5 vragen die u moet stellen na een mislukking
Iedereen maakt fouten, ook u. Dat is niet erg. Maar hoe vermijdt u een herhaling? Dat is een denkproces in vijf stappen.
Wat is er gebeurd? Neem de verantwoordelijkheid voor wat fout is gelopen. Succesvolle mensen verzinnen geen smoesjes en leggen de verantwoordelijkheid niet bij iemand anders. Wees kritisch, maar constructief en objectief. Maak een lijst van de dingen die zich afspeelden en kijk naar de punten die vatbaar voor verbetering zijn.
Wat had ik anders moeten doen? Welke alternatieven waren er? Welke keuzes hebt u gemaakt? Welke andere stappen had u kunnen doen?
Moet ik bepaalde vaardigheden verbeteren? Was de fout een gevolg van een gebrek aan een bepaalde vaardigheid? Hoe kunt u die vaardigheid verbeteren? Misschien zijn er boeken of mensen die u kunnen helpen.
Van wie kan ik leren? Is er iemand die u advies kan geven? Heeft een baas, collega of vriend gezien wat er gebeurde? Vraag om feedback en begeleiding. Dat is geen teken van zwakte, integendeel.
Wat ga ik nu doen? Maak een actieplan. Gaat u een tweede poging wagen of doet u iets anders? Denk eens goed na over uw doelstellingen. Gaat u de goede kant op? U kunt uw bestemming veranderen en een nieuwe koers uitstippelen.
Bron: Lifehack.org
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier