ZWITSERSE CHOCOLADE AAN BOORD.

Luchtvaart. Volgt Sabena in 1995 het voorbeeld van Côte d’Or en gaat het over in Zwitserse handen ? Heel waarschijnlijk wel.

De interesse van beide partijen voor elkaar is een publiek geheim, al zijn de redenen voor elkaars liefde verschillend. Onze nationale luchtvaartmaatschappij Sabena ziet heil in het Zwitserse Swissair omwille van zijn bereidwilligheid vers kapitaal in te brengen. De Zwitsers willen tot 10 miljard Belgische frank gaan net het bedrag dat het fameuze en zo angstvallig geheim gehouden rapport van Lazard Frères vooropstelt voor een financieel gezond Sabena. Dat mag waarschijnlijk geen toeval heten.

Swissair aast op een huwelijk met Sabena omwille van zijn nationaliteit, namelijk die van een lid van de Europese Unie. De Zwitserse luchtvaartmaatschappij zet niet voor niets druk op de ketel, zelfs publiek. Dat is eerder ongebruikelijk in de luchtvaartsektor.

Dit jaar hoopt de Europese Kommissie “bilaterale” gesprekken aan te gaan met de Verenigde Staten inzake luchtvaart. De Europese Unie wil reeds lang als één geheel met de VS onderhandelen over landings- en trafiekrechten, wat de lidstaten samen een grotere markttoegang tot de Verenigde Staten zou geven en de marktpenetratie van de Amerikaanse carriers in de Europese Unie zou kunnen beperken.

Swissair, de nationale luchtvaartmaatschappij van Zwitserland, een klein land in het midden van Europa zonder EU-lidmaatschap, ziet daar terecht een gevaar in en wil een alliantie vóór de principes zijn vastgelegd.

Zwitserland blijkt zelfs “Europees” bereid tot heel wat toegevingen. Zo zou het om het fiat van de Europese Kommissie te verkrijgen over de samenwerking tussen Sabena en Swissair bereid zijn z’n harde vervoerpolitiek te versoepelen : het aantal vrachtwagens dat door de konfederatie mag rijden thans zeer klein wegens milieubeschermende maatregelen zou worden opgetrokken ; en bovendien zouden de luchthavens van Zürich en Genève zich openstellen voor elke Europese luchtvaartmaatschappij.

En Air France ? Dat geeft zijn participatie in Sabena na heel wat touwtrekken uiteindelijk toch op. Of de aktuele voorzitter van de Franse luchtvaartmaatschappij, Christian Blanc, 1995 overleeft, is iets minder zeker. Het nakende verdwijnen van president Mitterrand en de toenemende sociale onrust bij Air France doen hem naar “veiliger” oorden verhuizen.

Overleeft Pierre Godfroid de “partnerruil” ? Ja. Zijn mandaat loopt tot ’96. Tegen dan is de enge Zusammenarbeit, zoals de Zwitsers de samenwerking met Sabena zien, zo ver gevorderd ook met de Swissair-partners Delta Air Lines en Singapore Airlines dat er psychologische ruimte komt voor een internationaal manager voor Sabena.

Wat de partnerruil niet overleeft, is het aktuele computerreservatiesysteem. Sabena schakelde namelijk over van Galileo naar Amadeus na de overeenkomst met Air France. De samenwerking met Swissair vergt een overschakeling naar…, juist, Galileo. Zegt men niet : al doende leert men ?

CAB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content