Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Bert Bultinck (Knack) en Stijn Fockedey (Trends Kanaal Z): 'Met zijn Europese defensiemacht positioneert Bart De Wever zich in de voorhoede van de Europese leiders’ (podcast) Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck en Trends Kanaal Z-hoofdredacteur Stijn Fockedey bespreken de enorme politieke en economische impact van Donald Trumps poging om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te stoppen. Zij doen dat in een speciale editie van de podcast-rubriek Tussen Wetstraat en Wall Street: "In een eerste fase zullen we vooral Amerikaanse wapens aankopen, onder meer om Trump te vriend te houden."
Opinie | Wolfgang Riepl Opinie | Wolfgang Riepl 'Flexibel crisismanagement is niet het sterkste punt van Duitsland' Als Duitsland verkouden is, is Europa ziek, zegt de Vlaamse ondernemer Patrick Vandenrhijn, die al ruim een kwarteeuw bij onze oosterburen werkt. De op drie na grootste economie ter wereld levert een derde van het bbp van de Europese Unie. Ze is de belangrijkste handelspartner van Vlaanderen. We hebben er alle belang bij dat de …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Industrie mag hopen op respijt: 'Vanaf 2026 kunnen de aardgasprijzen stevig dalen' De Europese industrie krijgt een nieuwe stijging van de aardgasprijs in de maag gesplitst, maar de cavalerie lijkt eindelijk op komst. Een forse uitbreiding van de mondiale productiecapaciteit van vloeibaar aardgas moet in de tweede helft van dit decennium voor ontspanning zorgen op de aardgasmarkt.
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey 'Liever de focus van Steve Jobs dan de chaos van Elon Musk' Niet de chaos van Elon Musk zijn DOGE-departement hebben we nodig, maar de focus van Steve Jobs, de legendarische oprichter van Apple.
Opinie | Jef Poortmans Opinie | Jef Poortmans De eengemaakte markt is Europa’s grootste geopolitieke troef Het wegvallen van de Verenigde Staten kan voor de verdere Europese eenmaking een goede zaak zijn, schrijft Jef Poortmans.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos Hoe keren we de vernedering van Europa? De prijs van een goede vrede voor Oekraïne is een generatielange investering in veiligheid en veerkracht van Europa, schrijft professor Marc De Vos. Als we bereid zijn die prijs te betalen, zal Amerika Europa niet langer vernederen.
Opties, derivaten & grondstoffen Opties, derivaten & grondstoffen Paul Buitink (Holland Gold): 'Hogere goudprijs betekent dat wereldleiders falen in hun beleid' Ineens is goud weer alomtegenwoordig in het financiële debat. Terwijl de geopolitieke spanningen oplopen en de wereldeconomie hapert, zoeken beleggers massaal hun toevlucht tot het edelmetaal. Grootbanken navigeren tonnen goudbaren uit Londen naar New York om in te spelen op de stijgende vraag en de prijsverschillen tussen de markten. Trends.be sprak met de Nederlander Paul Buitink, directeur van de onlinegoudhandelaar Holland Gold en een kritisch volger van het monetaire systeem, over de rol van goud in deze turbulente tijden. "We zien steeds meer vrouwen en jonge beleggers instappen."
Opinie | Jozef Vangelder Opinie | Jozef Vangelder 'Wie klappen krijgt, moet niet blèren, maar rechtop staan: de laatste kans voor Europa' Zo gemakkelijk had Vladimir Poetin het voor zichzelf nooit kunnen dromen. Waarvoor hij nu al drie jaar lang mensenlevens verkwanselt, werd hem vorige week op een presenteerblaadje aangeboden door Donald Trump: geen Navo-lidmaatschap voor Oekraïne, Russische controle over de veroverde gebieden en een vredesbestand waarover geen Amerikaanse troepen zullen waken, maar Europese en niet-Europese troepen, …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Trump drijft handelsoorlog op met wederkerige tarieven voor alle landen De Amerikaanse president Donald Trump heeft plannen in gang gezet voor de invoering van wederkerige tarieven, voor zowel bondgenoten als rivalen, om ongelijkheden in de handel weg te werken. Analisten beschouwen dat als een grote schok voor het wereldwijde handelssysteem.
Opinie Opinie De balans: nood aan 240 miljard euro extra defensie-uitgaven Als er een einde komt aan de oorlog in Oekraïne, zal Europa dat land de nodige veiligheidsgaranties moeten geven, zegt de Amerikaanse president Donald Trump. Het bewijs dat de EU-landen op het gebied van defensie meer en meer hun eigen boontjes moeten doppen. De norm dat NAVO-laden 2 procent van hun bbp aan defensie moeten uitgeven, is achterhaald. 3 procent of 240 miljard euro extra wordt het volgende doel.
Investeren Investeren Hebben we echt opnieuw grote banken nodig? Om de concurrentiekracht van de Europese economie te verhogen, zijn forse investeringen nodig. De banksector ziet daarin een argument voor schaalvergroting en minder regels. Een terecht pleidooi? Of zijn de banken de lessen uit het verleden vergeten?
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Barco verrast met hogere marges Barco wist de voorbije kwartalen altijd te verrassen. Alleen ging het meestal om onaangename verrassingen, waardoor de koers was teruggevallen naar het laagste niveau sinds de zomer van 2016. Gelukkig was er bij de publicatie van de jaarcijfers meer reden tot juichen.
Duurzaamheid Duurzaamheid Grote vervuilers - waaronder de EU - zullen de klimaatdeadline missen Slechts een handvol landen heeft plannen klaar om de klimaatverandering te tackelen in de komende tien jaar. Grote vervuilers zoals de Europese Unie en India zijn daar niet bij.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 3,55 miljard euro gaat van Euroclear naar Oekraïne Het Brusselse settlementhuis Euroclear stortte in juli 1,55 miljard euro in het Europese fonds ter ondersteuning van Oekraïne. Daar komt volgende maand nog eens 2 miljard euro bij.
Opinie | Jozef Vangelder Opinie | Jozef Vangelder 'Beleggers die zich verheugden op de terugkomst van Trump, weten nu wel beter' Tot zover dan de ‘Trump trade’. Beleggers die zich verheugden op de terugkomst van Donald Trump, weten nu wel beter. De beurzen kregen een rammeling toen Trump zijn dreigende handelsoorlog tegen Canada en Mexico in realiteit leek om te zetten. Het was uiteindelijk slechts borstgeroffel, maar de onzekerheid blijft, ook op lange termijn.
Inspiratie Inspiratie Techanalist Benedict Evans over de AI-rage: ‘Dit is zoals de opkomst van het internet in 1997’ De gerenommeerde techanalist Benedict Evans legt al jaren zijn oor te luisteren bij de slimste en machtigste mensen in Silicon Valley. Ook 2025 zal in het teken staan van artificiële intelligentie, stelt Evans. Maar waar die technologie naartoe zal leiden, valt moeilijk in te schatten. "Het is alsof je het Apollo-programma maakt zonder te weten hoe ver de maan ligt."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Professor Hylke Vandenbussche maakt de balans op na 5 jaar brexit: ‘Zeker voor de Britten is het geen positief verhaal’ De brexit viert zijn vijfde verjaardag. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie had een zware impact op de onderlinge handel. Het ergste moet wellicht nog komen door de handelsoorlogen van de Amerikaanse president Donald Trump. Maar op een terugkeer van de Britten in de EU moeten we niet hopen, zegt Hylke Vandenbussche, professor internationale economie aan de KU Leuven, in Trends Talk van dit weekend. Een uittreksel.
Opinie | Rudy Aernoudt Opinie | Rudy Aernoudt 'De grootste verliezer van een tarievenoorlog zijn de Verenigde Staten' De nieuwe president van de Verenigde Staten dreigt importtarieven van 60 procent op te leggen op goederen die in China worden gemaakt, en 10 tot 20 procent op importen van elders. Daarmee schieten de VS zichzelf in de voet, want de grootste verliezer van een tarievenoorlog is Amerika. Het Amerikaanse aandeel in de wereldwijde import …
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos ‘Trump is chaos, maar we moeten Amerika volgen in zijn strijd om mondiaal leiderschap' Met de eedaflegging in Washington DC is de tweede collectieve Trump-hype begonnen.
Belastingen Belastingen Update 1 op 2 ondernemingen is niet klaar voor verplichte digitale facturatie Vanaf 2026 moeten alle Belgische ondernemingen onderling elektronisch factureren, heeft de minister van Financiën aangekondigd. “Ingescande facturen als pdf mailen, volstaat dan niet meer”, zeggen btw-expert Bart Buelens en e-facturatiespecialist Marco Eeman.
Opinie | Rudy Aernoudt Opinie | Rudy Aernoudt Waarom 88.000 bedrijven er vorig jaar spontaan de brui aan gaven We hebben het vaak over faillissementen. Maar die vertegenwoordigen slechts 10 procent van alle bedrijven die er de brui aan geven. Waarom stoppen bedrijven die blijkbaar nog voldoende gezond zijn om te overleven? En is dat nefast voor de economie?100.000 zelfstandigen en bedrijven in België vonden dat er onvoldoende redenen waren om nog verder te …
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) ‘Na de claim van Trump: is Groenland te koop?’ De volgende decennia zal het noordpoolgebied de plaats worden van nieuwe geopolitieke, militaire en economische geschillen en ontwikkelingen, schrijft professor Herman Matthijs naar aanleiding van de uitspraken van de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump over Groenland.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De komende begrotingskrapte in de EU zal gevolgen hebben voor de groei, de politiek en Oekraïne Het wordt een jaar van bezuinigingen in de Europese Unie.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Cind Du Bois (Koninklijke Militaire Hogeschool): 'Een blokkade van de haven van Antwerpen zou niet te onderschatten zijn' Waar gaat het naartoe in Oekraïne en het Midden-Oosten? Hoeveel van zijn verkiezingsbeloftes zal Donald Trump in beleid omzetten? Staat de Europese Unie sterk genoeg om al die uitdagingen het hoofd te bieden? Geopolitiek wordt in heel de wereld hoog spel gespeeld. Cind Du Bois overschouwt alles met realisme en reflecteert over handel en protectionisme, over oorlog en vrede.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Het aantal geboorten in de Europese Unie daalt tot een nieuw dieptepunt Het aantal baby’s dat in de Europese Unie wordt geboren, bereikte vorig jaar een laagterecord. Het dalende aantal kinderen in Europa zal naar verwachting de staatsfinanciën onder druk zetten.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Arabische jongeren vrezen voor hun toekomst Zullen er genoeg banen zijn voor de groeiende jongerenpopulaties in de Arabische landen?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Slechtste jaar voor luxe sinds financiële crisis: 'Waar de rijken gaan, volgt de economie' In een opiniestuk in de Financial Times houdt Rana Foroohar de luxemarkt tegen het licht als spiegel van de economie. Volgens de gerenommeerde businessjournalist beleefde de sector in 2024 “het slechtste jaar sinds de financiële crisis van 2007-2009”. Terwijl de superrijken blijven spenderen, “trekken aspirant-luxekopers zich terug”, wat de kern van de markt onder druk zet.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Exit Scholz, daar komt Merz: Duitsland zal onder zijn volgende regering naar rechts opschuiven De economie zal de verkiezingscampagne in Duitsland domineren.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Kan Europa zich verdedigen zonder Amerika? Europa zal meer moeten uitgeven aan defensie, nu de herverkozen Amerikaanse president Donald Trump zijn beleid elders gaat richten. Maar het wordt niet gemakkelijk om de Amerikaanse militaire macht te vervangen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Europa’s gevaarlijke keuze: eigen defensie of niet? Europa moet kiezen. Zet het volop in op zijn eigen defensie? Blijft het rekenen op de Verenigde Staten? Of blijft het wat aanmodderen?
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey 'Misschien is Trump wel de verpersoonlijking voor wat ons in 2025 te wachten staat' De lijn tussen falen en succes zal ook in 2025 vaak flinterdun zijn. Net daarom moeten we de vuist van Trump onthouden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Mercosur: kan Europa nog vrijhandelsakkoorden afsluiten? De Europese Unie is nog altijd verdeeld over een vrijhandelsverdrag met het Mercosur-blok van Latijns-Amerikaanse landen, terwijl de onderhandelingen al 25 jaar duren. Heeft het Europese handelsbeleid zijn beste dagen gehad? Het probleem is het Europese superioriteitsgevoel, zegt Karel Lannoo, de CEO van de denktank CEPS. "Wie zijn wij om andere landen milieucriteria of mensenrechten op te leggen?"
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Het EU-verdrag met Mercosur is geen bedreiging voor de Europese landbouw' Het EU-verdrag met Mercosur is geen bedreiging voor de Europese landbouw, betogen Willy van Ryckeghem en Claudio Considera in deze vrije tribune.
Opinie | Philippe Renier Opinie | Philippe Renier U had moeten weten dat uw leverancier de btw achterover drukt Een verwittigde ondernemer is er tien waard. Maar toch: laten we vooral niet vergeten wie het slachtoffer is.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Trump 2.0 stelt Europees herstel uit’ De pas verkozen president Donald Trump zal meer kwaad dan goed doen in de economie, waarschuwt Hans Dewachter, de hoofdeconoom van KBC Group. "Het Europese herstel wordt nog maar eens uitgesteld."
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) ‘Europa en de nieuwe Amerikaanse regering-Trump: 10 inzichten’ Europa weet geen blijf met de verkiezing van Donald Trump als 47ste president van de Verenigde Staten. Wat is het probleem en wat kan Europa doen met de nieuwe Republikeinse administratie? Professor en Amerika-kenner Herman Matthijs formuleert tien overwegingen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Rijke Belgen redden de rente: waarom Standard & Poor’s zijn rating voor ons land behoudt Het ratingagentschap Standard & Poor’s (S&P) heeft zowel de vooruitzichten als de rating van de Belgische overheid niét verlaagd. De beslissing onderstreept dat België nog altijd een rijk land is. Maar de overheidsfinanciën moeten hoe dan ook op orde worden gebracht.
Opinie | Peter De Keyzer Opinie | Peter De Keyzer 'De Europese Unie moet nú bewijzen dat ze nog een toekomst heeft' Voor de Europese Unie is de verkiezing van Donald Trump een trauma, schrijft Peter De Keyzer. De auteur is founding partner van Growth Inc.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waterstof kan het nog niet waarmaken In zijn zoektocht naar zelfvoorziening in energie vestigt Europa veel hoop op waterstof. België wil daarin een leidende rol spelen en fungeren als draaischijf voor de herverdeling van groene waterstof in de Europese Unie. In werkelijkheid is de technologie nog niet concurrerend.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De grens van 30.000 euro: betaalbare elektrische auto’s moeten de markt redden De markt voor elektrische wagens krimpt. De klanten vinden ze te duur en mijden ze. Het aantal registraties daalt. Het zet de autobouwers aan tot haast om meer betaalbare modellen op de markt te brengen.
Internationale aandelen Internationale aandelen Zure winstwaarschuwing bij Südzucker De suikerprijs is na een scherpe val eerder dit jaar weer opgeveerd. Dat zien we nog niet in de koers van Südzucker.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Hogere belastingen voor bedrijven: een internationale trend? Zowel Italië als Frankrijk wil gaten in de begroting dichtrijden met hogere belastingen voor bedrijven. "De tijd dat de lidstaten van de Europese Unie, met Frankrijk en Duitsland op kop, ijverden voor meer harmonisatie in de vennootschapsbelasting is voorbij", reageert Luc De Broe, professor fiscaal recht gespecialiseerd in internationale fiscaliteit.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos ‘Europa moet vermarkten en plannen tegelijk. Daarvoor bestaat een model, en het heet de Verenigde Staten’ Wordt Europa een planeconomie?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Regeldrift en versnipperde markt fnuiken concurrentiekracht: Europese industrie heeft de techtrein gemist, maar er blijft hoop De Europese industrie is te veel blijven steken in oldschool sectoren, waardoor we een pak welvaart zijn misgelopen, aldus het vuistdikke rapport over de Europese concurrentiekracht dat Mario Draghi voor de Europese Commissie. Innovatie, artificiële intelligentie en cleantech moeten Europa redden van de industriële woestijn. Als we tenminste de geschikte werkkrachten vinden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Dit zijn de 26 Europees Commissarissen voor de komende vijf jaar Voorzitter Ursula von der Leyen heeft dinsdag 17 september de samenstelling van haar nieuwe Europese Commissie bekendgemaakt. Wie zijn de 26 Europees Commissarissen, die samen met von der Leyen de komende vijf jaar de Europese politiek vorm gaan geven?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nieuwe Europese Commissie: Von der Leyen kiest vier vrouwen voor topfuncties De top van de nieuwe Europese Commissie zal bestaan uit vier vrouwelijke en twee mannelijke uitvoerende vicevoorzitters. Met dat statement heeft de verkozen voorzitter Ursula von der Leyen gereageerd op het feit dat de lidstaten weinig vrouwelijke kandidaten hebben voorgedragen voor de nieuwe Europese bestuursploeg.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Beleidsmakers onderschatten impact nieuwe uitstootbeperkingen: ‘Koolstofprijs kan aardgasfactuur van gezinnen verdrievoudigen’ Vanaf 2027 vallen ook gebouwen en de transportsector onder het nieuwe Europees emissieschema. Als Vlaanderen daarop niet anticipeert, dreigt de energiefactuur voor de gezinnen opnieuw de onbetaalbare niveaus van de afgelopen energiecrisis te bereiken.
Nieuws Nieuws Ontwikkelingsbank AIIB geeft eerste digitale obligatie uit via Euroclear: voorbode van nieuwe financiële realiteit? Asian Infrastructure Investment Bank, een internationale ontwikkelingsbank gevestigd in Peking, heeft haar eerste digitale obligatie uitgegeven via de Belgische financiëledienstenverlener Euroclear. Met een waarde van 300 miljoen dollar is dat niet alleen een primeur voor AIIB, het is ook de eerste dollarobligatie die op de blockchain is uitgegeven op het platform van Euroclear. Kadert dit in een bredere verschuiving in de financiële markten?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Broze groei in Europa bedreigd door... Duitsland Het grootste risico voor Europa komt uit Duitsland, schrijft The Economist. Onze oosterburen, die ooit de economische krachtpatser van het continent waren, staan nu voor uitdagingen die de hele Europese groei kunnen ondermijnen.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'AI dreigt rouwproces van nabestaanden onnodig te verlengen: dringend tijd voor een gedragscode' Slimme chatbots en levensechte hologrammen die overledenen weer tot leven wekken. Steeds meer bedrijven bieden zogenoemde grief tech aan, artificiële intelligentie (AI) die mensen weer ‘tot leven wekt’. Volgens rouwexperte Ann Costermans en woordvoerder Marysia Kluppels van de uitvaartspecialist DELA wordt de lijn stilaan flinterdun tussen technologie die nabestaanden helpt en technologie die hun rouwproces volledig in de war stuurt. Een wettelijk kader dringt zich op.