113 banen op de tocht bij radiatorenproducent Henrad in Herentals

© Thinkstock

Bij de producent van radiatoren Henrad in Herentals heeft de directie de intentie bekendgemaakt om de productie en de logistieke activiteiten stop te zetten. Het bedrijf kampt met overcapaciteit. Daardoor komen 113 van de 171 banen op de helling te staan.

Henrad produceert in Herentals radiatoren voor verschillende markten in West-Europa. “Sinds 2006 kampt de West-Europese radiatorenmarkt met een voortdurende, structurele achteruitgang. De hele sector lijdt onder deze evolutie, en hoewel het marktaandeel van Henrad in die periode is gestegen, compenseert dit niet de voortdurende daling van het volume”, luidt het in een persbericht.

De structurele achteruitgang is voornamelijk het gevolg van de vervanging van klassieke centrale verwarming door nieuwe technologieën, en van de strengere isolatienormen voor gebouwen. Volgens Henrad worden die ontwikkelingen versterkt door ‘het moeilijke economische klimaat, waarin het aantal nieuwbouw- en renovatieprojecten is afgenomen’.

Het bedrijf voegt eraan toe dat de combinatie van die factoren de situatie ‘onhoudbaar’ maakt, wat de productiecapaciteit betreft voor Continental Radiators waarvan Henrad deel uitmaakt. Bovendien zijn er geen tekenen van groei in de nabije toekomst van de radiatorenmarkt.

“Het probleem is dat onze fabrieken met een grote overcapaciteit kampen”, verduidelijkt Bart Maris, managing director van Henrad. “Daarom zijn we van plan om de productie- en logistieke activiteiten van de vestiging in Herentals stop te zetten.” Met de fabriek in het Nederlandse Nuth zou het bedrijf aan de vraag kunnen voldoen.

Topman Bart Maris zegt nog een ‘constructieve dialoog’ te willen starten met de sociale partners. “We verwachten dat we de meest geschikte oplossingen kunnen vinden voor alle betrokken werknemers,” aldus Maris.

Henrad maakt via Continental Radiators deel uit van de Ideal Stelrad Groep. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content