Consumeren Consumeren De elektrische auto als thuisbatterij gebruiken: een goed idee? Almaar meer elektrische wagens kunnen stroom terugleveren aan een woning of het net. Zij hebben wel een zogenoemde bidirectionele laadpaal nodig. Twee experts vertellen hoe dat werkt, en waarom een elektrische auto al dan niet de perfecte thuisbatterij is. "Nog tot 31 augustus is er een belastingvermindering, maar bijna niemand weet dat."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belgische industriëlen: ‘We hebben energie uit kleine kernreactoren nodig’ In het kader van de nucleaire top in Brussel bracht KPMG België diverse industriëlen en CEO’s uit de energiesector samen om te debatteren over het potentieel van kleine modulaire kernreactoren (SMR’s). Conclusie: de Belgische industrie smeekt om deze kernenergie als bron van betrouwbare en betaalbare energie om de race naar een klimaatneutrale economie te overleven.
Ondernemen Ondernemen Update Batterijspecialist TDK claimt doorbraak met vastestofbatterijen: wanneer mogen we die krachtige technologie verwachten in elektrische auto's? Een batterij die de helft lichter en kleiner is dan de gebruikelijke EV-accu, en die bovendien krachtiger is. Vastestofbatterijen hebben de potentie om de industrie te revolutioneren. Het Japanse TDK claimt alvast een doorbraak. Wat zijn die accu's? En, wellicht crucialer: wanneer kunnen we ze in elektrische wagens verwachten?
Duurzaamheid Duurzaamheid Update Northvolt komt met ‘zoutbatterij’: snelle gamechanger voor hernieuwbare energie of niet? De Zweedse start-up Northvolt liet vorige week weten zijn allereerste natrium-ionbatterij te hebben ontwikkeld. Die ‘zoutaccu’s’ kunnen de westerse afhankelijkheid van China voor de energietransitie verkleinen, en zouden ook veel kosteneffectiever zijn. Hoe zit dat precies?
Duurzaamheid Duurzaamheid CO2-neutraal in 2050: zo kan het zonder onze welvaart en industrie te schaden De weg naar een koolstofvrije Belgische economie loopt langs 1,5 miljoen warmtepompen en 2 miljoen elektrische wagens in 2030, langs een zonnepaneel op elk geschikt dak, langs zo veel mogelijk windmolens op land en op zee, langs koolstofopslag en langs waterstof, en als het kan ook langs de volgende generatie kernenergie. EnergyVille rekende uit hoe België zijn netto-uitstoot van koolstof kan reduceren tot nul tegen 2050 mét het integrale behoud van de industrie.