1 op 3 kmo’s moet personeel ontslaan

© ThinkStock

Amper 18 procent van de kmo’s is van plan mensen aan te werven en dan nog meestal om vertrekkers te vervangen, zegt het NSZ.

Een op de drie kmo’s moet de komende zes maanden één of meerdere personeelsleden ontslaan. Dat concludeert het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen na een onderzoek bij 867 kleine en middelgrote bedrijven.Dat meldt Het Laatste Nieuws. Amper 18 procent van de kmo’s is van plan mensen aan te werven en dan nog meestal om vertrekkers te vervangen.

Van de bevraagde kleine en middelgrote ondernemingen boekt maar 35 procent nog winst, terwijl 41 procent ‘break-even’ draait en 24 procent verlies optekent. Bij een pak kmo’s zijn de financiële reserves volledig weggeteerd, beweert het NSZ.

Loonkost

De economische crisis wordt als voornaamste boosdoener aangeduid, maar de ondernemers wijzen ook naar de hoge personeelskost.

“Wie zegt dat België geen loonkostenprobleem heeft, is ziende blind”, zegt NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws in de krant. “De loonlast moet structureel naar omlaag. Geen gerommel in de marge, zoals de lastenverlaging voor de drie eerste aanwervingen die sinds begin oktober geldt.”

Opmerkelijk: zes op de tien bedrijfsleiders zouden nu niet meer kiezen voor het ondernemerschap, vooral omwille van het “ernstig tekortschietende beleid”. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content