11.11.11: ‘Overheidsbank Belfius ondersteunt bedrijven in bezet Palestijns gebied’

© Belga Image

Belfius Bank investeert in bedrijven die actief zijn in Israëlische nederzettingen die illegaal gevestigd zijn in de bezette Palestijnse gebieden. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van 11.11.11 en FairFin. ‘Alle alarmbellen gaan af’, stelt 11.11.11-directeur Els Hertogen. Volgens Belfius en haar vermogensbeheerder Candriam is het respect voor mensenrechten van het grootste belang.

Eerder deze week beschuldigde mensenrechtenorganisatie Amnesty International Israël ervan een apartheidspolitiek te voeren tegen de Palestijnen. Het systeem van overheersing en onderdrukking schendt hun mensenrechten. Maar ook bedrijven én hun geldschieters die in de bezette gebieden actief zijn, maken zich hier schuldig aan, zo zegt 11.11.11.

‘Via haar vermogensbeheerder Candriam, het vroegere Dexia Asset Management, investeert Belfius voor ongeveer 380 miljoen dollar in bedrijven die gelinkt kunnen worden aan mensenrechtenschendingen in bezet Palestijns gebied’, verduidelijkt Jozef Vandermeulen van FairFin. ‘Dit geld stroomt onder meer naar bedrijven actief in de bouw van illegale nederzettingen, de vernieling van Palestijnse huizen, transportprojecten voor Israëlische kolonisten, en de illegale ontginning van Palestijnse natuurlijke rijkdommen.’

Zo zou de Belgische chemiegroep Solvay in 2019 actief betrokken zijn geweest bij een project waarbij ze Palestijnse waterbronnen via een pijpleiding afleidden naar Israëlische nederzettingen en het water daardoor ontoegankelijk maakten voor de Palestijnen zelf.

Investeringsnormen

Belfius benadrukt in een reactie dat al haar ‘investeringen en financieringen voldoen aan onder meer de investeringsnormen vervat in de Global Compact van de Verenigde Naties, inclusief strikte principes over mensenrechten’.

‘Candriam past systematisch een uitgebreide screening toe die verschillende duurzaamheidscriteria (waaronder mensenrechten) evalueert bij elk van de bedrijven waarin ze investeren. Bedrijven worden op basis van deze screening ingedeeld in bepaalde categorieën. Bedrijven die slecht scoren, worden uitgesloten van het investeringsuniversum’, klinkt het nog.

In het rapport van 11.11.11 en Fairfin worden achttien bedrijven geciteerd waarin Candriam posities aanhoudt in fondsen die door Belfius worden gedistribueerd. Belfius benadrukt dat die posities die vermeld worden in de studie niet correct en ongenuanceerd zijn. ‘We betreuren dan ook dat de analyse niet in overleg gebeurd is’, aldus de bank.

Via dochtervennootschap Belfius Investment Partners, die het management doet van de fondsen die Belfius distribueert, voert Belfius een tweede controle uit op vlak van de ESG-criteria (Environment/milieu, Social/maatschappij en Governance/bestuur). Dat is ook gebeurd met de geselecteerde bedrijven, luidt het.

‘We zijn ons ten zeerste bewust van de controverses gelinkt aan de situatie in de Palestijnse gebieden, die één van de zaken is die Candriam bespreekt met de bedrijven die worden geciteerd in het FairFin-rapport. De geciteerde bedrijven maken trouwens onderdeel uit van een gedetailleerde analyse van de gespecialiseerde ESG-teams van Candriam’, besluit de bank.

Belgische regering

In september vorig jaar kwamen ook al BNP Paribas en KBC in opspraak, maar het is voor het eerst dat overheidsbank Belfius wordt genoemd. 11.11.11 en FairFin roepen de Belgische regering, als eigenaar van Belfius, daarom op om afstand te doen van de bedrijven die zich inlaten met illegale Israëlische nederzettingen. Daarnaast zou de overheid de banken ertoe kunnen brengen om hun investeringsbeleid te herzien, zoals andere Europese financiële instellingen hen voordeden.

11.11.11 organiseert vandaag verschillende protestacties aan het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem, evenals aan de hoofdzetel van BNP Paribas.

Partner Content