‘4 procent meer loon voor Belgische werknemer’

© iStock

De lonen in België zijn het voorbije jaar met gemiddeld 3,9 procent gestegen. “Dat is de grootste toename in de laatste vijf jaar”, meldt HR-specialist Hudson.

De loonstijging in België bestaat voor een groot deel uit indexering, maar daarbovenop kenden bedrijven nog 1,7 procent toe. Dat is een gevolg van de economische groei en de krapte op de arbeidsmarkt, aldus Hudson.

“Zij versterken de concurrentie op de arbeidsmarkt. Hierdoor komt er veel druk op het vast loon, zowel om talent te behouden als om nieuw talent aan te trekken”, luidt het in een persbericht. In de periode 2016-2017 stegen de lonen met 2 procent. Voordien lagen de loonsverhogingen enkele jaren lager door het beleid van loonmatiging.

De HR-specialist stelt voorts vast dat het belang van variabele verloning in het loonpakket blijft toenemen. De collectieve bonus (cao 90) wordt populairder, ten nadele van de traditionele individuele bonussen. Steeds meer ondernemingen stellen ook een plan op van flexibele verloning. Werknemers kunnen dan een deel van hun loonpakket zelf samenstellen (bijvoorbeeld als ze een bedrijfswagen inruilen voor ander loon, smartphone of laptop krijgen of aanvullende verzekeringen afsluiten).

“Uit onze bevraging bleek dat bijna één op de vijf organisaties op vandaag een flexibel verloningsplan heeft. Nog eens één op de drie heeft de intentie om dergelijk plan te implementeren”, luidt het. De resultaten van de studie zijn gebaseerd op de verloning in 755 bedrijven, goed voor bijna 190.000 werknemers.

Partner Content