200 banen op de tocht bij koekjesfabriek LU in Herentals

de koekjesfabriek in Herentals © belga

In de koekjesfabriek van Mondelez International in Herentals staan 200 van de 1.019 banen op de tocht. De directie wil drie productielijnen sluiten.

De fabriek is er de voorbije jaren op vooruit gegaan, maar ze is nog altijd niet kostenefficiënt genoeg ‘om het hoofd te bieden aan de hoge druk waarmee de industrie te kampen heeft’, stelt de directie. Ze zal zich daarom concentreren op haar belangrijkste productielijnen.

Concreet wil de directie drie productielijnen sluiten. Die van Cha-Cha en Cent Wafers worden uitbesteed aan een externe fabrikant, terwijl het volume van een TUC-lijn worden overgenomen door andere productielijnen van die koekjes, zowel in Herentals als elders.

Mondelez wil daarnaast 10 miljoen euro investeren om ervoor te zorgen dat TUC, Prince, Pim’s en Bastogne ‘kost-competitief’ geproduceerd kunnen blijven worden. De investering dient om de capaciteit te verhogen en meer te automatiseren.

‘De ingrepen kunnen ‘op termijn een mogelijke impact hebben op 200 werknemers’, luidt het. De directie rekent onder meer op brugpensioen (SWT) om de herstructurering zonder gedwongen ontslagen door te voeren.

‘Deze voorgestelde transformatie is essentieel als we de concurrentiepositie van onze koekjesfabriek willen versterken en tegelijkertijd wendbaarder en aantrekkelijker willen worden voor verdere investeringen’, wordt fabrieksdirecteur Pim Cavyn in het persbericht geciteerd. ‘We begrijpen natuurlijk dat verandering nooit eenvoudig is. Daarom zouden we een initiatief rond interne mobiliteit lanceren met de nodige opleidingen om alle overblijvende werknemers die mogelijks veranderingen zullen ervaren in hun job de nodige ondersteuning te bieden.’

De vakbonden reageren verrast op de beslissing van de directie. ‘Dit komt hard aan. De mensen reageren verrast’, zegt vakbondsman Jeffrey Goossens (ACV Voeding en Diensten) in naam van het gemeenschappelijk vakbondsfront. De vakbonden gaan zich nu beraden over de volgende stappen, acties zijn niet uitgesloten. Directie en bonden zitten de komende dagen alvast om de tafel voor verder overleg.

Partner Content