20 Belgische zuivelbedrijven krijgen Chinese exportvergunning

© Belga

Twintig Belgische zuivelbedrijven krijgen een vergunning om te kunnen exporteren naar China, een belangrijke groeimarkt voor de Belgische zuivelindustrie.

Twintig Belgische zuivelbedrijven krijgen een vergunning om te kunnen exporteren naar China, een belangrijke groeimarkt voor de Belgische zuivelindustrie.

De vergunning is goed nieuws, zeker met het oog op de stijgende productie in ons land. De komende tien jaar zal België 500 miljoen liter melk extra produceren.

Inspecties

Vanaf 1 mei voert China een systeem in van verplichte voorafgaande erkenning om zuivelproducten te kunnen uitvoeren. In april voerden Chinese inspecteurs inspecties uit bij twee Belgische zuivelbedrijven, en gingen ze na hoe het Belgisch Voedselagenstchap werkt. Het resultaat van de inspecties is dat 20 Belgische zuivelbedrijven een officiële vergunning krijgen.

Goed nieuws, zegt de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). Ook voor het nieuwe systeem was China al een belangrijke groeimarkt voor de Belgische zuivel. In 2013 was de uitvoer naar China goed voor 41 miljoen euro, op een totale zuiveluitvoer van 3,1 miljard euro. Vooral melkpoeder, boter en recent ook consumptiemelk gaan richting China.

De Belgische zuivelindustrie heeft ambities om te groeien in China, waar de groeiende middenklasse steeds meer de smaak van zuivel ontdekt, vertelt Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van de BCZ.

Groeiende vraag

Vandaag is het buitenland goed voor 64 procent van de omzet van de Belgische zuivel. Er is een groeiende internationale vraag.

Maar ook de aanbodzijde groeit. België produceerde de voorbije zeven jaar 400 miljoen liter melk extra, en daar komt de volgende tien jaar nog eens 500 miljoen liter bij, onder meer als gevolg van het wegvallen van de quota. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content