AB InBev loopt miljardenwinst mis
Door de duik van het Britse pond kon de overname van SABMiller door AB InBev 9 miljard dollar goedkoper worden. Maar de groep heeft zich ingedekt tegen een veel hogere koers van het pond. Er zal bij de brouwer binnenskamers al danig gevloekt zijn.
Vrijdag zakte het pond tot zijn laagste peil sinds 1985. En de hellevaart gaat verder. Een pond is vandaag nog maar 1,32 dollar waard. Dat heeft ook gevolgen voor AB InBev. Op Wapenstilstandsdag vorig jaar werd de overname van SABMiller beklonken, het wereldwijde nummer twee in de brouwerswereld. De totale overnameprijs bedroeg 71,4 miljard pond, toen 108 miljard dollar.
Maar die waardering is gebaseerd op de toenmalige waarde van het aandeel van AB InBev en op de wisselkoersen van het pond tegenover de dollar en de euro. Ruim een derde van het transactiebedrag wordt betaald in maximaal 326 miljoen nieuwe aandelen van AB InBev in ruil voor bestaande aandelen van SABMiller. 317 miljoen aandelen voor de twee hoofdaandeelhouders van SABMiller waren op 11 november goed voor 24,9 miljard pond (bij een beurskoers van 111,2 euro per aandeel van AB InBev). Het resterende bedrag van de transactie, toen 46,5 miljard pond, wordt in cash betaald.
Brexit was geen risicofactor
Dat cashbedrag werd voor 45 miljard pond ingedekt tegen een koersverhouding van een pond voor 1,5295 dollar, of een bedrag van 68,86 miljard dollar. Dat het pond door de brexit zakte naar 1,32 dollar, betekende dat AB InBev potentieel ruim 9 miljard dollar minder zou betalen, aangezien het totale bedrag door de waardedaling van het pond zakt naar iets minder dan 60 miljard dollar. Maar het indekkingscontract gebeurde tegen een hogere koers van het pond. Er zal bij de brouwer binnenskamers al danig gevloekt zijn omdat het die meevaller misloopt.
Het is ook merkwaardig dat AB InBev in de overnamedocumenten voor SABMiller niet heeft gewaarschuwd voor de eventuele gevolgen van een brexit. De brouwer benadrukte wel herhaaldelijk het risico dat is verbonden aan wisselkoersschommelingen.
Een eventueel bijkomend probleem is dat de buitenlandse aandeelhouders van SABMiller door de lage koers van de Britse munt misschien liever opteren voor nieuwe AB InBev-aandelen in plaats van voor een uitbetaling in ponden, waarvan de waarde daalt. AB InBev wil echter maximaal 326 miljoen nieuwe aandelen uitgeven, om een te grote verwatering voor de huidige referentieaandeelhouders – de combinatie van Belgische en Braziliaanse families – te vermijden.
Achtste exportmarkt
De Britse markt is voor AB InBev met bijna 8 miljoen hectoliter bier de achtste markt in volume. Het meest verkochte merk is Stella Artois. Groot-Brittannië is voor Stella Artois de grootste markt ter wereld. AB InBev is er het nummer drie in het winkelsegment en het heeft er twee brouwerijen. De Britse Stella Artois wordt gebrouwen in Magor en Samlesbury.
Vorig jaar exporteerden alle brouwers samen vanuit België 354.000 hectoliter bier naar Groot-Brittannië. Dat betekende een groei met een vijfde in volume, maar sinds 2011 was de export van de Belgische brouwers naar het land elk jaar gedaald.
Met de brexit in het achterhoofd blijft Jean-Louis Van de Perre, de voorzitter van de Belgische Brouwersvereniging, dan ook heel voorzichtig. “Groot-Brittannië is onze achtste exportmarkt. Onze brouwers exporteren hoofdzakelijk speciale bieren. Als het Britse pond en de economische groei in Groot-Brittannië dalen, kan dat op termijn een impact hebben op onze export. Maar meestal exporteren onze Belgische brouwers naar verschillende landen. Ze zijn dus niet afhankelijk van één land.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier