8 opmerkelijke kapitaalverhogingen van Belgische bedrijven
Nyrstar en Tessenderlo Group gaan met de hoed rond bij beleggers. De redactie van Trends zet voor u enkele opmerkelijke kapitaalverhogingen uit de recente geschiedenis op een rij.
1. Nyrstar
Nyrstar hoopt 250 miljoen euro op te halen met de lopende uitgifte van nieuwe aandelen. Aandeelhouders krijgen een voorkeurrecht. Een bestaand aandeel geeft recht op één nieuw aandeel. De intekenprijs is een bradeerprijs van 1,48 euro, ofwel de helft van de koers voor de bekendmaking van de operatie. De zinkgroep zit dan ook met de revolver van haar bankiers tegen het hoofd.
Voor aandeelhouders is het de tweede grote kapitaalronde in minder dan vier jaar. Terwijl CEO Roland Junck in 2011 nog alle vertrouwen genoot, heeft hij dat krediet vandaag grotendeels verspeeld. Heel wat beleggers twijfelen er dan ook aan of deze kapitaalverhoging de grote ommekeer zal inluiden.
2.Tessenderlo Group
Als de buitengewone aandeelhoudersvergadering er eind oktober mee instemt, komt er dit jaar nog een kapitaalverhoging van 150 à 200 miljoen euro bij Tessenderlo Group (huidige beurskapitalisatie circa 700 miljoen euro). De bestaande aandeelhouders zullen van een voorkeurrecht genieten. Referentieaandeelhouder Picanol (Luc Tack) heeft al zijn volledige medewerking toegezegd.
Tack hintte eind augustus al op een kapitaalverhoging toen hij stelde dat het nooit goed is een wagen altijd in de reserve van benzinetank te laten rijden. Het management beschouwt de grote transformatie die Tessenderlo Group onderging als afgerond, maar ze heeft het eigen vermogen van de groep wel zwaar aangetast (nog amper circa 8 euro per aandeel) omdat er vaak verlies genomen moest worden op de verkochte onderdelen. Desondanks werd vastgehouden aan een jaarlijks dividend. De balansstructuur verstevigen en geld hebben om toekomstgerichte overnames te doen, zijn dan ook de belangrijkste motieven achter de kapitaalverhoging.
3. Fortis/Ageas (2007)
De kapitaalverhoging die de bank-verzekeraar Fortis eind september en begin oktober 2007 doorvoerde, liet wellicht de grootste kater achter bij de Belgische beleggers. Per drie oude aandelen konden de aandeelhouders intekenen op twee nieuwe aandelen tegen 15 euro per stuk. Aandeelhouders die niet intekenden, riskeerden een enorme winstverwatering. In totaal haalde Fortis 13 miljard euro op. Het was op dat moment de grootste kapitaalverhoging in de geschiedenis van ons land.
Aan de vooravond van de kapitaalverhoging was een Fortis-aandeel 26,62 euro waard, inclusief een inschrijvingsrecht met een theoretische waarde van 4,65 euro. Sindsdien is 90 procent van de aandeelhouderswaarde in rook opgegaan. Door de gedwongen verkoop van activa is het huidige aandeel Ageas is in niets te vergelijken met het oude Fortis-aandeel. Ageas noteert nu tegen iets meer dan 25 euro. Intussen is er wel een splitsing van 1 aandeel in 10 aandelen gekomen, zodat het aandeel grosso modo een tiende waard is van wat het waard was voor de beruchte kapitaalverhoging.
4. AB InBev (2008)
Er zijn echter ook ondernemingen waarbij de kapitaalverhoging wel het startschot gaf voor een succesverhaal op de beurs. Interbrew ging op 1 december 2000 naar de beurs tegen 33 euro. Op 24 november 2008, in volle bankencrisis, deed de groep (die intussen InBev heette) er een kapitaalverhoging van 9,8 miljard dollar (6,37 miljard euro). Het geld moest dienen om de overname van de Amerikaanse marktleider Anheuser-Busch (een overnameprijs van 54 miljard dollar) te financieren.
Die overname was bekendgemaakt op 11 juni 2008, drie maanden voor de bankencrisis losbarstte. Beleggers begonnen eraan te twijfelen of de brouwer de overname wel zou aankunnen. Nochtans had brouwgroep met de banken beklonken dat de leningen voor de overname niet konden worden ingetrokken, zelfs als zich uitzonderlijke gebeurtenis (‘an act of God’) zou voordoen.
Maar het aandeel AB InBev was aan een hellevaart begonnen. Bij de bekendmaking op 11 juni noteerde het nog tegen meer dan 48 euro (in 2007 was de koers boven 60 euro geklommen). Op 21 november eindigde de koers nog net boven 20 euro. Op donderdag 20 november was er 8 procent afgegaan, op vrijdag 21 november nog eens 16 procent, tot 20,6 euro.
Het daarop volgende weekend koos de raad van bestuur van de groep voor de korte pijn: voor vijf bestaande aandelen kwamen er acht nieuwe. Bij 620 miljoen bestaande aandelen kwamen er 986 miljoen nieuwe aandelen bovenop (dus samen ongeveer 1,6 miljard aandelen). En dat tegen een onwaarschijnlijke korting van ruim twee derde: de nieuwe aandelen werden aangeboden tegen 6,45 euro.
De operatie werd dan ook een succes: 99,58 procent van de bestaande aandeelhouders tekende in op de kapitaalverhoging. Ook de controlerende aandeelhouders deden mee, al verwaterde hun belang door de operatie van 67 naar 56,65 procent. De Belgische familiale aandeelhouders bijvoorbeeld verkochten voor 1,2 miljard euro bestaande aandelen tegen 10 euro. Ze kochten daarmee meteen nieuwe aandelen. Op het eerste gezicht een aderlating, want de introductieprijs in december 2000 was dus 33 euro geweest.
En vandaag? Alles lijkt wel vergeven en vergeten. Op basis van de beurskoersevolutie, en dus zonder dividenden, hebben de aandeelhouders de waarde van het brouwersaandeel sinds de beursgang met circa 520 procent zien aandikken. Wie vijf aandelen had gekocht in 2000, en er op acht nieuwe had ingetekend in die bloedstollende novembermaand 2008, kijkt vandaag aan tegen een spaarpotje van 1131 euro, bij een koers van 87 euro. AB InBev, of hoe een belegging voor de lange termijn loont.
5. Picanol (2009)
Een van de spectaculairste kapitaalverhogingen van de afgelopen jaren op de Brusselse beurs was ongetwijfeld die van de West-Vlaamse producent van weefmachines Picanol in juni 2009. Niet zo zeer door het bedrag was bijzonder, want Picanol haalde ‘slechts’ afgerond 15 miljoen euro op. Het was wel een erg zware uitgifte omdat het aantal aandelen verdrievoudigde van 5,9 naar 17,7 miljoen stuks. Per aandeel kon worden ingetekend op twee nieuwe aandelen tegen 1,27 euro per aandeel.
De kapitaalverhoging werd gewaarborgd door de vennootschap Oostorex, gecontroleerd door de toen nieuwe referentieaandeelhouder Luc Tack. De kapitaalverhoging was nodig om te overleven. Want door de gevolgen van de Grote Recessie was de omzet Picanol ruim gehalveerd en werd het resultaat met dieprode inkt geschreven. Er was zelfs sprake van liquiditeitsproblemen (‘cash drain’).
Ruim vijf jaar later weten we dat de zeer zware kapitaalverhoging van toen meer dan de redding van Picanol betekende. Het was het begin van een wonderbaarlijk herstel, waarbij de koers vandaag op meer dan het twintigvoudige (!) staat van de intekenprijs van de kapitaalverhoging.
6. Elia (2010)
In de zomer van 2010 wilde de netwerkbeheerder Elia 300 miljoen euro ophalen om de Duitse sectorgenoot 50 Hertz Transmission over te nemen. De overname paste in de ambitie van Elia een Europese speler te worden en minder afhankelijk te zijn van de Belgische thuismarkt. Aandeelhouders konden per vier bestaande aandelen intekenen op één nieuw aandeel tegen een uitgifteprijs van 24,80 euro per aandeel. De korting tegenover de beurskoers bedroeg amper 5,5 procent.
De kapitaalverhoging werd een succes: 91,84 procent van de nieuwe aandelen werden geplaatst bij de bestaande aandeelhouders. Grote aandeelhouders als Publi-T, Publipart en Arco Group tekenden in. De rest van de nieuwe aandelen werd zonder problemen geplaatst bij institutionele beleggers.
De overname was een bijzonder goede zet van Elia. Vandaag staat 50 Hertz in voor 40 procent van de omzet van de hele groep. De cash die 50 Hertz genereert, heeft Elia geholpen een royaal dividend te blijven betalen. Het aandeel is sinds de kapitaalverhoging meer dan 50 procent in waarde gestegen.
7. KBC (2012)
De grote aandeelhouders van de bank-verzekeraar hebben een kapitaalverhoging lang tegengehouden, omdat ze hun belangen niet wilden laten verwateren. In december 2012 was het dan toch zo ver. Het geld moest onder meer dienen om de staatssteun verkregen ten tijde van de financiële crisis versneld terug te betalen. De holding KBC Ancora was de enige grote verankeraar die niet kon volgen. Ook een aantal traditionele aandeelhoudersfamilies tekenden niet of niet volledig in op de kapitaalverhoging. Cera en de Boerenbond deden wel mee.
KBC plaatste de 35,8 miljoen nieuwe aandelen bij de grote aandeelhouders. In totaal versterkte de groep met die operatie haar eigen vermogen met 1,25 miljard euro. De kleine aandeelhouders konden hier niet aan deelnemen en zagen hun belangen dan ook stevig verwateren. Sinds de kapitaalverhoging ging het aandeel KBC bijna 80 procent hoger.
8. Euronav (2014)
Ook bij Euronav waren het institutionele beleggers die in januari voor een kapitaalinjectie van 350 miljoen dollar zorgden. De olietankerrederij gaf ruim 38 miljoen nieuwe aandelen uit, tegen een uitgifteprijs van 6,7 euro per aandeel. Euronav had het geld nodig om vijftien Very Large Crude Carriers (VLCC) van Maersk Tankers Singapore over te kopen voor 980 miljoen dollar. Er is beterschap in zicht, wat betreft de overcapaciteit in de tankermarkt. En recentelijk krijgen de vrachttarieven wat steun in de rug, omdat grote partijen zijn begonnen mammoettankers te huren om olie in op te slaan.
Het is een beetje vroeg om de kapitaaloperatie en de aankoop van de schepen bij Euronav uit te roepen tot een succesverhaal. Het aandeel noteert bijna 4 procent hoger dan bij de start van het jaar. Euronav kreeg onlangs ook heel wat lovende kritieken van analisten, na de aankondiging van zijn plannen voor een beursnotering in de VS. Bij de nakende beursgang op Wall Street wil Euronav opnieuw 100 miljoen dollar extra kapitaal ophalen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier