10 lessen voor bedrijven uit de geflopte trainerswissel bij Manchester United

© AFP

Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes trekt uit de geflopte trainerswissel bij Manchester United tien lessen waar bedrijven rekening mee moeten houden.

David Moyes werd al na tien maanden bedankt voor bewezen diensten als manager van Manchester United. De Schot had de loodzware opdracht om in de voetsporen van zijn succesvolle landgenoot Sir Alex Ferguson te treden, maar kon de verwachtingen niet inlossen. Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes trekt uit de geflopte trainerswissel tien lessen waar bedrijven rekening mee moeten houden.

1. Vervang nooit de twee belangrijkste mensen tegelijk

Sir Alex Ferguson en David Gill stonden bekend als het topduo van Manchester United. De respectievelijke manager en de bestuursvoorzitter werden samen vervangen. David Moyes moest het werk van Ferguson verderzetten, Ed Woodward nam de taken van Gill over. Weinig bedrijven slagen er echter in om een succesvol duo met evenveel succes te vervangen.

2. Laat niet de laatste bedrijfsleider de volgende kiezen

Ferguson had als manager veel macht bij Manchester United. Er werden amper beslissingen genomen waar hij geen inspraak in had. Het standbeeld dat men voor hem aan Old Trafford bouwde, spreekt voor zich. Maar de beslissing over wie de volgende manager werd, had hij nooit alleen mogen nemen. Daar had het volledige bestuur zich moeten aanzetten, om zo tot een rationele en goede keuze te komen. Niemand betwistte zijn keuze voor David Moyes, met alle gevolgen van dien.

3. Ga voor een interne opvolger als uw bedrijf het goed doet

De grootste fout die Ferguson maakte, was misschien het niet voorbereiden van zijn opvolger. David Moyes kwam van Everton, met geen enkele ervaring of kennis over Manchester United. Het is veel verstandiger om voor een interne vervanger te kiezen die al jaren wordt voorbereid en het bedrijf kent. Drie van de negentien managers in de Premier League waren voordien spelers of personeelsleden onder Ferguson. Er was dus keuze genoeg, toch koos hij voor Moyes.

4. Behoud de belangrijkste personeelsleden als steunpilaar

Moyes had al weinig geloofwaardigheid bij de start van zijn loopbaan bij ManU en in plaats van zich te laten adviseren door mensen die het reilen en zeilen binnen de club kennen, veranderde hij de volledige coaching staff en omringde zich met mensen die hij kende van bij zijn vorige club Everton.

5. Stel iemand aan die de job ook effectief aankan

Moyes had bij Everton nog niets bereikt. Hij haalde geen prijzen binnen en had nog geen grote verdiensten op zijn naam staan. Plots werd hij de man die Ferguson, een manager die op 27 jaar tijd met zijn club 13 keer de Premier League en 2 keer de Champions League won, moest vervangen. De druk op zijn schouders was wellicht te hoog.

6. Houd rekening met de geschiedenis van het bedrijf

De geschiedenis van een bedrijf vormt het tot wat het vandaag is. Zo staat Manchester United bekend als een dynamische ploeg met een avontuurlijk kantje. Er waren ups en downs, maar ze kwamen er met hun aanvallend karakter steeds weer bovenop. Door de geschiedenis heen ontwikkelden ze een bepaalde speelstijl met bijpassend imago. Ferguson hield daar rekening mee. Moyes daarentegen sprak wel steeds over de aanvallende kwaliteiten van de club, maar zijn strategieën lieten te wensen over en stonden in contrast met zijn woorden.

7. Zorg voor een goed communicatieteam

Na elke Premier League-match moet de manager verplicht de pers te woord staan. Ferguson wond hen met gemak om zijn vinger, de onzekere Moyes had daar meer moeite mee. Daar kan zijn communicatieteam voor verantwoordelijk worden gesteld. Het zijn zij die een actievere rol op zich hadden moeten nemen door hem te helpen en te steunen. Immers, iedereen wist op voorhand al dat wie de scepter van Ferguson zou overnemen, voor een moeilijk eerste jaar als manager zou staan.

8. Wees resoluut en grijp tijdig in

Het is logisch dat een nieuwe manager tijd nodig heeft om zich in te werken. Manchester United staat bekend als een club met veel geduld: waar andere Europese clubs om de haverklap van trainer wisselen, bleef ManU 27 jaar lang trouw aan dezelfde man. Moyes zou dat geduld ook gekregen hebben, ware het niet dat al snel duidelijk was dat hij de kleedkamer niet meer in de hand had en dat het een rampzalig seizoen zou worden.

9. Zorg ervoor dat slecht nieuws niet uitlekt

Dat Moyes ontslagen werd, lekte uit in zowat alle kranten nog voor er een officiële aankondiging was gemaakt. Sommige eigenaars van de club hadden zich al heel negatief uitgelaten over Moyes, iets wat enkel olie op het vuur gooide. Scherm interne zaken goed af van de media, zodat u ze later op een eerder positieve manier de buitenwereld in kan sturen.

10. Kom met een geloofwaardig alternatief

Het vertrek van Moyes was niet iets dat Manchester United meteen kon oplossen. Een geloofwaardig plan was dan ook nodig om iedereen tevreden te stellen. De tijdelijke aanstelling van Manchester United-speler Ryan Giggs is daar een goed voorbeeld van. De fans dragen hem op handen, hij krijgt respect van het team en van de media. Met Giggs viel de schade nog te beperken omdat hij voor de nodige stabiliteit zorgt. Weinig bedrijven hebben iemand die een slechte situatie zo goed kan opvangen. Kom daarom met een geloofwaardig reserveplan wanneer het mis loopt. (KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content