Ondernemen ‘Gents Protealis creëert sojavariëteiten voor Noord-Europa: ‘Als je het hier teelt, is soja een heel ecologisch gewas’
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Exclusief gesprek: EU-commissaris Maria Luís Albuquerque over beter sparen en investeren in de Europese Unie Al tien jaar lang probeert Europa zijn kapitaalmarkten te verenigen. Tot nu met weinig succes. Europees commissaris voor Financiële Diensten Maria Luís Albuquerque is ervan overtuigd de forcing te kunnen voeren. "We moeten vechten tegen de gevestigde belangen in het systeem."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Valérie Urbain (CEO Euroclear) over geblokkeerde Russische activa: ‘Wij zijn voorbereid op elk mogelijk scenario’ Sinds de Europese sancties tegen Rusland zijn afgekondigd, kent iedereen het financiële bedrijf Euroclear. Daardoor heeft CEO Valérie Urbain niet enkel een bedrijf, maar ook opinies en percepties te managen. Zowat een vijfde van haar tijd gaat naar communicatie met beleidsmensen.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Activeringsbeleid is te laks geweest, in Wallonië en Brussel was het zelfs onbestaande. Dat wreekt zich nu' De federale regering heeft een akkoord bereikt over de beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd. Die zal gefaseerd gebeuren. Op 1 januari 2026 zal wie al langer dan twintig jaar werkloos is zijn uitkering verliezen. Op 1 maart is wie langer dan acht jaar werkloos is aan de beurt, in april wie tussen twee …
Investeren Investeren ‘Tegen 2030 bezitten vrouwen in Europese Unie 47 procent van het vermogen’ Vrouwen verwerven de beslissingsmacht over een toenemend deel van ‘s werelds fortuinen. Beleggingsadviseurs slagen er veel minder in een voet tussen de deur te krijgen bij vermogende vrouwen dan bij mannen, leert een studie van de consultant McKinsey.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos Wat zou Helmut Kohl doen? De auteur is co-CEO van de denktank Itinera, strategieconsultant en doceert aan de UGent. www.marcdevos.eu Helmut Kohl was de kanselier van de Duitse eenmaking, van de euro, van de uitbreiding van de Europese Unie richting Oost-Europa. Hij was bereid de restauratie van Duitsland als de grootste Europese natie te koppelen aan een Europese verankering door …
Opinie | Redactie Trends Opinie | Redactie Trends 'Het Europees emissiehandelssysteem ontmoedigt koplopers en beloont achterblijvers' We moeten evolueren van een systeem dat de uitstoot verdeelt naar een systeem dat verandering beloont.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos ‘Halve vrede of halve oorlog in Oekraïne?’ Zolang de Poetindoctrine leeft, blijft Europa in een strategische confrontatie met Rusland.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Isabelle Mateos y Lago (BNP Paribas Group): ‘We mogen het Amerikaanse recessiegevaar nog niet te veel dramatiseren’ De jongste groeicijfers tonen dat president Donald Trump de sterke Amerikaanse economie in de gracht kan rijden. "Het is bijzonder jammer hoe de Verenigde Staten zich in de voet schieten, maar we mogen het recessiegevaar nog niet overdrijven", zegt Isabelle Mateos y Lago, hoofdeconome van BNP Paribas.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De digitale euro steekt de kop op: 'Iets heel anders dan blockchain en bitcoin' Als het idee van een digitale euro ooit werkelijkheid wordt, zal het op zijn vroegst over drie of vier jaar zijn. De Europese Centrale Bank zet alleszins sterk in op het project, dat vaak misbegrepen wordt, maar essentieel is voor Europa.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'Redt China de vrijhandel?' "Niet toevallig ontdekt het Chinese regime zichzelf plots als de behoeder van eerlijke en stabiele handelsregels", schrijft Marc De Vos.
Adviezen voor beleggen Adviezen voor beleggen Vooruitblik op de beurs: wat staat ons deze week te wachten? Ook deze week wordt bijzonder boeiend op de financiële markten. Komt de Amerikaanse president Trump tot akkoorden? Wordt de strijd met China nog bitser? We zullen ons niet vervelen, dat is zeker. Maar er zijn natuurlijk ook nog andere belangwekkende gebeurtenissen in de beursvooruitblik die u mag aanduiden in uw agenda.
Opinie | Yannick Dillen Opinie | Yannick Dillen ‘De manier waarop we de groei van bedrijven meten, is voorbijgestreefd’ België heeft opvallend weinig snelgroeiende bedrijven, blijkt uit cijfers van Eurostat. Voor groei in tewerkstelling bengelt ons land in 2023 op de 18de plaats in de Europese Unie. En dat is een probleem, want snelgroeiende ondernemingen staan bekend als motor van welvaart. Ze creëren jobs, innovatie en toegevoegde waarde. Zonder hen valt de economische groei …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Hernieuwbare energie sterft uit in de VS Veel sectoren in de wereld krijgen het hard te verduren door het beleid van Donald Trump. Voor de hernieuwbare energie in de Verenigde Staten dreigt het zelfs een knock-out te worden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De paradox van het Belgische bedrijfsleven: veel investeringen voor weinig rendement Het doorsnee Belgische bedrijf is een gezapig grazende kaskoe. De cashflow is fraai en de balans is sterk, maar lef en durf zijn schaarse activa. En hoewel de meeste bedrijven voldoende investeren, neemt de productiviteit amper toe. Wat is er aan de hand?
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) ‘De dromen over de meerwaardetaks kunnen al opgeborgen worden: 10 bedenkingen bij de Amerikaanse tarieven’ De voorstelling van de nieuwe Amerikaanse douanetarieven door president Donald Trump heeft het voordeel van de duidelijkheid, schrijft hoogleraar openbare financiën Herman Matthijs (VUB, UGent). Het valt op dat zoveel landen slecht zijn voorbereid op die al lang aangekondigde politieke daad. Enkel China reageerde onmiddellijk. Tien bemerkingen over het plan.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Enrico Letta, voormalige Italiaanse premier: ‘Concurrentievermogen blijft het belangrijkste goed voor Europa’ Toen hij in Brussel was, sprak de voormalige Italiaanse premier Enrico Letta met Trends over de belangrijkste problemen waar Europa mee te maken heeft. Zijn overtuigingen en angsten, die verschenen in zijn rapport Much More Than a Market en vervolgens in zijn boek New Ideas for Europe, zijn de afgelopen weken op de proef gesteld.
Voorbeeldportefeuilles Voorbeeldportefeuilles Waarom halen we Boeing uit de voorbeeldportefeuille? We plaatsen vandaag, vrijdag 4 april, een verkooporder voor Boeing tegen de openingskoers om het aandeel uit de voorbeeldportefeuille van Trends Beleggen te halen. Daar zijn de volgende argumenten voor.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Dit is het grof geschut waarmee de EU kan reageren op de Trump-tarieven De Verenigde Staten voeren een handelstarief van 20 procent in op de import van producten uit de Europese Unie. De EU kan voor de eerste keer ooit reageren met haar economische ‘bazooka’ van tegenmaatregelen, het zogeheten antidwanginstrument. Tot de maatregelen behoren tegentarieven ten aanzien van Amerika, een aanval op de dienstensector, het negeren van patenten en uitsluiting bij overheidsaanbestedingen. Kathleen Van Brempt, vicevoorzitter van de commissie Handel in het Europees Parlement, bespreekt de opties.
Ondernemen Ondernemen Belgisch iTraceiT haalt extra kapitaal op voor zijn onlinepaspoort voor luxeproducten De technologie van iTraceiT creëert een digitaal paspoort voor grondstoffen en producten. Van diamanten breidt de start-up nu uit naar de brede luxesector. "De vraag naar transparantie van klanten en overheden klinkt steeds luider", zegt CEO Frederik Degryse. Dankzij twee financieringsrondes kan het bedrijf de oversteek naar de Verenigde Staten en de Emiraten maken.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'De poging om Europa als grootmacht heruit te vinden, berust electoraal op drijfzand' Terwijl iedere dag duidelijker wordt hoe wispelturig en egoïstisch het Amerika van Donald Trump omspringt met de wereldorde, terwijl Europa beseft dat het voor zijn eigen veiligheid moet instaan, terwijl de Europese Commissie met geleend geld een defensiemachine op gang wil trekken, ligt één vraag op ieders lippen. Overal waar ik ga, spreek en debatteer, …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 800 miljard voor defensie: veel geld kan ook te veel geld zijn De Belgische defensie en de defensie-industrie kunnen miljarden euro’s aan extra investeringen tegemoet zien. De vraag is of en hoe ze die kunnen verwerken. De kans op een indigestie is reëel.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'De belangrijkste hefboom voor de defensie-EU blijft geld' De auteur is co-CEO van de denktank Itinera, strategieconsultant en doceert aan de UGent. www.marcdevos.eu Een nieuwe week, een nieuwe Europese top. Deze week buigen de regeringsleiders in Brussel zich over een overvolle agenda, gedomineerd door één thema: een strategie voor een Europese defensie. Overschaduwd door het eindspel in Oekraïne, harkend onder de dreiging van …
Adviezen voor beleggen Adviezen voor beleggen Morningstar Awards: dit zijn de beste fondsen van 2024 Jaarlijks reikt de fondsenspecialist Morningstar prijzen uit voor de beste fondsen in verschillende categorieën. Fondsbeheerders die tegen de stroom in durfden te gaan, vallen in de prijzen dit jaar.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid EU-lidstaten raken het eens over versterken defensie, ook akkoord over extra steun aan Oekraïne De 27 lidstaten van de Europese Unie hebben donderdag op de extra Europese top een akkoord bereikt over het versterken van de Europese defensie. Ze vragen onder meer aan de Europese Commissie om haar plannen om extra geld in de defensie-industrie te pompen verder uit te werken. Er kwam ook een akkoord over extra steun aan Oekraïne, maar zonder de goedkeuring van Hongarije.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Zuhal Demir: ‘Voor het onderwijs wil ik nog een oorlogje voeren’ Met de departementen Onderwijs en Werk heeft minister Zuhal Demir (N-VA) de toekomst van Vlaanderen in handen. Maar beide domeinen staan voor gigantische uitdagingen, als onze regio competitief wil blijven met de wereld. Een gesprek over efficiëntie, de VDAB, STEM-richtingen en de Einsteintelescoop. "We hebben een project nodig dat mensen weer doet dromen."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Is dit een make or break-moment voor Europa? ‘Zonder steun gaat Oekraïne tegen Pasen kopje-onder’ Nu Donald Trump de kant van Rusland gekozen heeft in de Oekraïense oorlog, komen de Europese leiders donderdag bijeen om zich te beraden. Wordt de geopolitieke omwenteling de ultieme stresstest voor de Europese Unie? "Europa heeft nog twee jaar", aldus Steven Van Hecke, Europaspecialist van de KU Leuven.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'Wat verandert de Clean Industrial Deal? Te weinig' De Clean Industrial Deal kan maar werken als de Europese Unie haar agenda als handelsgeopolitiek kan opleggen aan de rest van de wereld, schrijft Marc De Vos.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Het economische programma van het rechts-populistische AfD: terug naar de D-mark De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) wil Duitsland uit de eurozone en de Europese Unie halen. Volgens diverse economen dreigt dan chaos bij onze oosterburen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Bert Bultinck (Knack) en Stijn Fockedey (Trends Kanaal Z): 'Met zijn Europese defensiemacht positioneert Bart De Wever zich in de voorhoede van de Europese leiders’ (podcast) Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck en Trends Kanaal Z-hoofdredacteur Stijn Fockedey bespreken de enorme politieke en economische impact van Donald Trumps poging om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te stoppen. Zij doen dat in een speciale editie van de podcast-rubriek Tussen Wetstraat en Wall Street: "In een eerste fase zullen we vooral Amerikaanse wapens aankopen, onder meer om Trump te vriend te houden."
Opinie | Wolfgang Riepl Opinie | Wolfgang Riepl 'Flexibel crisismanagement is niet het sterkste punt van Duitsland' Als Duitsland verkouden is, is Europa ziek, zegt de Vlaamse ondernemer Patrick Vandenrhijn, die al ruim een kwarteeuw bij onze oosterburen werkt. De op drie na grootste economie ter wereld levert een derde van het bbp van de Europese Unie. Ze is de belangrijkste handelspartner van Vlaanderen. We hebben er alle belang bij dat de …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Industrie mag hopen op respijt: 'Vanaf 2026 kunnen de aardgasprijzen stevig dalen' De Europese industrie krijgt een nieuwe stijging van de aardgasprijs in de maag gesplitst, maar de cavalerie lijkt eindelijk op komst. Een forse uitbreiding van de mondiale productiecapaciteit van vloeibaar aardgas moet in de tweede helft van dit decennium voor ontspanning zorgen op de aardgasmarkt.
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey 'Liever de focus van Steve Jobs dan de chaos van Elon Musk' Niet de chaos van Elon Musk zijn DOGE-departement hebben we nodig, maar de focus van Steve Jobs, de legendarische oprichter van Apple.
Opinie | Jef Poortmans Opinie | Jef Poortmans De eengemaakte markt is Europa’s grootste geopolitieke troef Het wegvallen van de Verenigde Staten kan voor de verdere Europese eenmaking een goede zaak zijn, schrijft Jef Poortmans.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos Hoe keren we de vernedering van Europa? De prijs van een goede vrede voor Oekraïne is een generatielange investering in veiligheid en veerkracht van Europa, schrijft professor Marc De Vos. Als we bereid zijn die prijs te betalen, zal Amerika Europa niet langer vernederen.
Opties, derivaten & grondstoffen Opties, derivaten & grondstoffen Paul Buitink (Holland Gold): 'Hogere goudprijs betekent dat wereldleiders falen in hun beleid' Ineens is goud weer alomtegenwoordig in het financiële debat. Terwijl de geopolitieke spanningen oplopen en de wereldeconomie hapert, zoeken beleggers massaal hun toevlucht tot het edelmetaal. Grootbanken navigeren tonnen goudbaren uit Londen naar New York om in te spelen op de stijgende vraag en de prijsverschillen tussen de markten. Trends.be sprak met de Nederlander Paul Buitink, directeur van de onlinegoudhandelaar Holland Gold en een kritisch volger van het monetaire systeem, over de rol van goud in deze turbulente tijden. "We zien steeds meer vrouwen en jonge beleggers instappen."
Opinie | Jozef Vangelder Opinie | Jozef Vangelder 'Wie klappen krijgt, moet niet blèren, maar rechtop staan: de laatste kans voor Europa' Zo gemakkelijk had Vladimir Poetin het voor zichzelf nooit kunnen dromen. Waarvoor hij nu al drie jaar lang mensenlevens verkwanselt, werd hem vorige week op een presenteerblaadje aangeboden door Donald Trump: geen Navo-lidmaatschap voor Oekraïne, Russische controle over de veroverde gebieden en een vredesbestand waarover geen Amerikaanse troepen zullen waken, maar Europese en niet-Europese troepen, …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Trump drijft handelsoorlog op met wederkerige tarieven voor alle landen De Amerikaanse president Donald Trump heeft plannen in gang gezet voor de invoering van wederkerige tarieven, voor zowel bondgenoten als rivalen, om ongelijkheden in de handel weg te werken. Analisten beschouwen dat als een grote schok voor het wereldwijde handelssysteem.
Opinie Opinie De balans: nood aan 240 miljard euro extra defensie-uitgaven Als er een einde komt aan de oorlog in Oekraïne, zal Europa dat land de nodige veiligheidsgaranties moeten geven, zegt de Amerikaanse president Donald Trump. Het bewijs dat de EU-landen op het gebied van defensie meer en meer hun eigen boontjes moeten doppen. De norm dat NAVO-laden 2 procent van hun bbp aan defensie moeten uitgeven, is achterhaald. 3 procent of 240 miljard euro extra wordt het volgende doel.
Investeren Investeren Hebben we echt opnieuw grote banken nodig? Om de concurrentiekracht van de Europese economie te verhogen, zijn forse investeringen nodig. De banksector ziet daarin een argument voor schaalvergroting en minder regels. Een terecht pleidooi? Of zijn de banken de lessen uit het verleden vergeten?
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Barco verrast met hogere marges Barco wist de voorbije kwartalen altijd te verrassen. Alleen ging het meestal om onaangename verrassingen, waardoor de koers was teruggevallen naar het laagste niveau sinds de zomer van 2016. Gelukkig was er bij de publicatie van de jaarcijfers meer reden tot juichen.
Duurzaamheid Duurzaamheid Grote vervuilers - waaronder de EU - zullen de klimaatdeadline missen Slechts een handvol landen heeft plannen klaar om de klimaatverandering te tackelen in de komende tien jaar. Grote vervuilers zoals de Europese Unie en India zijn daar niet bij.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 3,55 miljard euro gaat van Euroclear naar Oekraïne Het Brusselse settlementhuis Euroclear stortte in juli 1,55 miljard euro in het Europese fonds ter ondersteuning van Oekraïne. Daar komt volgende maand nog eens 2 miljard euro bij.
Opinie | Jozef Vangelder Opinie | Jozef Vangelder 'Beleggers die zich verheugden op de terugkomst van Trump, weten nu wel beter' Tot zover dan de ‘Trump trade’. Beleggers die zich verheugden op de terugkomst van Donald Trump, weten nu wel beter. De beurzen kregen een rammeling toen Trump zijn dreigende handelsoorlog tegen Canada en Mexico in realiteit leek om te zetten. Het was uiteindelijk slechts borstgeroffel, maar de onzekerheid blijft, ook op lange termijn.
Inspiratie Inspiratie Techanalist Benedict Evans over de AI-rage: ‘Dit is zoals de opkomst van het internet in 1997’ De gerenommeerde techanalist Benedict Evans legt al jaren zijn oor te luisteren bij de slimste en machtigste mensen in Silicon Valley. Ook 2025 zal in het teken staan van artificiële intelligentie, stelt Evans. Maar waar die technologie naartoe zal leiden, valt moeilijk in te schatten. "Het is alsof je het Apollo-programma maakt zonder te weten hoe ver de maan ligt."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Professor Hylke Vandenbussche maakt de balans op na 5 jaar brexit: ‘Zeker voor de Britten is het geen positief verhaal’ De brexit viert zijn vijfde verjaardag. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie had een zware impact op de onderlinge handel. Het ergste moet wellicht nog komen door de handelsoorlogen van de Amerikaanse president Donald Trump. Maar op een terugkeer van de Britten in de EU moeten we niet hopen, zegt Hylke Vandenbussche, professor internationale economie aan de KU Leuven, in Trends Talk van dit weekend. Een uittreksel.