Zweedse regering wil meer kernenergie met bouw nieuwe reactoren

De kerncentrale nabij Tihange. © BELGA PHOTO ERIC LALMAND

De Zweedse regering wil meer werk maken van kernenergie. Volgens de Zweedse minister van Klimaat en Milieu Romina Pourmokhtari moeten er extra kernreactoren gebouwd worden om meer elektriciteit te kunnen produceren en de uitstoot te verlagen.

Ze stelt dat in 2045 het land het equivalent van minstens tien nieuwe kernreactoren aan extra energieopwekking moet hebben. Tegen de herfst zou er een concreet stappenplan gepresenteerd worden. Nu telt Zweden drie kerncentrales met in totaal zes reactoren die goed zijn voor meer dan 30 procent van de stroomproductie van het land. 

De minister wil ook dat juridische hindernissen voor de bouw van nieuwe reactoren weggenomen wordt. Zo schrijft de Zweedse wet voor dat er maximaal tien reactoren tegelijk operationeel mogen zijn en dat er geen nieuwe reactoren gebouwd mogen worden buiten de bestaande locaties.

Andere landen

De Zweedse premier Ulf Kristersson heeft ook al gezegd dat er meer kernenergie moet komen om aan de stijgende vraag naar stroom te kunnen voldoen. Ook andere landen zijn bezig meer in te zetten op kernenergie als vervanger van gas- en kolencentrales. Zo willen onder meer Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Japan, China, India, Frankrijk en Zuid-Korea nieuwe kernreactoren en centrales bouwen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content