Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Chinese groeicijfers weinig indrukwekkend: 'We moeten in Europa het geweer van schouder veranderen’ De Chinese economie is in 2023 met 5,2 procent gegroeid. Dat is een van de laagste groeiniveaus in drie decennia, de coronaperiode buiten beschouwing gelaten. Waar gaat het heen met 's werelds groeimotor, en wat betekent dat voor het oude continent? "Wat China presteert, is altijd belangrijk voor van export afhankelijke economieën, zoals de onze."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waarschuwing voor wereldeconomie: ‘Ik heb geen wauw-gevoel na Black Friday’ De prijzenslag op Black Friday is een graadmeter voor de financiële gezondheid van de Amerikaanse consument, stelt beursstrateeg Frank Vranken (Edmond de Rothschild). De koopjesperiode biedt betekenisvolle inzichten in de staat van ‘s werelds grootste economie. Wat kunnen we concluderen?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Marc De Vos: ‘Het Chinese model bereikt zijn limieten en we zullen dat allemaal voelen’ Professor en Trends-columnist Marc De Vos werpt in Trends Talk een blik op België, Europa en de wereld. Hij is ervan overtuigd dat we op een scharniermoment in de geschiedenis zitten. Met China kan het gevaarlijk worden, zegt hij.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nieuwe grondstoffenwet EU: ‘Visie en strategie, maar investeren we er wel genoeg in?’ Grillige geopolitieke protagonisten domineren te veel de productieketen van batterijen, elektrische wagens, windturbines en zonnepanelen, vindt de Europese Unie. Zo komen zo goed als alle verwerkte metalen die essentieel zijn voor de groene transitie, uit China. “Beetje ironisch dat we voor het zeldzame aardmetaal europium volledig afhankelijk zijn van het Middenrijk”, illustreert Brecht Seifi van de analytics-firma SAS. Het afhankelijkheidsvraagstuk is een van de aanleidingen voor de nieuwe kritieke en strategische grondstoffenwet van de EU. Dat wetsvoorstel stuit echter ook op wat bezwaren.