‘Aantal starters blijft dalen, maatregelen noodzakelijk’

© belga

Vorig jaar was er een aanzienlijke terugval van het aantal starters in ons land. Unizo vraagt een beter sociaal statuut voor zelfstandigen.

Vorig jaar was er een aanzienlijke terugval van het aantal starters in ons land. Dat blijkt uit de Startersatlas van ondernemersorganisaties Unizo en UCM in samenwerking met handelsinformatiebureau Graydon. Unizo vraagt een beter sociaal statuut voor zelfstandigen.

Vorig jaar werden in totaal 67.938 nieuwe ondernemingen gestart, blijkt uit de Startersatlas. Dat stemt overeen met een daling van ruim 4.700 starters – of 6,5 procent – tegenover 2012.

Minder vrouwen

Opmerkelijk is dat het aandeel van de vrouwen in startende eenmanszaken in België voor het eerst sinds 2009 is gedaald. Dat Vorig jaar daalde het aantal vrouwelijke starters met 18,2 procent, terwijl de daling bij de mannen met 2,4 procent veel beperkter was.
In 2013 startten 24.400 mannen een eenmanszaak, tegenover 14.594 vrouwen.

Beter statuut voor zelfstandigen

“Gelet op de steeds sneller toenemende vergrijzing zou het aantal starters eigenlijk veeleer moeten stijgen”, zegt Karel Van Eetvelt, topman van Unizo. De daling is in Vlaanderen (-8,3 procent) meer uitgesproken dan in Wallonië (-7,1 procent) en Brussel (-3 procent). Over het eerste kwartaal van 2014 zijn nog niet alle cijfers beschikbaar, maar Unizo houdt rekening met een daling met 2,2 procent tegenover vorig jaar.

Volgens Unizo valt de aanhoudende terugval te verklaren door het algemene ondernemersklimaat, ‘dat niet stimuleert om een onderneming te starten.’

De ondernemersorganisaties vragen nu dat de zelfstandige in ons land een beter statuut krijgt. Van Eetvelt wijst op de toegevoegde waarde die starters de economie geven. Hij verwijst daarbij naar de tewerkstelling: ‘Ruim 67.000 starters gaven zichzelf vorig jaar een job. Bovendien heeft 11,7 procent binnen het jaar personeel in dienst. In een periode van vijf jaar gaat het om ongeveer 35.000 jobs. Dat is tien keer Ford Genk. De overheid kan dus maar beter een beleid voeren dat mensen die ondernemend zijn, stimuleert om een bedrijf te starten.”

Meer maatregelen

Behalve een beter zelfstandigenstatuut vraagt Unizo nog andere maatregelen om het aantal starters op te drijven. Zo zou het vangnet in geval van faillissement wel wat wijder mogen, en zou de zogenaamde Win-winlening (uit Vlaanderen) ook in Brussel en Wallonië moeten worden ingevoerd. Dan blijft er nog het heikele punt van de administratieve vereenvoudiging, waar alle overheden in ons land zouden moeten voor ijveren. Unizo verwijst in dat verband naar de vele reglementeringen en voorwaarden voor vergunningen waaraan een starter vandaag moet voldoen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content