62 salmonellabesmettingen gelinkt aan Ferrero-fabriek in Aarlen

De Fererro-fabriek in Aarlen © belga

Er zijn in België 62 gevallen van salmonellabesmettingen gelinkt aan de Ferrero-fabriek in Aarlen. Dat meldt het federaal voedselagentschap (FAVV) vrijdag, op basis van onderzoek dat samen met Sciensano en de Gemeenschappen werd uitgevoerd.

In april werd het verband gelegd tussen mensen die ziek werden na het eten van Kinder-chocoladeproducten en de fabriek. Ook in de rest van Europa zijn sindsdien salmonellabesmettingen opgedoken die gelinkt kunnen worden aan de fabriek. blijkt uit informatie van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding ECDC.

Na de ontdekking van de besmettingen werd de toelating van de Ferrero-fabriek ingetrokken en werden alle Kinder-producten die in de fabriek werden geproduceerd, uit de winkelrekken gehaald. Het bedrijf diende eind vorige week een officiële aanvraag in om zijn productie opnieuw op te starten. Het FAVV evalueert de aanvraag nu. Indien hun conclusies gunstig zijn, krijgt Ferrero een voorlopige toelating om de productie opnieuw te starten. Na drie maanden volgt nog een evaluatie.

De samenwerking tussen het FAVV en Ferrero verloopt goed. ‘Ik ben tevreden over de huidige goede samenwerking tussen het FAVV en Ferrero in Aarlen. Alles wordt in het werk gesteld om de productie zo spoedig mogelijk te hervatten, door middel van een voorlopige toelating en met de veiligheid van de consument als topprioriteit. De beslissing van het FAVV in april om de toelating van de fabriek in te trekken was geen lichtzinnige beslissing. De impact was enorm, vooral voor de vele werknemers van het bedrijf. We werken aan een snelle heropening, wat zeer positief nieuws zal zijn voor het bedrijf, de werknemers, en de snoepliefhebbers!’, zegt federaal minister van Landbouw, David Clarinval.

Partner Content