beloofd, met als voorwaarde een versnelde schuldafbouw voor de overname van Anheuser-Busch.

Met de bijna 55 miljard dollar dure overname van de Amerikaanse marktleider Anheuser-Busch stak het toenmalige InBev zich in het najaar van 2008 diep in de schulden.

De aandeelhouders schotelden het topmanagement een bijzonder stevige wortel voor, in geval van een versnelde schuldafbouw. Als graadmeter werd de verhouding tussen de bedrijfskasstroom (EBITDA) en de financiële schuldenlast gehanteerd. Einde 2013 moest die verhouding op 2,5 uitkomen. Het EBITDA bedrag moest dus volstaan voor de terugbetaling van de financiële schulden in 2,5 jaar.

Het topmanagement kreeg 33,3 miljoen opties voorgeschoteld voor de schuldafbouw. Daarvan werden er 28,4 miljoen uitgegeven op 25 november 2008 aan circa 40 mensen aan een uitoefenprijs van 10,32 tot 10,50 euro. In april 2009 kwamen er nog eens 4,9 miljoen opties bij voor 50 directieleden, aan een uitoefenprijs van bijna 22 euro. Aan de huidige beurskoers van circa 52 euro, geeft dit een reuzenbonus van bijna 1,33 miljard euro.

Dat bedrag is nu binnen. Want de doelstelling van de schuldafbouw is bereikt. Einde 2011 bedroeg de bedrijfskasstroom 15,1 miljard dollar, versus een netto schuldenlast van 34,7 miljard dollar. Dat is een verhouding van 2,3, of lager dan de voorwaarde van 2,5. In twee jaar en vier maanden kan de schuldenlast dus worden afgelost via de bedrijfskasstroom (EBITDA).

Aandelen

Toch werd de formule rond de aandelenopties inmiddels enigszins gewijzigd. Toen het topmanagement in januari 2009 naar het nieuwe hoofdkantoor in New York verhuisde, werd een deel van de opties in aandelen omgezet. De motivering luidde de bevordering van de mobiliteit van het topmanagement.

CEO Carlos Brito bijvoorbeeld kreeg initieel 3,25 miljoen aandelenopties aan een uitoefenprijs van circa 10,4 euro. Met zijn verhuis werden al circa 1,6 miljoen opties in 1,01 miljoen aandelen omgezet, weliswaar met een sperperiode voor de verkoop tot maximaal 2019. Die 1,01 miljoen aandelen hebben aan de huidige koers een waarde van circa 42 miljoen euro.

Daarnaast behield de CEO ongeveer 1,6 miljoen opties uit het initiële pakket. Nog eens goed voor 66 miljoen euro. Met een superbonus van 108 miljoen euro is het pensioenfonds van de Braziliaanse CEO alvast duchtig gespijsd.

En daar houdt het feest nog niet op. In ruil voor de versnelde omzetting van de opties in aandelen (voor de verhuis), kreeg de CEO nog eens 1,33 miljoen nieuwe opties. Deze keer aan een uitoefenprijs van 33,24 euro. Aan de huidige beurskoers betekent dat nog eens een bonus van bijna 25 miljoen euro.

De uitoefening van de bonusopties kan gebeuren vanaf ten vroegste 2014.

Reactie AB InBev
In een reactie meldt AB InBev dat de huidige prijzen fictief zijn, gezien de sperperiode voor de uitoefening, vanaf deels ten vroegste 2014. Bovendien vervallen de opties voor mensen die het bedrijf verlaten. Dat gebeurde reeds bij een deel van de topmanagers.

Wolfgang Riepl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content