Aandeel ThromboGenics sprint hoger door overnamespeculatie
Zeker zes farmabedrijven zouden een bod overwegen op het Leuvense biotechbedrijf ThromboGenics. Dat schrijft het persagentschap Bloomberg op basis van niet nader genoemde bronnen.
Het bericht katapulteerde het aandeel ThromboGenics maandagavond ruim 16 procent hoger. Dinsdagmiddag noteert het aandeel op Euronext Brussel ruim 3 procent hoger tot 22,67 euro.
Het Zwitserse Novartis wordt door Bloomberg genoemd als meest waarschijnlijke overnamekandidaat. Op koopinteresse van Novartis wordt al langer gespeculeerd. Novartis-dochter Alcon verdeelt namelijk het oogmedicijn Jetrea van ThromboGenics buiten de VS.
Ook Shire, dat eerder het Belgische farmabedrijf Movetis al overnam, wordt door Bloomberg genoemd als potentiële koper. Roche, Valeant, Regeneron en Allergan zijn de vier andere namen die in het artikel worden geciteerd. Roche heeft met Novartis een marketingpartnerschap voor een ander oogmedicijn, Lucentis. Shire van zijn kant kocht vorig jaar de ooggeneesmiddelenmaker SARcode Bioscience, terwijl Regeneron het oogproduct Eylea van Bayer in de VS commercialiseert.
Volgens Bloomberg moeten niet-bindende overnamevoorstellen uiterlijk eind deze maand ingediend worden. De waardering van ThromboGenics zou kunnen oplopen tot 1,3 miljard dollar (ongeveer 940 miljoen euro), aldus het persagentschap. Door de koersopstoot is ThromboGenics intussen ruim 790 miljoen euro waard.
Dat de overnamegeruchten rond ThromboGenics zouden aanzwellen, stond in de sterren geschreven. ThromboGenics zette zichzelf eind februari namelijk uitdrukkelijk in de etalage met de mededeling dat het zijn strategische opties aan het bekijken was.
Ook toen schoot het aandeel trouwens fors hoger. De aankondiging volgde op de tegenvallende verkoop van Jetrea in de VS. Die verkoop neemt ThromboGenics zelf voor zijn rekening.
Aandeelhouder Rudi Mariën zei eerder in een interview met Trends dat ThromboGenics vorig jaar al verkocht had moeten zijn. Mariën noemde de keuze van ThromboGenics om de verkoop in de VS zelf te organiseren ‘een blunder’.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier