36 bedrijven sloten een excess profit ruling
In totaal 36 bedrijven hebben gebruikgemaakt van de Belgische belastingregeling voor overwinst die door de Europese Commissie onwettig is verklaard. Dankzij dat gunstregime bleef in totaal 2 miljard euro winst onbelast.
De Standaard en De Tijd konden de hand leggen op de lijst van multinationals die excess profit rulings sloten met de overheid.
In de rulings werd telkens een percentage van de winst afgesproken – vanaf 21 tot 90 procent – dat niet werd belast. De Europese Commissie eist dat België daarvan 700 miljoen euro terugvordert, wat overeenkomt met een tarief van 33,99 procent vennootschapsbelasting. De cijfers kunnen nog wijzigen. Volgende week starten de onderhandelingen tussen de Belgische overheid en de Europese Commissie.
De kans is zeer groot dat de regering in beroep gaat tegen de beslissing van Europa. De bedrijven kunnen op hun beurt een schadeclaim eisen van de Belgische overheid. Die had hen de belofte gedaan dat de rulings veilig waren.
Beperkte uitgestelde belastingvordering
Ontex, de luierfabrikant die 31 miljoen euro overwinst realiseerde, heeft laten weten dat het de situatie van nabij opvolgt. “Zodra de Commissie haar beslissing heeft bekendgemaakt, zullen we bekijken of we een beroep willen aantekenen of andere rechtsmiddelen gebruiken”, aldus het bedrijf in een persbericht.
“Op dit moment verwachten we niet dat we een terugbetaling zullen moeten doen onder de teruggaveprocedure voor de jaren 2011 tot en met 2014 en er zal naar verwachting geen impact zijn op de belastingkosten voor 2015”, gaat de luierfabrikant verder. “Dit is het gevolg van de historische fiscale verliezen van Ontex BVBA waarop slechts een beperkte uitgestelde belastingvordering (deferred tax asset) werd erkend.” Mogelijk is er wel een vermindering van de fiscale verliezen die Ontex kan overdragen naar 2016 en latere jaren, maar de impact daarvan valt volgens Ontex nog niet te berekenen.
Grootste belastingbetaler
Ook AB InBev reageert op de bekendmaking van de cijfers. De brouwer laat weten dat het teleurgesteld is door de beslissing van de Europese Commissie. “We blijven ervan overtuigd dat onze rulings perfect aan alle regels voldoen”, zegt de brouwer in De Standaard. Het bedrijf benadrukt dat het de Belgische en de internationale fiscale bepalingen altijd heeft gerespecteerd.
Wouter De Geest, de topman van BASF Antwerpen, zegt in dezelfde krant dat de Duitse chemiereus nog altijd een van de grootste belastingbetalers van het land is. Net zoals veel andere bedrijven in de lijst wijst hij erop dat de rulings tot extra investeringen hebben geleid. “Wij investeren hier al jaren gemiddeld 150 miljoen euro per jaar”, aldus De Geest.
36 bedrijven
- Atlas Copco: 517 miljoen euro aan winst onbelast
- BP: 164,3 miljoen euro
- AB InBev: 163,7 miljoen euro
- Ampar: 129,8 miljoen euro
- Celio: 127,2 miljoen euro
- Wabco: 126,6 miljoen euro
- Basf: 110,8 miljoen euro
- Proximus: 95,8 miljoen euro
- St. Jude Medical: 81,3 miljoen euro
- VF Europe: 64,8 miljoen euro
- Pfizer: 62,6 miljoen euro
- Flir Syst. Trading: 60,3 miljoen
- Eval: 44,4 miljoen euro
- Capsugel Belgium: 44,4 miljoen euro
- Chep Equipm. Pooling: 32,5 miljoen euro
- LMS International: 31,4 miljoen euro
- Ontex: 31 miljoen euro
- Soudal: 23,5 miljoen euro
- Tekelec: 22,2 miljoen euro
- The Heating Comp. : 20,1 miljoen euro
- Dow Corning: 14,1 miljoen euro
- Bridgestone: 12,4 miljoen euro
- Kinepolis: 11,8 miljoen euro
- Noble International: 10,3 miljoen euro
- Puratos: 10,2 miljoen euro
- Trane: 8 miljoen euro
- Esko Graphics: 8 miljoen euro
- Knauf Insulation: 7,6 miljoen euro
- Delta Light: 5,4 miljoen euro
- Luciad: 4 miljoen euro
- Evonik: 3,9 miljoen euro
- Omega Pharma: 3 miljoen euro
- Magnetrol: 2,1 miljoen euro
- Nomacorc: 1,7 miljoen euro
- Punch Powertrain: 1,1 miljoen euro
- Mayckawa: 0,9 miljoen euro
(Belga/Niels Saelens)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier