Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws BEKIJK - SCK CEN opent nieuw gebouw voor ontmantelings- en ontsmettingsonderzoek Het studiecentrum voor kernenergie SCK CEN in Mol heeft een nieuw materiaalbehandelingsgebouw officieel in gebruik genomen. Het dient als een innovatieatelier, waar technici en wetenschappers methoden ontwikkelen om radioactief afval te behandelen en op te slaan. De expertise op dit vlak wordt steeds belangrijker, nu we aan de vooravond staan van de ontmanteling van een …
Duurzaamheid Duurzaamheid Tractebel: ‘Kleine Belgische kernreactor mogelijk operationeel tegen 2035’ Voorafgaand aan de nucleaire top op de Heizel, organiseerde KPMG België een rondetafelgesprek onder industriëlen en energie-CEO’s over de beloftevolle technologie van small modular reactors, of kleine kernreactoren. "Voor een geslaagde energietransitie moeten alle opties op tafel liggen", zegt de Belg Denis Dumont, global chief nuclear officer van de Engie-dochter Tractebel.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nieuwe kernfusiereactor: brengt JT-60SA ‘schone energie van de toekomst’ dichterbij? Vorige week werd de experimentele kernfusiereactor JT-60SA operationeel in Japan. Hij dient als aanvulling op ITER, 's werelds grootste onderzoeksreactor in wording. "De SA is in staat om het fusieproces langer dan voorheen en met meer efficiëntie te laten plaatsvinden", stelt professor werktuigkunde Tine Baelmans (KU Leuven).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belgisch nucleair onderzoeksproject Myrrha moet berg langlevend kernafval helpen verkleinen In het nucleair onderzoekscentrum SCK CEN in Mol experimenteren wetenschappers met nieuwe kernreactortechnologieën. Een installatie geïnspireerd door de onderzoeksreactor Myrrha moet op termijn de kernafvalberg verkleinen. Is kernenergie aan een renaissance toe? “Internationaal beweegt weer veel”, ziet de kernfysicus Hamid Aït Abderrahim, de geestelijke vader van Myrrha.
Ondernemen Ondernemen Microsoft waagt gok op kernfusie Microsoft heeft een stroomafnameovereenkomst getekend met de Amerikaanse kernfusiestart-up Helion Energy. Tegen 2028 wil Helion zijn eerste fusiereactor lanceren op het net. Aangezien de meeste fusieprojecten wereldwijd nog in de prille testfase zitten, geldt dat als een bijzonder ambitieus plan.