Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: het syndicale achterhoedegevecht in het onderwijs De onderwijsbonden staken maandag tegen de plannen van de Arizona-partijen om de overheidspensioenen te hervormen. Hun protest is niet ernstig. De verworven rechten blijven behouden. Als er nu niets gebeurt, zal men in de toekomst rechtstreeks moeten ingrijpen met zware kortingen op de pensioenuitkeringen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Cind Du Bois (Koninklijke Militaire Hogeschool): 'Een blokkade van de haven van Antwerpen zou niet te onderschatten zijn' Waar gaat het naartoe in Oekraïne en het Midden-Oosten? Hoeveel van zijn verkiezingsbeloftes zal Donald Trump in beleid omzetten? Staat de Europese Unie sterk genoeg om al die uitdagingen het hoofd te bieden? Geopolitiek wordt in heel de wereld hoog spel gespeeld. Cind Du Bois overschouwt alles met realisme en reflecteert over handel en protectionisme, over oorlog en vrede.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belgische economie blijft in 2025 gezapig groeien: klimmen op een muur van zorgen Aan zorgen en onzekerheden is ook in 2025 geen gebrek, maar toch zal de Belgische economie volgend jaar in een gezapig tempo groeien.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Belgische regeringen moeten meer praten over hervormingen dan over de begroting De Europese Commissie geeft België de kans om zijn overheidsfinanciën te saneren in zeven jaar, in plaats van in vier. De verschillende beleidsniveaus zullen die met beide handen aannemen. De federale ploeg wil zich vooral profileren als hervormingsregering. Ook de Vlaamse regering-Diependaele brengt in 2025 die boodschap, kwestie van zichzelf een bestaansreden te geven.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Het EU-verdrag met Mercosur is geen bedreiging voor de Europese landbouw' Het EU-verdrag met Mercosur is geen bedreiging voor de Europese landbouw, betogen Willy van Ryckeghem en Claudio Considera in deze vrije tribune.
Opinie Opinie De balans: Franse begrotingscrisis is een les voor België De Franse regering-Barnier dreigt te vallen omdat er geen eensgezindheid is over de sanering van de begroting. De Franse begrotingscrisis kan de financiële markten heel nerveus maken, zeker als ook de pensioenhervorming onder druk komt. De Europese Commissie van haar kant is gematigd positief over de sanering van 60 miljard euro via besparingen en belastingen. De Franse plannen kunnen met enig voorbehoud interessant zijn voor onze federale onderhandelaars.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Gasbevoorrading verzekerd, maar gasprijzen blijven te hoog Met de kortstondige winterprik stijgen de gasprijzen, ook al zijn de gasvoorraden in Europa voor meer dan 90 procent gevuld. De verdubbeling van de gasprijs sinds 2021 blijft een zware kopzorg voor de industrie in Duitsland en België. "De Duitse industrie is in vrije val", luidt de economische denktank IFO uit München de alarmbel.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Grote hervormingen komen er pas onder externe druk, zoals altijd in België' De federale formatie zit muurvast. Ondertussen staat onze industrie onder druk, zijn de groeivooruitzichten slecht en blijft het begrotingstekort oplopen. Het lijkt erop dat enkel een kabinet met bijzondere machten of een minderheidsregering er nog voor kan zorgen dat in 2025 echt beleid wordt gevoerd. "Al zullen de grote hervormingen er pas komen onder externe druk, zoals altijd in België", voorspelt de politicoloog Nicolas Bouteca.
Opinie | Daan Killemaes Opinie | Daan Killemaes 'Stop de bruine zombiebedrijven' De door de Europese Commissie beloofde bijsturing van de Green Deal wordt een must om de bruinezombieplaag in te dijken.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Jan Remeysen (BASF) over de toekomst van de chemiesector: 'Ik weiger een doemdenker te zijn' De alarmbel klinkt oorverdovend in de Belgische chemie en lifesciences. Al is voor Jan Remeysen, de CEO van sterkhouder BASF Antwerpen en de nieuwe voorzitter van de sectorfederatie essenscia, het glas nog altijd halfvol. "Dit is een moment om te herkalibreren. Het evenwicht tussen het ecologische, het economische en het sociale zijn we kwijt. Dat moeten we herstellen."
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Voorraadcorrectie is toch niet voorbij voor Melexis Op langere termijn blijft Melexis goed gepositioneerd om op structureel gunstige trends in te spelen, maar het bedrijf moet deze voorraadcorrectie even ondergaan.
Opinie | Joost Derks Opinie | Joost Derks Wat is het eindstation van de Europese rentereis? "Op korte termijn is de spanning er wel wat af", schrijft valutaspecialist Joost Derks. "De Europese Centrale Bank verlaagde dit jaar al voor de derde keer haar beleidsrente met 25 basispunten tot 3,25 procent. Mogelijk volgt er een nieuwe renteverlaging in december. Het is dan ook niet zozeer de vraag welke kant de beleidsrente opgaat, maar veeleer waar het eindstation ligt."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Het probleem van ons consumptiefederalisme: de federale overheid betaalt, de regio’s geven uit De federale onderhandelaars rekenen erop dat de regio’s hun rekeningen snel op orde zetten. Maar aan Franstalige kant zal dat niet voor 2034 gebeuren, en dat Vlaanderen in 2027 een begrotingsevenwicht haalt, is evenmin een garantie. "Het probleem is de kloof tussen de stijgende uitgaven van de deelregeringen en de inkomsten uit hun eigen belastingen, die ondermaats blijven", zegt econoom Ivan Van de Cloot.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: te zachte heelmeesters voor de staatsfinanciën De Franstalige regeringen willen pas in 2034 een begrotingsevenwicht voorleggen. De besparingen zitten vooral in efficiëntiewinsten en minder snel stijgende uitgaven. Dat is ook de teneur bij de federale onderhandelaars. Men kijkt vooral naar het laaghangend fruit. Maar die voorzichtige aanpak is onvoldoende om de overheidsfinanciën structureel gezond te maken.
Opinie Opinie De balans: een warm Vlaanderen is ook een economisch sterk Vlaanderen De Vlaamse formatiegesprekken gaan de finale fase in. De voorbije weken werd vooral gekibbeld over nieuwe uitgaven voor welzijn, kinderbijslag en onderwijs. Over maatregelen voor een sterkere Vlaamse economie blijft het stil. Nochtans moet de Vlaamse regering mee zorgen voor een kader voor een hogere productiviteitsgroei, een industrieel beleid en jobcreatie voor alle niveaus.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Steven Van Hecke (KU Leuven) over de machtsgreep van Ursula von der Leyen: ‘Alle Eurocommissarissen zijn schatplichtig aan haar’ Door de nieuwe Europese commissarissen overlappende bevoegdheden te geven, heeft commissievoorzitter Ursula von der Leyen haar macht geconsolideerd, vindt Steven Van Hecke, de Europaspecialist van de KU Leuven. "Als je het complex maakt, moet iemand de regie houden."
Opinie | Wolfgang Riepl Opinie | Wolfgang Riepl 'De Europese Commissie moet meer overleggen en minder opleggen' De Europese Commissie is vooral verworden tot een bureaucratie met een oeverloze neiging tot regeltjes en voorschriften.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Dit zijn de 26 Europees Commissarissen voor de komende vijf jaar Voorzitter Ursula von der Leyen heeft dinsdag 17 september de samenstelling van haar nieuwe Europese Commissie bekendgemaakt. Wie zijn de 26 Europees Commissarissen, die samen met von der Leyen de komende vijf jaar de Europese politiek vorm gaan geven?
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws BEKIJK - Peter De Keyzer lovend én kritisch voor rapport-Draghi Trends-columnist Peter De Keyzer reageert in onze studio op het rapport over het Europese concurrentievermogen dat Mario Draghi voorgesteld heeft. Dé leidraad voor het beleid van de toekomstige Europese Commissie. Draghi maakt de juiste analyse, aldus de econoom. Maar nog eens miljarden overheidsgeld in de economie pompen, vindt de Keyzer dan weer een heel slecht …
Nieuws Nieuws Update Crisis bij Audi Brussels: de alternatieve pistes, overnamekansen en terugvordering van miljoenen aan Vlaams subsidiegeld De arbeiders bij Audi Brussels gaan woensdag niet, zoals gepland, opnieuw aan de slag na weken van collectief verlof en sluiting. Er blijven te veel vragen open over hun toekomst, nadat de directie dinsdag bevestigde dat geen enkel model zal worden toegewezen door Audi en de groep Volkswagen. Volgens de vakbonden betekent dat de sluiting van de fabriek, al spreekt de directie dat tegen. Wat zijn de mogelijkheden?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Beleidsmakers onderschatten impact nieuwe uitstootbeperkingen: ‘Koolstofprijs kan aardgasfactuur van gezinnen verdrievoudigen’ Vanaf 2027 vallen ook gebouwen en de transportsector onder het nieuwe Europees emissieschema. Als Vlaanderen daarop niet anticipeert, dreigt de energiefactuur voor de gezinnen opnieuw de onbetaalbare niveaus van de afgelopen energiecrisis te bereiken.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Uitgavennorm verdient meer aandacht van de regeringsonderhandelaars' Naar goede gewoonte lekken partijen details over de formatie naar de pers. Het blijft echter wachten op informatie over de manier waarop de volgende regering die uitgavennorm denkt te halen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Broze groei in Europa bedreigd door... Duitsland Het grootste risico voor Europa komt uit Duitsland, schrijft The Economist. Onze oosterburen, die ooit de economische krachtpatser van het continent waren, staan nu voor uitdagingen die de hele Europese groei kunnen ondermijnen.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Het verzet tegen de 'nota-De Wever' doet wenkbrauwen fronsen, er is geen weg terug' Langere loopbanen, een hervorming van het ambtenarenpensioen, een bijgestuurde index, de activering langdurig zieken, een meer gestroomlijnde vermogensfiscaliteit… In de nieuwste nota-De Wever staan de hervormingen die het IMF en de OESO bepleiten en die de Europese Commissie eist. Wat ook de samenstelling van de volgende federale regering is, deze nota vormt de basis van elk federaal regeerakkoord.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Ursula von der Leyen krijgt tweede mandaat als voorzitter Europese Commissie: 'Voor een plaatsje in de eregalerij is het nog te vroeg' Het Europees Parlement gunt Ursula von der Leyen een nieuw mandaat van vijf jaar als voorzitter van de Europese Commissie. Ze kreeg donderdag een meerderheid van 401 parlementsleden achter zich. Trends sprak met Karel Lannoo, de CEO van de Europese denktank CEPS, over haar verdiensten én haar werkpunten in een tweede ambtstermijn.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid EU moet 'niet-realistische' plannen rond groene waterstof herzien: 'Strategie werd door lobbyisten aangedreven' Het Europese beleidsplan voor groene waterstof moet opnieuw naar de tekentafel. Dat adviseert de Europese Rekenkamer in een op woensdag gepubliceerd rapport. "De groenewaterstofstrategie van de EU was vanaf het begin te ambitieus en te groot”, zegt energie-onderzoeker Joannes Laveyne (Universiteit Gent).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Gert Peersman over sanering van begroting: ‘Geef minder geld aan de regio’s’ De nieuwe regering staat voor een besparingsoperatie van 25 miljard euro. Bij de federale overheid is er weinig ruimte over, tenzij we snoeien in de welvaartsstaat of de belastingen verhogen, zegt de Gentse economieprofessor Gert Peersman in Trends Talk dit weekend. Volgens Peersman blijft er nog één oplossing over: "De regio’s moeten mee in het besparingsbad."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Plukt Macron nog de vruchten van de herindustrialisering? Het noordwesten van Frankrijk werd het nieuwe eldorado voor industriële investeerders. Duinkerke en zijn omgeving lokken de meeste investeringen in heel Europa. Toch werd de Franse president Emmanuel Macron in de voorbije verkiezingen afgestraft.
Nieuws Nieuws ‘Informateur Bart De Wever krijgt deze week een regeerakkoord van Europa’ Met de dieprode begrotingscijfers is er geen ontkomen aan: woensdag belandt België op het begrotingsstrafbankje van Europa. Concreet moet België tegen het najaar een geloofwaardig begrotingstraject uitstippelen, gebaseerd op hervormingen en beheersing van de uitgaven.
Inspiratie Inspiratie Snellaadstation voor elektrische vrachtwagens geopend in de haven van Antwerpen Op donderdag is een groot snellaadstation voor elektrische vrachtwagens geopend in het westelijke deel van de haven van Antwerpen, nabij Beveren. Het station maakt deel uit van het Milence-netwerk, dat streeft naar de aanleg van "groene corridors" door heel Europa om elektrisch wegtransport over lange afstanden te bevorderen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: afspiegelingscoalities zijn economische noodzaak Dat de federale regering en de regionale regeringen straks wellicht dezelfde samenstelling hebben, is een goede zaak. Een sanering van de overheidsfinanciën zal in samenwerking met de deelstaten gebeuren. En voor het stimuleren van de economische groei met meer banen en een ondernemingsvriendelijk klimaat moeten zowel de federale als de deelregeringen een tandje bijsteken.
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey 'Kloof tussen Vlaanderen en Wallonië werd alleen groter' Deze verkiezingen vormen het zilveren jubileum van de steekvlam- en gemistekansenpolitiek. In 1999 verloren de christen-democraten na bijna veertig jaar even hun greep op de politieke macht in België. Ons land, en zeker Vlaanderen, is al 25 jaar in de ban van een voortdurende politieke herverkaveling. De vele crisissen zijn nog adequaat aangepakt – geld …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Commissie der Wijzen van Trends, 20 jaar later: ‘België gaat de perfecte storm in’ In 2004 verzamelde Trends een Commissie der Wijzen, een gremium van academici en economen, om zich te buigen over de sociaaleconomische uitdagingen. Twintig jaar later heeft Trends die commissie opnieuw samengeroepen. "We staan voor nieuwe uitdagingen, terwijl de oude problemen niet opgelost zijn."
Column | Vrije Tribune Column | Vrije Tribune ‘Extreem weer en cyberaanvallen stoppen niet aan de landsgrenzen: harmoniseer het solidariteitsmechanisme op Europees niveau' De komende Europese verkiezingen zijn een unieke kans om onze medeburgers een solidariteitssysteem voor te stellen dat hen beschermt tegen natuurrampen, zeggen de CEO's van de verzekeraars Ethias (België), Covéa (Frankrijk) en Unipol (Italië) in deze vrije tribune.
Opinie Opinie De balans: rechtser Europees Parlement, afgezwakte Green Deal? De kans is reëel dat het nieuwe Europees Parlement na 9 juni een stuk naar rechts opschuift. Dat zal niet zonder gevolgen zijn voor een deel van het Europese beleid. Experts voorspellen gelegenheidsakkoorden tussen de conservatieve fracties om de Europese Green Deal bij te sturen, mede onder druk van nationale regeringen.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos Campagnetekort: 'De EU is nagenoeg compleet afwezig als verkiezingsthema' We staan op drie weken van de verkiezingen. Ik weet niet hoe u zich voelt onder de aanhoudende lawine van verkiezingsnieuws en -prikkels. Mijn reflex is er een van bewuste en rationele onwetendheid. Bewust wegens campagneoverdaad, rationeel wegens campagnetekort.
Nieuws Nieuws Imec krijgt 2,5 miljard euro voor pilootlijn voor geavanceerde chiptechnologie Imec kan rekenen op 2,5 miljard euro aan investeringen voor een nieuwe pilootlijn voor chips van minder dan 2 nanometer (nanoIC). Dat maakt het Leuvense onderzoekscentrum dinsdag bekend.
Duurzaamheid Duurzaamheid Boetes voor greenwashing kunnen oplopen tot 80.000 euro: zo vermijdt u er een De economische inspectie treedt steeds strenger op tegen misleidende milieuclaims. Na de webwinkel Blabloom kwam deze week aan het licht dat ook de modebedrijven JBC, Xandres, Van de Velde en Woody een waarschuwing kregen voor greenwashing. Hoe kunnen bedrijven dat voorkomen?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wat met uw pensioen na 9 juni? 'Ik kan me niet voorstellen dat Frank Vandenbroucke blij is met het partijstandpunt' Trends.be schotelde de Vlaamse politieke partijen een aantal stellingen over pensioenen voor. Opvallend was hoe weinig animo er was voor het onderwerp, hoewel de vraag over de financiële houdbaarheid van ons stelsel almaar prangender wordt. “Niemand spreekt daarover”, observeert financieel journalist Ewald Pironet (Knack).
Nieuws Nieuws Testaankoop dient samen met andere Europese consumentenorganisaties klacht in tegen Chinese webwinkel Temu De Europese consumentenorganisatie BEUC en 17 van haar leden, waaronder Testaankoop, hebben klachten ingediend tegen webwinkel Temu. Ze beschuldigen het Chinese e-commerceplatform ervan de nieuwe Europese regels rond digitale diensten te overtreden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Alexia Bertrand, staatssecretaris voor Begroting: ‘Een inspanning van 25 miljard euro is perfect haalbaar zonder de mensen pijn te doen’ De Belgische begroting staat voor een inspanning van minstens 25 miljard euro om een vermanende vinger van Europa, de financiële markten en de kredietagentschappen te vermijden. Maar zo’n inspanning is perfect haalbaar, zegt federaal staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand. "We kunnen de begroting op de rails krijgen zonder belastingverhogingen."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Over de blaam van Bloomberg voor België: ‘Op 10 juni zal de toon veranderen’ Het Amerikaanse toonaangevende financiële persbureau Bloomberg slaat in een opvallend scherpe analyse alarm over de Belgische overheidsfinanciën. "Even erg als de VS, maar dan wel zonder het voordeel van de dollar", klinkt het. Wat is het belang van deze blamage? Vijf vragen aan de hoofdeconoom van Trends, Daan Killemaes.
Ondernemen Ondernemen FPIM en Cityforward vinden geld voor renovatie van Europese wijk Er is een akkoord en financiering gevonden voor de grootschalige renovatie van de Europese wijk in Brussel. FPIM en het fonds Cityforward investeren in totaal 2 miljard euro in de aankoop en de transformatie van een twintigtal verouderde kantoorgebouwen.
Opinie | Jan Longeval Opinie | Jan Longeval ‘Hausse van goudprijs lijkt niet verbazend. Maar wie verder kijkt, komt tot erg verontrustende verklaring’ "In een wereld waar buitenlandse staatsactiva naar believen kunnen worden aangeslagen, valt de internationale handel grotendeels stil", schrijft Jan Longeval.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: vals alibi voor begrotingsdiscipline De Belgische linkerzijde reageert geërgerd omdat het Europese Parlement de nieuwe begrotingsregels heeft goedgekeurd. Lidstaten moeten saneren richting 3 procent van het bbp. Volgens de socialisten zijn die regels te streng en is dat een probleem voor toekomstige investeringen, zoals in de klimaattransitie. Alleen hebben de critici de neiging courante uitgaven te verpakken als investeringen.
Verzekeren Verzekeren Ethias-CEO Philippe Lallemand: ‘Stijging herverzekeringstarieven zet druk op prijs die we aanrekenen aan klanten’ De verzekeraar Ethias heeft een goed jaar achter de rug, maar dat is geen garantie voor de toekomst. CEO Philippe Lallemand wijst op de belangrijke uitdagingen waarmee de Belgische verzekeringssector geconfronteerd wordt.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Minister-president Jambon: ‘Waarom maakt Europa Amerikaanse aandeelhouders van halfgeleiderproducenten rijk?’ Waarom is Europa een wereldspeler in onderzoek naar halfgeleiders, maar heeft het zelf geen grote productiefabrieken? Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gooide de knuppel in het hoenderhok tijdens een bezoek aan CEA-Leti, het Franse imec.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Fedustria: ‘Vlaanderen wil een draaischijf worden voor de recyclage van textiel in Europa’ Jarenlang bespaarden de Europese NAVO-lidstaten op defensie, ook op legerkledij. Dat textielsegment ziet de markt nu weer groeien met 6 à 8 procent per jaar. Maar de grote uitdaging voor de textielsector wordt de recyclage van textiel. Dat stelde de textielfederatie Fedustria tijdens een handelsmissie in Frankrijk met de Vlaamse minister-president Jan Jambon.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘De moeilijkste puzzel in generaties voor België’: Marc De Vos over de strengere begrotingsregels De nieuwe, strengere begrotingsregels van de Europese Unie worden voor België een schok voor het systeem, zegt professor Marc De Vos.