ZWEDEN IN SINT-NIKLAAS

Sint-Niklaas is voor het Zweedse Esselte het centrum van Europa. De Zweden vergeten hun Sint-Niklase buren niet wanneer het erop aankomt zaken te doen.

De Wase vestiging van de Zweedse groep heet voortaan kortweg Esselte, zonder Dymo, al werd ze groot met die naam. Volgens gedelegeerd bestuurder Georges Fabry ontstond hier het succesverhaal van de mechanische etikettering. In de jaren 80 stond Dymo in Europa zelfs sterker dan op zijn Amerikaanse thuismarkt.

Nu doet vooral de elektronische etikettering het goed. Daaraan dankt Esselte grotendeels zijn omzetstijging met van 2,4 miljard frank in ’93 naar 3,3 miljard frank in ’95. Het bedrijfsresultaat steeg in die tijdsspanne van 250 naar 450 miljoen frank. Op de Belgische markt realiseerde het bedrijf in ’95 zo’n 850 miljoen frank omzet, wat 6 % beter is dan in ’94.

De Esselte-groep maakt streepjescodesystemen (vooral Meto in Duitsland), kaders en kantoorproducten. Die laatste zijn goed voor twee derde van de groepsomzet (52,2 miljard frank). Daarin is Sint-Niklaas één van de voornaamste productiebedrijven. Boegbeeld van de nieuwe generatie elektronische etikettenmakers is de Dymo 1000, een toestel waarvan Esselte sinds de lancering in ’94 reeds een half miljoen stuks verkocht. Het Wase bedrijf produceert verder klassements- en inbindsystemen, bureautoebehoren en andere identificatiesystemen. Het telt zo’n 325 man personeel.

Esselte doet in Sint-Niklaas ook aan productontwikkeling. In ’93 investeerde men daar goed 80 miljoen frank in. Dat bedrag liep gestaag op en komt in ’96 op zowat 150 miljoen uit. “Het resultaat is dat wij nog nooit zoveel producten tegelijk hebben gelanceerd als op de laatste wereldvakbeurs in januari te Frankfurt,” vertelt Fabry. De komende zes maand verwacht hij veel van weer een nieuwe productenreeks, deze keer van inbindtoestellen en toebehoren.

Al die vernieuwingen gaan gepaard met productie-investeringen, onder meer in het machinepark. “Van ’93 naar ’96 evolueerden de investeringen van 50 naar zo’n 125 miljoen frank,” aldus Fabry.

Fabry is best tevreden met de ligging te Sint-Niklaas, waar het bedrijf 32 jaar geleden begon. “We kunnen rekenen op een degelijk en trouw personeel. Het Waasland is prima gelegen voor Europese distributie. Vorig jaar startten we de coördinatie van transporten voor West-Europa. Dat kan het embryo voor een heus distributiecentrum worden. Esselte liet die taken over aan specialisten uit de buurt, zoals Gondrand. We hadden die partners liever vlak naast ons gehuisvest, maar we zitten op dit industriepark zeer dicht op mekaar. Dat er zo weinig ruimte in de streek beschikbaar is, vormt een probleem voor distributie en overslag.”

GEORGES FABRY (ESSELTE) Sint-Niklaas als Europese uitvalshoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content