Zwerven zonder zorgen

Wie zijn gsm in het buitenland wil gebruiken, moet maar één ding in de gaten houden : zijn budget. Het is verstandig enige voorzorgen te nemen.

R oaming Engels voor rondzwervend is één van de meest opvallende voordelen van de gsm-standaard. Dankzij roaming kan u uw mobilofoon op dezelfde manier in het buitenland gebruiken als in eigen land, terwijl u al die tijd hetzelfde oproepnummer, dezelfde Sim-kaart en natuurlijk dezelfde mobilofoon behoudt. In de 106 landen van de wereld die voor de gsm-standaard hebben gekozen, signaleert uw mobilofoon eenvoudigweg automatisch zijn aanwezigheid aan de lokale operator, die hem accepteert als hij een roamingakkoord heeft afgesloten met uw eigen operator.

Momenteel heeft

Belgacom Mobile overeenkomsten met 87 operators in 54 landen. Mobistar haalt ongeveer hetzelfde niveau met 77 operatoren in 52 landen. De lijst van de landen waar roaming is toegestaan, verschilt nauwelijks tussen de twee operatoren, zelfs al bewaart Proximus een zekere voorsprong in absolute cijfers dankzij akkoorden met Azerbeidjan, Slovakije, Kenia en Maleisië. Bel voor u vertrekt naar de klantendienst van uw mobilofoonuitbater en vraag hem de nummers van de operator in uw land van bestemming, voor het geval u verbindingsproblemen zou ondervinden.

Welk netwerk kiezen ?

We hebben het hierboven al gezegd : als u een grens passeert, wordt uw mobilofoon automatisch verbonden met de lokale operator die een roamingovereenkomst heeft afgesloten met uw Belgische uitbater. Is er keuze uit verschillende operatoren, dan zal de mobilofoon die gebruiken die het sterkste signaal uitzendt naar de plaats waar u zich bevindt. Dat betekent dat u bij een trip naar Parijs bijna continu zal overspringen tussen Itineris en SFR, de twee Franse gsm-operatoren. Of u een Proximus- of een Mobistar-abonnee is, speelt daarbij geen rol. Let wel, u heeft de mogelijkheid om uw mobilofoon te dwingen zich op één bepaald netwerk aan te sluiten het minst dure bijvoorbeeld. Die keuze heeft u op alle mobilofoontoestellen en is te vinden onder de hoofding keuze van het netwerk (of manueel/automatisch) in het algemene menu van de opties. U moet dus helemaal niet naar de operator zelf bellen om een keuze te maken. De grote kracht van deze optie is dat ze u toelaat uw kosten te verminderen, terwijl u toch nog de mogelijkheid bewaart om van netwerk te veranderen als de goedkoopste operator onvoldoende dekking zou bieden op de plaats waar u is. Voor een goed begrip : u kan niet van netwerk veranderen terwijl u aan het bellen is. En nu we het toch over schakelen tussen netwerken hebben : als u een verbinding heeft terwijl u de grens oversteekt, wordt u onvermijdelijk afgesneden om uw mobilofoon toe te laten zich aan het andere netwerk vast te haken.

Zit roaming in uw abonnement ?

Dat roaming technisch en commercieel mogelijk is, betekent nog niet dat u deze faciliteit zonder meer kan gebruiken. Wél als u bij Proximus zit. Om het even of u nu een ProxiFun-, ProxiPro- of ProxiPlus-abonnee is, heeft u toegang tot alle roamingfaciliteiten zonder gelijk welke toeslag of bijkomend abonnement. Bij Mobistar zijn er verschillen. Roaming in de buurlanden is in de prijs van de drie abonnementen ( People, Professional en Partner) begrepen. Om verder te kunnen “zwerven” moet u een toeslag betalen, behalve als u Partner-abonnee is. People-abonnees betalen 120 frank per maand extra voor roaming in Europa, 241 frank per maand voor roaming in de wereld. Professional-abonnees hebben Europese roaming al in hun pakket zitten en betalen 120 frank per maand extra voor de wereld. Voor Partner-abonnees zijn deze opties sowieso al inbegrepen.

Kan u uw mobilofoon overal in de wereld gebruiken ?

Of uw mobilofoon op uw reisbestemming ook zal werken, is een zaak die u geval per geval moet bekijken. Het is niet omdat uw operator een roamingakkoord heeft in uw land van bestemming dat hij u kan waarborgen dat uw toestel daar correct zal functioneren. U kan misschien bereikbaar blijven tussen Porto en Oslo, maar of dat tussen Brussel en Vladivostok het geval zal zijn, is zeer de vraag.

Het is wellicht goed om weten dat Mobistar momenteel de enige is die een speciale overeenkomst in de Verenigde Staten heeft afgesloten om u toe te laten ter plaatse een mobilofoon te huren die aan de VS-normen beantwoordt, terwijl u toch uw gsm-oproepnummer bewaart. De dienst is weliswaar nog beperkt tot de omstreken van New York, Washington en Baltimore. Er wordt gefluisterd dat Belgacom Mobile zijn achterstand op dit punt omstreeks deze tijd zou goedmaken.

Wie betaalt ? U belt in het buitenland

Als u in het buitenland vertoeft en u belt naar een correspondent in uw gastland, dan betaalt u een nationale oproep zoals die door de buitenlandse operator is omschreven, met bovenop een bezoekerstoeslag.

Voor internationale oproepen geldt het internationale tarief, ook al vermeerderd met een commissie. Die (variabele) toeslagen verhogen de prijs van een oproep met zo’n 10 % tot 15 %.

Voor een nationale oproep in het buitenland, vormt u eenvoudigweg het nummer van uw correspondent, voorafgegaan door het nummer van zijn zone. Voor internationale oproepen, waaronder die naar België, drukt u eerst op het +-teken van uw toestel en vormt u verder de internationale en interzonale nummers.

Wie betaalt ? U wordt vanuit België opgebeld

Voor wie u in het buitenland wil contacteren, is de gsm-standaard “totaal transparant”, zoals dat in goed jargon heet. Dat betekent dat de oproepers gewoon uw gsm-nummer vormen, zonder meer. Er is trouwens geen reden om te veronderstellen dat uw correspondent weet waar u zich in Europa of in de wereld bevindt. Aangezien u hem daartoe moeilijk kan verplichten het zou ook slecht zijn voor uw privacy impliceert dit dat uw correspondent alleen de verbinding tot de Belgische grens betaalt. Met andere woorden, hij betaalt een klassieke communicatie van het type 075 of 095. Voorbij de grens komt de verbinding op uw rekening. Dat deel komt overeen met het internationale tarief dat bij Belgacom geldt voor een oproep naar het land waar u vertoeft.

Voor alle duidelijkheid, als u een Belgisch abonnee in België is en u wordt vanuit het buitenland opgeroepen, dan hoeft u zich over dit soort stramienen geen zorgen te maken : de oproeper moet een internationaal nummer vormen en betaalt de volle rekening.

De oplossing : filter uw oproepen en verlaag uw kosten

De beste methode om te vermijden dat u zich blauw betaalt aan inkomende oproepen, is om de functie voor het filteren van oproepen te activeren, de doorschakeling naar het stempostsysteem ( Mobile Mail bij Proximus, Voice Mail bij Mobistar). Zodra iemand er een boodschap achterlaat, wordt u daarover gratis door de operator geïnformeerd, zelfs als u in het buitenland is. U moet de filterdienst wel inschakelen vóór u vertrekt. Als u het vanuit het buitenland probeert te doen, betaalt u dubbel : voor de internationale verbinding van de oproeper én voor de internationale verbinding waarmee zijn oproep naar de antwoorddienst wordt doorgeschakeld.

Het is ook mogelijk om de roaming-functie gewoon uit te schakelen, zelfs als u daar recht op heeft. Die optie voor het beperkt ontvangen van oproepen is betalend bij Mobistar en kost 241 frank per maand. Activering en desactivering gebeurt binnen de 24 uur. Bij Proximus biedt men u gewoon een onvoorwaardelijke doorschakeling aan. Het enige probleem daarmee is dat u geen garantie heeft dat u verwittigd wordt dat er een boodschap is binnengelopen. Dat hangt af van de goede wil van uw gastoperator.

Welke roaming met voorafbetaalde kaarten ?

Wie een mobilofoon gebruikt zonder abonnement, op basis van de Tempo– en ProxiStart-formules met voorafbetaalde SIM-kaarten, heeft geen enkel recht op roaming. Het is totaal zinloos om die kaarten mee te nemen naar het buitenland. Daarentegen bestaan er vergelijkbare kaarten in Frankrijk en Portugal. U zal een verschillend oproepnummer hebben u wordt daar gewoon een lokaal abonnee maar u kan er wel in alle rust bellen. Dat is dan geen roaming meer, maar een alternatieve oplossing om ondanks alle hinderpalen toch met een mobilofoon aan het strand te liggen.

FRÉDÉRIC MAHOUX

VAKANTIE IN ALLE RUST ? Activeer de stempost voor uw vertrekt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content